Na úvodní stránku
mail

Zajímavá místa

Kostel sv. Petra a Pavla v Líšťanech

article

Tahle stavba rozhodně nezapře inspiraci Mariánskou Týnicí

Kostel byl postaven v dominantní poloze nejen vzhledem k obci, ale i širokému okolí, podle písemných zpráv v roce 1369. Vydržel sloužit poměrně dlouho - do roku 1768, kdy byl pro celkovou schátralost stržen. Ještě téhož roku byl ale položen základní kámen nového a díky přispění hraběte Hamiltona byla již v listopadu 1769 vysvěcena novostavba. Stavitelem byl plzeňský Evžen Kondel (Eugen Candell), syn slavného architekta Ondřeje Kondela, jehož Mariánské Týnici se kostel hodně podobá. Interiér byl dokončen až v roce 1774 s podporou hraběte Kinského, jehož rodový erb s třemi vlčími zuby dodnes najdeme nad vstupem.

 

Líšťany leží asi 5 km severně od hráze Hracholuské přehrady, žádná CT tudy dosud nevede.

GPS:  49°49'51.866"N , 13°10'51.94"E (v mapě)



Autor: Jirka HOLOMEL (text&foto) Aktualizace: 26.07.2013

Líšťany jsem dlouhá léta projížděl cestou na Konstantinolázeňsko bez zastavení, jako ostatně většina Plzeňáků.
Letos mě to nedalo a zajel jsem prozkoumat zdejší nejdůležitější a zároveň i nejviditelnější památku. Jde o kostel sv.Petra a Pavla, který byl postaven v dominantní poloze nejen vzhledem k obci, ale i širokému okolí, podle písemných zpráv v roce 1369. Vydržel sloužit poměrně dlouho - do roku 1768, kdy byl pro celkovou schátralost stržen. Ještě téhož roku byl ale položen základní kámen nového a díky přispění hraběte Hamiltona byla již v listopadu 1769 vysvěcena novostavba. Stavitelem byl plzeňský Evžen Kondel (Eugen Candell), syn slavného architekta Ondřeje Kondela, jehož Mariánské Týnici se kostel hodně podobá. Interiér byl dokončen až v roce 1774 s podporou hraběte Kinského, jehož rodový erb s třemi vlčími zuby dodnes najdeme nad vstupem. Poslední oprava se uskutečnila v roce 2007 a stavba tím hodně získala. Při pohledu zblízka ale zjistíme, že zub času už opět hlodá.


Takové štěstí, jako kostel, už neměl zdejší zámek, bývalé sídlo líšťanského panství. Soukromí majitelé se často střídali až do roku 1954, poté byl v užívání státním statkem. Bez údržby a nezbytných oprav se dostal do dezolátního stavu a dnes je z něj ruina, nejspíš odsouzená k zániku. Rád bych se mýlil.


Pokud máte dostatek času a sil, doporučuji z Plzně cestu kolem Krkavce, přes Chotíkov, Kůští, Čemíny, podél Košetického potoka do Košetic a odtud polní cestou, která vyusťuje na silnici mezi Hunčicemi a Líšťany.


P.S. Pomluva, že moje průzkumná výprava byla motivována nově otevřenou restaurací v obci se téměř nezakládá na pravdě!

Více na www.listany.cz