Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Lávku na Božkovský ostrov otevřeli cyklisté

article

Těsně po 18 hodině vyjela na lávku skupina cyklistů

V neděli v podvečer byla otevřena lávka na Božkovský ostrov. Symbolicky ji otevřela skupinka cyklistů. Právě pro cyklisty představuje další součást mozaiky sportovně rekreačních tras podél plzeňských řek, tzv. plzeňských greenways. Lávka má neobvyklý, pro Plzeň netypický tvar. Celá stavba zahrnuje také novou část cyklostezky směrem na Koterov. Komu a jak lávka usnadní na kole cestu?

Autor: cykloRADKA (text&foto), Pavel ČERNÝ (foto), Lumír ASCHENBRENNER (foto), Kateřina KVASNIČKOVÁ (foto), RAMAP (mapa) Aktualizace: 27.08.2014

testStavbě lávky předcházela výstavba sportovně rekreačního areálu na Božkovském ostrově. Ke stávajícím sportovištím pro házenou, nohejbal a box přibyla ještě dráha pro in-line bruslaře, nářadí pro cvičení pod širou oblohou, zázemí pro ragby a hasičské cvičiště. To vše v místě, kde mlýnský náhon spolu s řekou vytvářejí ostrov. Celý areál, na rozdíl od toho pod vodárnou u Radbuzy, leží v úrovni říční nivy, která může být v případě velké vody zaplavena, a je tak pro běžnou výstavbu z tohoto důvodu nevhodná. „Výstavba cyklostezky přes Božkovský ostrov vyšla dohromady na 15,6 milionu korun, z čehož 85% nákladů bylo hrazeno z dotace ROP Jihozápad a zbytek šel z rozpočtu městského obvodu Plzeň 2 - Slovany," uvedl slovanský starosta Lumír Aschenbrenner. „Byla šance získat dotaci, tak jsme ji využili právě pro lávku s cyklostezkou," dodal starosta.

 

testJak se nová lávka vlastně jmenuje? „Zatím se nijak nejmenuje. Máme ale v úmyslu vyzvat občany, aby navrhli, jak se bude lávka jmenovat," uvedl na dotaz redakce starosta Lumír Aschenbrenner. „Výzva by měla vyjít ve Zpravodaji Městského obvodu Plzeň 2 - Slovany, ale bude zveřejněná i na internetových stránkách našeho obvodu a na stránkách samotného Božkovského ostrova, které jsme pro zájemce o sportovní vyžití v této oblasti připravili," dodal starosta.

 

V Plzni máme sice již dvě lávky, které vedou do kopce, ale žádná z nich nevytváří takový oblouk nad řekou. Přehradní lávka směrem k Valše stoupá jako nakloněná rovina, Kožíškova lávka pod mostem Milénia je jen mírně vypouklá. Tvar lávky ale vlastně určily podmínky dané povodím. To žádalo, aby byla lávka půl metru nad proudící stoletou vodou," uvedl Oldřich Hysek, který lávku projektoval. V Praze na povodňovém modelu pak zjišťovali, zda nebude mít stavba negativní vliv na proudění vody při povodních třeba i na Božkovském ostrově, který leží nízko a bývá často zatopen," dodává Oldřich Hysek. Výšku lávky museli projektanti zvedat, protože její kraje jsou nízko nad hladinou. Lávka je tak docela dlouhá - rozpor mezi pilíři je 36 metrů, celá lávka měří 72 metrů, tedy počítáme-li délku rozpětí jednotlivých polí 18 + 36 + 18 m . Při sjezdu na Božkovský ostrov navíc dost klesá. Bylo totiž nutné tu vybudovat tzv. průleh, který má ochránit hřiště a tělocvičnu před velkou vodou. Lávka má velmi nízkou konstrukční výšku, aby deska nad vodou byla co nejštíhlejší při pohledu po řece, podél řeky.

 

testLávku ocení hlavně ti, co neradi jezdí po komunikacích spolu s auty. Takovým cyklistům se nabízí při cestě od Střelnice v Lobzích jet podél Úslavy, pak přejet komunikaci v Božkově již před řekou a odbočit do Poříční ulice u Ferony. Odtud lze nyní projet celý areál na kole kolem hřiště se sokolovnou TJ Božkov až k ulici K Jezu, kde chce obvod v budoucnu vybudovat parkoviště pro asi 40 aut, podobně jako je to u ŠKODA sport parku pod vodárnou. Od vyústění lávky do ulice K Jezu lze nyní díky zmínenému novému asfaltovému úseku cyklostezky dojet ažna šotolinovou stezku, která pokračuje k lávce pod Kolešovkou v nivě Úslavy a poté do Koterova, kde naváže na cyklotrasu číslo 31 vedoucí přes Nepomuk do Blatné. V jednání je vytvoření navazujícího úseku z Koterova do Starého Plzence, který by obě místa propojil výškově příjemnou cestou přes louky mimo komunikaci.

 

Letos je to první ze dvou lávek, které byly přes plzeňské řeky dokončeny. Ta druhá čeká na otevření u sv. Jiří stejně jako nový povrch stezky podél Úslavy od mostu v Lobzích k lávce u Střelnice.

test

 

Otevření lávky bylo součástí sportovně kulturního odpoledne, které se konalo v neděli 24. srpna 2014 od 14 hodin na Božkovském ostrově. Celý projekt „Greenways-cyklostezka přes božkovský ostrov" s číslem Z.1.14/3.1.00/23.02638 byl podpořen z Evropského fondu pro regionální rozvoj - ROP Jihozápad.

 

Mapa Božkovského ostrova s lávkou a navazující stezkou

Mapa Božkova ukazuje průjezd z Božkovského ostrova po nové lávce a navazující cyklistické komunikace.

 

test 

 

Mapa je výřezem z cykloturistické mapy Plzeň a okolí 1:25 000, kterou vydalo plzeňské mapové nakladatelství RAMAP. 

 

Lávka na Božkovský ostrov v číslech

 Délka lávky  79,6 m
 Délka nosné konstrukce lávky (měřeno v oblouku)
 73 m
 Vzdálenost mezi pilíři (rozvor)
 36 m
 Šíře lávky  5 m (konstrukce), 3,9 m (volná šířka)
 Stoupání (sklon)
 6 %
 Délka navazující cyklostezky (na obou stranách)
 827 m
 Šířka navazující cyklostezky  3 m

Nadvýšení vrcholu lávky nad komunikací K Jezu

 (výškový rozdíl)

 2,4 m
 Celkové náklady na lávku a cyklostezku  15,6 mil. Kč
       z toho dotace ROP jihozápad   85%
       z toho 15% z rozpočtu MO Plzeň 2 - Slovany  15%
 Datum zahájení stavby  18. června 2013
 Datum kolaudace  30. května 2014
 Datum otevření  24. září 2014
 Architektonickou a stavební část projektovali

Architektonické studio HYSEK spol. s r.o.,

Ing. arch. Jiří Hysek, Ing. arch. Oldřich Hysek

 Konstrukční a statickou část projektovali  Statica Plzeň spol. s r.o., Ing. David Chmelík
 Realizátor stavby  Petr Březina, APB-Plzeň

 

Přečtěte si také

Bude cyklovýpadovka do Starého Plzence? - budou mít cyklisté stezku z Koterova do Starého Plzence?

Odkazy

www.bozkovskyostrov.cz - nové webové stránky, kde mohou zájemci zjistit informace o novinkách, aktuálním dění a plánovaných akcích na Božkovském ostrově

 

Fotogalerie