Na úvodní stránku
mail

Trasy pro cyklovýlety

 

Tipy na výlety na kole z Plzně do bližšího či vzdálenějšího okolí. Trasy jsou rozděleny podle náročnosti. Vyberte si vhodný typ z podmenu.

léto 2017 - Auvergne krajem sopek a sýrů s cykloRADKOU

article

Pohled na vrcholy sopek stojících za sebou téměř v jedné přímce. Chcete se dovědět proč?

Asi každý, kdo rád cestuje, má svůj seznam míst, kam by se rád podíval. Když jsem před pár lety uviděla fotografie z francouzského sopečného kraje Auvergne (čti óverň), rázem tato destinace zaujala přední pozici na mém seznamu. Loni jsem se tam jako cykloprůvodkyně podívala poprvé, a protože mne ten kraj opravdu zaujal, letos jsem tam připravila už týdenní cyklozájezd. A stálo to za to! Navštívili jsme několik pohoříček ve Francouzském středohoří (Massif Central) a kochali se výhledem na sopky jako z učebnice, půvabná jezera a nezvyklou květenu - louky plné planých narcisek, orchideje v příkopech či hořce vedle turistických pěšin. Vše v tomto kraji se točí kolem vulkanismu. Všude sopky, hodně termálních pramenů a k tomu náherné románské katedrály z lávového kamene. Kraj Auvergne je známý produkcí vynikajícíh sýrů! Čtvrtina těch nejlepších francouzských sýrů s označením  AOP je právě z Auvergne! Máte-li rádi ty tvrdé, můžete ochutnat Cantal, pokud dáváte přednost těm s modrou plísní jistě ochutnáte nejen ty dva nejznámější. A k tomu jako třešnička na dortu pohled na úchvatnou stavbu Gustava Eifella nad hlubokým údolím. Pojďte se také projet krajinou, kterou jinde v Evropě nenajdete ...



Autor: cykloRADKA Aktualizace: 14.12.2016

Pro cyklisty, kteří rádi objevují, milovníky krásné přírody a krajiny, jsem připravila cyklozájezd do francouzského kraje Auvergne. Kraj, který je v Česku téměř neznámý, je Francouzi velice vyhledávaný. Zdejší krajina sopečného původu je v evropském měřítku naprosto vyjímečná a zdejší sýry jsou vyhlášené. Pokud vám nestačí jen poznávat turisticky atraktivní místa, ale zajímá vás hlavně příroda kolem vás i to, jak vznikala, je tento zájezd určen právě vám. Máte tak jedinečnou možnost dostat se do kraje spících vulkánů a vidět krajinu, kterou jinde v Evropě nenajdete. Krátké pěší trasy zahrnují jak běžné turistické zajímavosti, tak i ty geologické v jedinečném poznávacím mixu:

 

O KRAJI AUVERGNE

Pokud o Auvergne (čit óverň) slyšíte poprvé, přečtěte si článek Francouzský kraj AUVERGNE - o destinaci, který si v PDF můžete stáhnout dole pod tím to článkem. Pokud dáváte přednost videu, prohlédněte si Auvergne očima videokamery v asi 20 min. filmu, kde je hodně z míst, která navštívíme.

 

test

 

CHARAKTERISTIKA CYKLOZÁJEZDU

Týdenní zájezd pro všechny ty, kteří milují Francii a francouzské sýry a nádhernou přírodu, kde krajině vévodí vyhaslé sopky. Kopcovitý kraj, kde je jen pomálu vinic, zato pastvin a lesů na francouzské poměry dost a dost. Massif Central neboli Francouzské středohoří představuje rozsáhlou oblast na jihu Francie západně od řeky Rhony skládající se z několika menších pohoří sopečného původu. Příroda zde vytvořila rozmanitou krajinu s jedinečnými geologicky zajímavými útvary. Kde jinde v Evropě totiž můžete vidět sopečné kužely i s krátery přesně takové, jaké si pamatujete z učebnice? Kde jinde ční sopečné homole přímo uprostřed města s monumentálními stavbami na vrcholu? Jen v Auvergne! Právě pro pohled na sopečné vrcholy z nejvyšší hory pohoříčka Chaine de Puys a na stavby na sopečných homolích města Le-Puy-en-Velay sem ročně míří davy Francouzů. Přírodní Parc des Volcans d´Auvergne a několik přírodních rezervací jako jsou např. Valée de Chaudefour představují přírodní bohatství, které Francouzi využívají nejen pro svoje potěšení, ale i pro vzdělávání. My navštívíme od každého trochu: nějaké sopky, sopečné maary a jezera (vč. tajemného Lac Pavin), prameny i románské stavby z černého lávového kamene. Ochutnáme zdejší vyhlášenou minerální vodu a hlavně místní sýry. Kraj Auvergne patří k největším producentům známkových sýrů ve Francii. Tady jich najdete vskutku velké množství. Ty s modrou plísní patří k těm nejlepším stejně jako sýr Cantal s netypickým druhem přípravy. Sýry, vč dvou jemných známkových (AOP) neochutnáme jen za studena, ale také v truffade - francouzských bramborech po auvergensku. Aby nám cesta do Auvergne lépe utekla, zastavíme se při cestě do Francie v pohoří Jura na krátkou procházku kolem vyhlášených Ježčích vodopádů. Při zpáteční cestě si prohlédneme město Le-Puy-en-Velay se sopečnými homolemi uprostřed. Více i s fotografiemi v přiloženém souboru AUVERGNE-2017 - Prezentace pro zájemce.

