Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Na kole po stopách nejslavnější filmové Popelky

article

Jela jako dáma - sedící s nohama na jednu stranu

Snad nejznámější česká filmová pohádka přitahuje stále zájem dětí i dospělých. Když loni čekal na švihovském zámku špalír lidí na příjezd Popelky, byli mezi nimi i cyklisté. Právě Popelčin příjezd na koni byl vyvrcholením celodenního toulání na kolech i pěšky po místech, kde se Tři oříšky pro Popelku natáčely. Co pro pěší i cyklisty připravili na Švihovsku letos?

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 19.09.2014

testJiž v sobotu 4. října 2014 se na Švihovsku uskuteční již třetí ročník oblíbeného podzimního turistického pochodu s názvem Po stopách Tří oříšků pro Popelku. Kromě trasy pro pěší je ale připravena i druhá pro cyklisty. „Účastníky pochodu zavedeme na místa, kde se na Švihovsku natáčela pohádka Tři oříšky pro Popelku. Poznáte místa, kde Popelka se svojí sestrou Dorou a zlou macechou bydlela, kudy na nádvoří jejich statku přijel král s královnou, kde byl ustájený kůň Jurášek, kam Popelka jezdila za sovou Rozárkou anebo kde se Dora s macechou převrátily do rybníka, když ujížděly před princem," říká za organizátory Lukáš Bojčuk.

 

Výlet po místech natáčení pohádky završí slavnostní ples. Po celý den bude také přístupná výstava, která nabídne kromě fotografií a replik kostýmů z filmu také dva unikátní modely scén z filmu zapůjčené ze zámku Moritzburg. Program připravil Ochotnický spolek Buřina Příchovice, Správa hradu Švihov ve spolupráci se zámkem Moritzburg, Skupina historického tance Danza Alegre a Město Švihov.

 

test„Pěší trasa je vhodná i pro rodiny s dětmi. Povede po loukách a po místních komunikacích ze Švihova do Mezihoří, kde se půjde kolem rybníka, do kterého se převrátila Dora s macechou. Pokračovat se bude dále kolem sadu, do kterého Popelka jezdila za sovou Rozárkou, a pak už dojdou všichni zpět na hrad do Švihova. Po cestě bude na turisty čekat několik pohádkových zastavení, tentokrát s motivy českých pohádek. Druhá, cyklistická trasa, je trochu náročnější. Je určena především pro zdatnější cyklisty. Povede ze Švihova do Chudenic na rozhlednu Bolfánek, kde se mohou zájemci nejen pokochat rozhledem do krajiny, ale zhlédnout i výstavu věnovanou natáčení českého filmu pro pamětníky Za ranních červánků. Ten se totiž na Bolfánku a v Chudenicích ve třicátých letech 20. století natáčel. Účastníky obou tras čekají krásné výhledy do podzimní krajiny, na pošumavské vrchy a městečko Švihov," informuje další z organizátorů Ludvík Pouza.

 

Prezence turistů i cyklistů a start pochodu i cyklotrasy je na nádvoří hradu Švihov od 10 do 11 hodin. Cíl obou tras je opět na hradě mezi 13. a 14. hodinou. „Na všechny účastníky akce čeká občerstvení i malá pozornost od pořadatelů. Startovné je symbolické a činí 50 korun na osobu," pokračuje Bojčuk.


Stestportovní dopolední část bude zvolna přecházet ve slavnostní odpolední ples. Před jeho zahájením si budou moci děti i dospělí zasoutěžit na nádvoří hradu. Děvčátka jistě ráda pomohou Popelce přebrat hrách a čočku, zatímco kluci neodolají a zkusí sestřelit šišku. Také bude čas a prostor pro přípravu na ples konaný v hradním špýcharu. Kdo nebude mít své oblečení, bude mít možnost zapůjčit si ho v půjčovně kostýmů a jako doplněk si děti vyrobí škrabošku nebo korunku a meč. Samotný ples poté začne v 15:00 příjezdem Popelky na koni Juráškovi. Po předtančení bude následovat volná zábava, a na konci vyhlášení nejhezčího prince a princezny.

 

V přízemí plesového sálu bude instalována výstava k filmu Tři oříšky pro Popelku. Fotografie a repliky šatů tentokrát obohatí dva unikátní velké modely, které na Švihov laskavě zapůjčili kolegové ze saského zámku Moritzburg. Model Švihova představí nádvoří hradu s filmovými kulisami, tehdejší Popelčin statek. Druhý model připomene plesovou scénu z pohádky a umocní slavnostní atmosféru. „Určitě se na všechny příznivce pohádky moc těšíme. Rádi všem ukážeme všechna místa, kde se u nás na hradě film natáčel," zve do Švihova na podzimní toulku přírodou kastelán.

 

Přečtěte si také

Děti na kolech šlapaly kolem Švihova, aby viděly Popelku - článek o podzimním putování za scénami z filmové pohádky, které se točily v okolí Švihova

 

Odkazy

www.hradsvihov.cz