Na úvodní stránku
mail

Zajímavá místa

Kostel sv. Jana Křtitele u Kočova

article

Pokud o kostele nevíte, všimnete si ho na poslední chvíli a zapůsobí na vás ohromujícím dojmem. Zvláště teď, v létě, kdy jsou okolní stromy olistěné. Výška zříceniny s částí zachovalé klenby a zvláštní povrchovou úpravou stěn vzbuzuje zvědavost, oč tady vlastně jde. Bývala tady osada s poutním kostelem, zrušeným za vlády císaře Josefa II. V 19. století byl podniknut pokus o účelové využití stavby, ale zdá se, že konec se teď neodvratně blíží.

 

Dostanete se sem z náměstí v Tachově po zelené turistické značce přes Oldřichov nebo po silničce od mostu přes Mži u Kočova. Obě cesty jsou velmi dobře sjízdné.

 

GPS 49°47'36.455"N, 12°44'6.663"E (v mapě)

 



Autor: Jirka HOLOMEL (text&foto) Aktualizace: 07.10.2013

Poutní místo na tomto místě bylo již v 16. století, ale barokní kostel sv.Jana Křtitele nechal postavit v letech 1728 - 32 hrabě Sinzendorf, majitel panství Planá. Musela to být monumentální stavba, bohužel se nedochovalo žádné vyobrazení, takže se jeho podoby můžeme jen domýšlet. Jako mnoho podobných staveb, doplatil kostel na reformy Josefa II, kdy byl odsvěcen a zrušen.

 

Ve třicátých letech devatenáctého století byla uvnitř zřízena manufaktura na výrobu kameniny a porcelánu, která ale kolem roku 1845 zanikla. Pak už následovalo rozebírání zdiva a chátrání.

 

Bývala zde osada, která měla v roce 1921 celkem 18 domů a 88 obyvatel. Možná byla celá postavena právě ze zdiva kostela. Dnes po ní nenajdeme stopy. Posledním zásahem lidské ruky bylo v roce 2000 nastříkání zřícenin červenou a černou barvou pro natáčení pohádky Z pekla štěstí 2. Před kostelem je několik staletých lip, pravděpodobně zbytky aleje, která navazovala na průčelí kostela.

 

 

Fotogalerie