Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Mezinárodní peloton brázdící Evropu na kole navštívil Plzeň

article

Letos se mezinárodní peloton s převahou Francouzů vydal na kole z Beilsteinu do Prahy

Když jsem se ve středu odpoledne z tiskových informací z radnice dověděla, že do Plzně dorazí o den později peloton francouzských cyklistů, ještě jsem nevěděla, kdo vlastně do Plzně přijede. Z internetových stránek této skupiny cyklistů jsem zjistila, že většina z nich pochází z Francie, z malého městečka u Paříže a dálkové cesty na silničních kolech do velkých měst pořádají již několik let. Kdo a co za tím vším stojí, jsem se rozhodla zjistit na místě, přímo v Plzni před radnicí, kam měl peloton podle itineráře zveřejněného na svých stránkách, dojet kolem páté hodiny odpoledne.

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 25.09.2016
testJenže to bychom nesměli být v Čechách... Než jsem vyrazila na kole z domu, zavolala jsem panu Lipanskému v doprovodném vozidle, abych zjistila, kde momentálně peloton je. Etapa, která měla skončit ten den v Plzni v pět před radnicí, měla 164? kilometrů a tak jsem nějaké zpoždění očekávala. Jak se ukázalo, cyklisté byli před pátou ještě někde za Dobřanama a já tedy mohla svůj výjezd za reportáží odložit. Když se asi v 18.50 objevilo ve Františkánské ulici čelo pelotonu s policejním vozem a blikajícími doprovodnými motorkami, sluníčko se již schovávalo za domy a posledními paprsky osvětlovalo část náměstí, kterou pětašedesátičlenný mezinárodní peloton cyklistů a cyklistek z Francie, Německa, Velké Británie, Španělska, Belgie, Čech a Lucemburska na náměstí Republiky v Plzni vjel.

 

Po prvních fotkách z rohu náměstí jsem se přesunula na kole před radnici, abych se s cyklisty potkala osobně. Po více než stošedesátikilometrové trase z Německa na nich byla vidět únava. Cesta se jim ještě neplánovaně protáhla, když jim policie změnila trasu průjezdu. Bylo to jen pár minut před začátkem fotbalového utkání plzeňské Viktorky s italským AS Roma, takže ti, co měli o páté peloton oficiálně přijmout před radnicí, již seděli na fotbalovém stadioně. Přivítala jsem je tedy já pár větami o Plzni a o náměstí a radnici, před kterou právě stáli. Pak jsem je doprovodila do hotelu Slovan, kde měli strávit noc a snažila se zjistit něco o tom, co vede tyto lidi k takovým cyklistickým výkonům a proč jedou zrovna přes Plzeň do Prahy.

 

Za letošní destinací v podobě hlavního města ČR Prahy stojí jediný Čech v pelotonu Ondřej Hobl, lékař trvale žijící v německém Weissenhornu. Právě on se svým kamarádem ze školních let Pavlem Lipanským, připravoval trasu na českém území. Sám se k pelotonu přidal před 4 lety, když jedna z etap této každoroční jízdy startovala ve městě, kde žije. „Jednou startovali od nás. Našel jsem o tom malou zprávu v novinách a řekl jsem si, že bych se mohl přihlásit také. Tak jsme jeli do Innsbrucku a přes Alpy do Milána, kde máme také partnerské městečko a odtud jsme jeli do Turína," popisuje svoji první cestu s tímto mezinárodním pelotonem Ondřej Hobl. V pelotonu je směs nejrůznějších lidí, nejen Francouzi, postupně se nabalují noví...

 

V roce 2000 se rozhodl spolek amatérských cyklistů EURO PN z francouzského městečka u Paříže, mezi nimiž byli i profesionální cyklisté, navštívit velká města s významnými institucemi EU. Lidé nadšení myšlenkou spojené Evropy a také vášniví cyklisté tak začali vyjíždět do evropských měst na kole. Několikadenní cestu, kterou si sami platí, si také sami organizují, tak letos jeli již po sedmnácté. Trasa je dlouhá 700-1000 km, etapy jsou leckdy delší než 150 km, o převýšení nemluvě. Jezdí na silničních kolech a snaží se o myšlence společné Evropy komunikovat i s politiky ve městech, kam přijedou. Letošní trasa měla 735 kilometrů s celkovým převýšením necelých 7000 metrů a vedla z Beilsteinu v Německu přes Plzeň do Prahy. Absolvovalo ji 60 cyklistů a cyklistek, z nichž deseti bylo již více než 70 let. Loni jeli na kolech ze Schengenu do Paříže.

Trasu do Prahy začali připravovat s kamarádem Pavlem Lipanským už ve chvíli, kdy spolu projížděli na kole českým příhraničím. S přípravou tedy začali včas. „Udělal jsem itinerář, který nám plzeňská policie změnila na dvou místech, takže se nám trasa na dvou místech prodloužila. Jednou kvůli stavbě a jednou u Domažlic, kde se jim zdálo nebezpečné, abychom jeli po státovce," říká Ondřej Hobl a dodává: „Po státovce jsme ale stejně pak jeli a skoro žádné auto tam nebylo." Po cestě se cyklisté snaží navázat kontakty se zástupci obcí, hlavně na startu a v cíli. „Většinou je zveme na společný oběd či večeři. Jednou jsme bydleli ve starém hradu a na dvorku nám přistál jako parašutista poslanec Bundestagu," popisuje jedno z neobvyklých setkání Ondřej Hobl. Těm, kdo by chtěli podobnou akci pořádat, ale doporučuje začít s získáváním povolení  od úřadů půl roku předem. Těch, úřadů a institucí, které se do takového procesu zapojují, je totiž příliš mnoho.

