Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Lochotínský park: Artušův stůl, gloriet a cyklostojany

article

U impozantního obelisku uprostřed Artušova stolu se ale sešli jen 3 rytíři

Parky či rozsáhlejší lesní porosty cyklisté v Plzni, ale i kolem ní, často vyhledávají. Lochotínský park byl v době svého vzniku na kraji města a plnil podobnou funkci jako nyní plní rekreační oblast Boleveckých rybníků. Teď prošel poslední fází proměny a přinesl milé překvapení i cyklistům...

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 04.06.2015

testPři přípravě jedné z cykloprohlídek městem Plzní jsem se seznámila s historií Lochotínského parku, který byl vybudován ve 30. letech 19. století a stal se oblíbeným cílem nejen nedělních procházek za město. Alej Kilometrovka, kterou zde v roce 1876 vysázel plzeňský okrašlovací spolek Jednota pro zakládání sadů a okrašlování města Plzně a jeho okolí lákala mnohé Plzeňáky k příjemné procházce, jejímž cílem byly Lochotínské lázně s lázeňskou kolonádou (dnes Lochotínský pavilon) v horní části Lochotínského parku. S vybudováním komunikace na Lochotín ale lázně upadaly. Celé území parku ovšem v posledních letech prošlo postupnou rekonstrukcí, která byla nyní dokončena.

 

„Rekonstrukce respektuje historickou podobu Lochotínského parku, který byl založen jako lázeňský park. Lázně se nepovedly kvůli nedostatku vody, takže park fungoval jako místo k setkávání a odpočinku," řekl autor projektu revitalizace parku architekt Ondřej Hysek. Park nebyl dlouho udržován, takže vypadal spíše jako les. Teprve v 90. letech začala Správa veřejného statku uvažovat o jeho obnově. Jednoho z prvních jednání s veřejností jsem se zúčastnila i já. Bylo to 20. dubna 2007. Po obnově Lochotínského pavilonu pokračovala obnova parku návratem tzv. Chotkova sedátka v srpnu 2012. Poté byl propojen podchod k tramvajovým zastávkám lávkou přes kamenné koryto. Poslední etapa rekonstrukce parku zahrnovala částečnou obnovu dřevin, úpravu cest a vytvoření několika zajímavých míst v samotném parku. Byla zachována síť cest a podle původních idejí byly vysazeny stromové aleje. Do Lochotínského parku se vrátil gloriet, který sloužil jako hudební pavilon. Je replikou toho původního. Novým objektem v parku je Artušův stůl. Býval kdesi, možná někde u Poustevníkovy jeskyně, autoři tedy jen myšlenku vyzvedli a oprášili.


testArtušův stůl představuje kamenný obelisk, kolem kterého je kamenný kruhový stůl a dřevěná kruhová lavice. V historických dokumentech o Lochotínském parku je o Artušově stolu zmínka, ale nikde nebyla nalezena dokumentace jeho ztvárnění, na zhotovení díla proto město vypsalo soutěž, ve které zvítězil klatovský sochař Václav Fiala. „Když jsme to osazovali, tak řada lidí silně zneklidněla a upozorňovali mne, že ta lavice je poněkud dále od toho stolu a že si na něj nepostaví půllitr. Já to ale nekoncipoval jako klasický stůl, u kterého máte sedět a svačit, ale jako miniamfiteátr s malinkým jevištěm a kamenem, který bude propojovat Zemi s Universem," řekl při slavnostním otevření parku autor Artušova stolu sochař Václav Fiala. „Největší problém bylo to spojení s Universem, protože v Čechách je téměř nemožné získat takový kámen. Byl to skoro zázrak, že se podařilo sehnat kámen, který má skoro 10 metrů výšku a váží skoro 20 tun," dodal Václav Fiala. Původně bylo součástí projektu revitalizace Lochotínského parku také využití lochotínských pramenů, které napájely dřívější Lochotínské lázně. Prameny jsou ale od vybudování komunikace na Vinice svedeny do kanalizace, takže realizace myšlenky napájet jimi malé rybníčky v Lochotínském parku prozatím odložena.


Na odpočinková místa v parku ale také přibyly cyklostojany. Zřejmě poprvé za poslední roky ovšem v rámci investice města byly instalovány vhodné cyklostojany. Tato cykloopěradla jsou kovová s postranní gumovou výztuhou proti poškrábání. Podle několika opřených kol účastníků slavnostního otevření ale soudím, že měly být o trochu více zapuštěny do země, aby opřené kolo mělo větší stabilitu. Je škoda, že kruhový výřez v zalomení stojanové trubky není ve tvaru kola. To by totiž pochopili funkci stojanu i ti, co dosud parkovali jen ve stojanech cyklisty často nazývaných „lamače kol". Výrobce to ale nenapadlo.

 

„Jsme rádi, že jsme mohli krásně zrekonstruovat tento prostor za přispění evropské dotace a navázat na soukromý projekt Domu pohádek a náš amfiteátr, který jsme před maličkou chviličkou také slavnostně otevřeli," poznamenal primátor města Martin Zrzavecký. Poslední fáze obnovy Lochotínského parku započala v dubnu 2014 a díky dotaci z Regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad hradilo město Plzeň ze svého rozpočtu jen 15% z celkových nákladů ve výši 29 mil. Kč. „Těším se, že tento park bude sloužit nejen nám, kteří tu stojíme, ale i občanům ze sídlišť, které jsou v okolí, protože Lochotín v té centrální části park potřebuje," řekl při slavnostním otevření Lochotínského parku náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík. To doufáme ocení nejen přítomní úředníci, polititci a novináři, ale také  lidé ze Sdružení Boleveckých rodáků, jejichž kniha Bolevec a okolí na historii parku upozornila, ale hlavně plzeňští cyklisté.

 

Obnova Lochotínského parku v číslech test

 

První projednávání revitalizace parku

 

duben 2007

 

Začátek rekonstrukce parku

 

duben 2014

 

Datum kolaudace

 

26. května 2015

 

Slavnostní otevření parku

 

3. června 2015

 

Celkové náklady poslední etapy

 

29 mil. Kč (vč. DPH)

 

          z toho z rozpočtu města

 

 15%

   

Odkazy

www.sdruzeniboleveckychrodaku.cz - stránky sdružení, které se snaží o obnovu a zapomenutých míst a památek v Bolevci a jeho okolí. vydalo mj. knihu Bolevec a okolí, kde je celá  historie Lochotína a Lochotínského parku popsána

Fotogalerie