 

testTERMÍN

termín pro rok 2017 ještě není pevně stanoven


(odjezd v Pá večer, příjezd v Ne dopol)
za předpokladu minimálního počtu účastníků

 

VHODNÉ KOLO
Trekingové nebo horské ale lze i silniční, cca 90% tras vede po asfaltových méně frekventovaných cestách, zbývajících 10% v terénu lze po asfaltkách objet.

 

TRASY A JEJICH NÁROČNOST
Trasy se délkou pohybují cca od 40 do 60km, většinou nás vyveze bus nahoru a my budeme sjíždět do údolí, u většiny tras možnost zkrácení, polední zastávka k občerstvení u autobusu s možností chlazených nápojů případně teplých párků. Některé trasy mají více variant, abyste si mohli vybrat dle náročnosti.

 

UBYTOVÁNÍ A KOUPÁNÍ

Kemp***** v Murolu s vlastním malým jezírkem (možnost koupání) a krytým vyhřívaným i venkovním bazénem, takže plavky s sebou! Bydlíme v pěkných mobilhoumech (=chatičky s vlastním sociálním zařízením a nádobím vybavenou kuchyňkou, kde se dá vařit) po 4-6 osobách v chatičce.

 

JÍDLO 
Jídlo si zajišťujeme sami. Během pobytu máme v plánu 3x zastavit na nákup potravin v supermarketu, kde dokoupíme hlavně pečivo, zeleninu, sýry a víno.

 

ORGANIZACE
Program a trasy jsem připravila na základě zkušeností z předchozích dvou cyklozájezdů do Auvergne. Většinu míst jsem tedy 1-2x navštívila na kole či pěšky. Zájezd je pod hlavičkou CK Intertrans, která má dlouholetou zkušenost se zájezdy po celé Evropě a do Auvergne pravidelně jezdí vlastními busy. Standartem je cykloprůvodce, mechanik a občerstvovací servis z autobusu - chlazené nápoje, teplé párečky atp.   test

 

DOPRAVA
Cyklobusem - jedeme pohodlným moderním autobusem pro cca 45 osob s vlekem na kola (řidiči mají s nakládáním zkušenosti).

 

CENA

Cena zahrnuje dopravu+ubytování a pojištění

Základní cena od 9 120 Kč/os (pro rok 2016)

Příplatky/Slevy: dle typu chatky a počtu osob v ní

více v přiloženém souboru Základní info v katalogu CK(po 5/12/2016)

 

PŘIHLÁŠKY

pro minimalizaci nákladů doporučuji: přihlaste se mi ještě během zimy

v případě, že vytvoříme skupinu minimálně 11 osob, získá každý účastník slevu 8%!!

chtěla bych sestavit skupinu, aby každý dosáhnul na 8%slevu

 

KONTAKT
Radka ŽÁKOVÁ (cykloRADKA), cykloRADKA@seznam.cz , tel. 777 093 290, Skype: aknudar
autorka cyklozájezdu, cykloprůvodkyně a editorka www.plzenskonakole.cz

zájezd se koná pod hlavičkou CK INTERTRANS: www.intertrans.cz

 

FOTOGALERIE

Foto se základními informacemi najdete v přiloženém PDF souboru AUVERGNE-2017 - Prezentace pro zájemce - pro prohlížení doporučuji roztáhnout na celou obrazovku pomocí CTRL+L. Stáhněte si níže:

 

Přílohy

AUVERGNE-2017 - Prezentace pro zájemce (4.77 MB)
Francouzský kraj AUVERGNE - o destinaci (1.27 MB)
Základní info v katalogu CK (sloupeček) (346.78 kB)
Obecné informace k cyklozájezdům CK Intertrans v létě 2017 (855.70 kB)

Fotogalerie