 

Trasu připravoval Ondřej Hobl se svým kolegou Winfriedem Huldem z Německa. Celou trasu z Německa do Prahy spolu na kole projeli předem. Ve skupině je hodně Francouzů, Němců méně. „Ještě jsme museli od Policie ČR pro průjezd pelotonu získat oficiální povolení, které v Čechách musí být," vysvětluje Pavel Lipanský, který žije v Praze a svému spolužákovi z mládí, se kterým už na kole objel Českou republiku, pomáhal vyřídit potřebné dokumenty. „Do Čech jsme měli přijet 15. září a víte, kdy jsme dostali to povolení? Až 14. září 2016!," rozhořčeně vysvětluje Pavel Lipanský. „Když si chcete o něco takového zažádat, musíte poslat žádost i s itinerářem měsíc dopředu. My trasu připravujeme s velkým předstihem, motorkáři, kteří nám dělají doprovod, si ji dávají do GPS a teď si představte, že vám ji změní a dají vám to vědět den předem, když už všechno toto máte připravené a jste na cestě... Naštěstí nám dopředu řekli, že někde budou změny, tedy dřív, než jsme dostali oficiální povolení, ale dost nám to zkomplikovalo organizaci. To byl také důvod, proč jsme do Plzně dojeli téměř se dvouhodinovým zpožděním oproti itineráři. Správní poplatek je sice jen 100 korun, ale kdyby si řekli 5000 korun a dali nám to povolení dřív, tak by to bylo lepší," vysvětluje anabázi s povolením pro průjezd pelotonu v Plzeňském kraji Pavel Lipanský a dodává: „Tady v Čechách byli policisté bezva: počkali na nás, převzali nás a provezli Plzní úplně úžasně."

 

testCyklisté v tomto pelotonu jezdí docela svižně - průměr po rovině se pohybuje mezi 20-30 km/h, do kopce pak kolem 8 km/h. Zeptala jsem se lídra skupiny na jeho dojmy z jízdy po českém území. „Překvapila nás krásná města se spoustou nově opravených budov, hlavně v Domažlicích a tady v Plzni," uvedl Allain Challant. Co ho nejvíce u nás překvapilo? „Potkávali jsme mnoho lidí na kole. To bylo opravdu překvapení. Pro mne Česko není typická cyklistická země jako třeba Holandsko nebo Dánsko. Cyklisté nám mávali a usmívali se. Bylo to milé," svěřil se Allain Challant. V Plzni cyklisté navštívili pivovar. Při jejich pobytu v ČR je doprovázela paní Hana Kaštánková, která nejenže tlumočila z a do francouštiny, ale pelotonu také zajistila ubytování a zastávky v restauracích na jídlo vč. nápojů, což zejména v Plzeňském Prazdroji cyklisté velice ocenili.

 

Příští rok peloton plánuje jet do Anglie, ale cyklisté mají problém s brexitem, takže teď diskutují, jak se k tomu postaví... „Byly hlasy, že Anglie není Evropská unie, takže bychom tam buď neměli jet, nebo aspoň ne pod hlavičkou společné Evropy. Ale myslím, že to blbost tam nejet. Spíš bychom měli o to víc evropskou myšlenku v Británii propagovat, když tam 49% lidí pro brexit nebylo," vysvětluje Ondřej Hobl.

 

O akci je v místech, kudy peloton projíždí, docela zájem i mezi politiky. „Všude nám popřejí šťastnou cestu. Vítají něco takového obyčejného v tom dnešním rozhádaném světě. Cyklisty, kteří nechtějí peníze, ale šíří myšlenku," říká hrdě Ondřej Hobl, jediný Čech v tomto mezinárodním cyklistickém pelotonu.

 

Trochu čísel test

Letos jelo v pelotonu:

60 cyklistek a cyklistů,

z toho 50 mužů a 10 žen

z toho 10 ve věku 70 a více let
Nejkratší letošní etapa (mimo prolog) Plzeň-Zbiroh-Praha měla 130 km

Nejdelší letošní etapa Beilstein - Nürnberg 182 km.
Celkem na kole ujeli letos 685 km
Délka tras jednotlivých ročníků: 700-1000 km
Peloton již navštívil tato evropská města:

Paříž, Řím, Londýn, Madrid, Lisabon, Atény, Brusel, Lucemburg, Stockholm, Mnichov, Turín, Innsbruck, Vídeň, Barcelona, Schengen, Praha

 

Přečtěte si také

Veřejná cyklotour s Josefem Zimovčákem projíždí Plzní - cyklistický peloton se známymi osobnostmi a šlechetným cílem

Cyklopoutníci dnes projížděli Plzní - poutník už nemusí být vždy jen chodec

Ebicykl 2007 projížděl Plzní - spanilá jízda  hvězdářů v čele s Jiřím Grygarem navštívila Plzeň

 

Odkazy

http://europn-ffct.org -  stránky spolku evropských cyklistů EURO PN založeného v roce 2000, který pořádá každoroční jízdy do významných evropských měst. Jeho cílem je podpora a propagace přátelství mezi evropskými národy, realizace myšlenky přátelského mírového soužití.

 

Fotogalerie