Na úvodní stránku
mail

Zajímavá místa

Kostel sv. Martina ve Všerubech

article

Hradní vrch s kostelem od jihu

Původ Všerub sahá hluboko do středověku, stál tady původně opevněný dvorec, později kamenný hrad s románským kostelem na předhradí. Ale pouze tento kostel sv. Martina se zachoval do dnešních dnů. Současná podoba je ale jiná, pozdější přestavby mu daly podobu gotickou. Vypíná se na kopci nad Všeruby a jeho bílých zdí si všimne každý, kdo do Všerub přijíždí z kterékoliv strany nebo jen Všeruby míjí cestou z Plzně do Karlových Varů.

 

Všeruby leží asi 20 km severozápadně od Plzně. Na kole se sem z Plzně dostanete po CT35 přes Ledce a Žilov, kde odbočíte vlevo na Stýskaly a Kokořov. Terénem sem lze dojet z konečné tramvaje číslo 4 po červené značce přes Chotíkov a Kůští do Čemín, dál po modré značce podél Košetického potoka do Košetic a Všerub.

 

GPS 49°50'35.102"N, 13°13'30.010"E  (v mapě)



Autor: Jirka HOLOMEL (text&foto) Aktualizace: 08.08.2013

Předpokládá se, že nějaká forma sídla tady byla možná již v 10. století. Dřevěný dvorec, opevněný palisádou, možná příkopem a valem. Pozdější kamenný hrad se kolem roku 1269 vysunul dále na ostroh, svojí rozlohou to byl ale jen hrádek a jeho podoba není známa. Přesto byl jistě ve své době důležitý, protože byl centrem, na tehdejší dobu, poměrně velkého panství. Prvním známým majitelem byl v roce 1197 Hrdibor ze Všerub, později patřil pánům z Gutštejna a dalším majitelům, kolem roku 1520 jej koupili Kokořovci. Ti se po roce 1539 přestěhovali do Šťáhlav a opuštěný hrad začal chátrat. Zdivo bylo postupně rozebíráno obyvateli podhradí na stavbu domů a na místě dnes najdeme jen příkop a terénní nerovnosti.

 

Kdy byl postaven kostel svatého Martina se neví přesně, ale historici jej řadí do období po roce 1175. Byl umístěn v těsném sousedství původního dvorce a majitel vstupoval můstkem přímo na tribunu kostela, jak bylo tehdy zvykem. Po stavbě hradu se ocitl v předhradí. Později, po přesídlení majitelů, přestával být využíván, protože obyvatelé městečka v podhradí užívali svůj kostel, který si postavili již koncem 13. století. Možná by hradní kostel dopadl stejně, jako samotný hrad, nebýt reforem císaře Josefa II. Ten nařídil zrušit veškeré hřbitovy uvnitř měst a všerubští tedy hřbitov přenesli na kopec ke svatému Martinu.

 

V nedávné době bylo odhaleno asi 2 km západním směrem na lokalitě Kočičí vrch (484 m n.m.) hradiště ještě starší, pravděpodobně z 9. - 10. století. Zaniklo požárem a sídlo bylo poté přeneseno na výhodnější místo.


Cestou pod hradem proti proudu potoka jsou ještě další zajímavosti. Asi po kilometru jízdy najdete nově upravenou a zastřešenou studánku s výbornou vodou. Po dalších 500 metrech dojedete k tůním u Radimovic, které byly uměle vytvořeny na podmáčených loukách. Na samém konci údolí, než cesta začne stoupat k Radimovicím, jsou po pravé straně cesty osazeny tři zrestaurované kamenné kříže.


Zájemce o podrobnější informace o Všerubech odkazuji na publikaci Hrad Všeruby autorů P. Rožmberského a M. Novobilského, ze které jsem čerpal také já.

 

Fotogalerie