Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Nejstarší dub na Plzeňsku padnul. Ještě ho lze obdivovat.

article

Starší lomanský dub teď leží na poli

Již roky se nakláněl směrem do pole, teď tento statný dub, který pamatoval Jana Žižku, padnul. Tím ale dlouhý příběh lomanských dubů nekončí.

Autor: cykloRADKA (text&foto), Alena MAREŠOVÁ (foto) Aktualizace: 14.06.2018

testKdyž jsem poprvé navštívila lomanské duby, uchvátila mne jejich mohutnost. Ten mladší už byl jen suchým torzem čnícím u silnice z Lomničky do Loman jako kulisa hitchcockovského filmu. Jen ti havrani chyběli. Druhý, starší a statnější dub, se viditelně nakláněl do pole. Dlouho tu pole orali až do těsné blízkosti stromu. Teprve po upozornění na stav dubu bylo ochranné pásmo tohoto památného stromu zasahující do pole lépe respektováno a dub se rok od roku dostával do lepší kondice. Stále ale byla jeho koruna výrazně nakloněna do pole a živé zelenající se větve převažovaly směrem do komunikace.

 

Starší lomanský dub byl nejstarším dubem v Plzeňském kraji. Průměr kmene dosahoval 2,8 m, obvod měl 8 m a výška stromu pak dosahovala 28 metrů. Památný dub, který více než 700 let stál u obce Lomany, místní části Plas, padl následkem napadení dřevokazovou houbou, přirozenou cestou. Právě duby a lípy patří k nejstarším stromům u nás. Vysazovaly se na hranicích pozemků (hraniční stromy), na památku významné události (stromy svobody zasazené na památku vzniku republiky) ale také jako místo k odpočinku (při polední pauze při práci na poli). Právě ty patří nyní k nejkrásnějším krajinným dominantám. Moc se nám jich totiž nedochovalo.

 

Tzv. Žižkův dub, jak se neoficiálně staršímu lomanskému dubu říká, se nachází částečně na pozemku Plzeňského kraje, proto chce kraj tento strom zachovat i do budoucna. „Chceme přímo na místě zachovat alespoň torzo stromu. A jelikož jsme zjistili, že máme přímo z plodů Žižkova dubu vypěstovaný stromek, tohoto přímého potomka památného stromu vysadíme hned u původního dubu," vysvětlila radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Radka Trylčová. Místo u Loman bude tak připomínat unikátní památku, která nemá v kraji konkurenci.

 

testChcete-li si statný dub prohlédnout zblízka, máte teď jedinečnou možnost. Padlý velikán setrvá několik týdnů na místě. Tabule, která jeho obdivovatele informovala o stáří a výšce zde byla před několika lety instalována Plzeňským krajem. Tento strom byl ale chráněn státem již mnohem dříve a tak jste mohli na jeho kmeni najít starou smaltovanou tabulku s nápisem „Strom chráněný státem". Jen místní pamětníci budou vědět, kdy ji tento dub, který prý obdivoval i Jan Žižka se svými husity, když tudy procházeli, získal. Doufejme, že vydrží i na padlém exempláři, který je stále památkou!

 

V současné době eviduje Plzeňský kraj duby staré 200 - 300 let. Nejstarší duby, které byly evidovány, nesly stáří kolem 1000 let. Z ostatních druhů stromů jsou vedeny pouze lípy staré asi 800 let. Stáří stromu je zjišťováno vývrtem dendrologickou metodou nebo radiouhlíkovými metodami. Péče o tyto stromy je pak pravidelně vedena odborníky. Evidenci památných stromů vede Odbor životního prostředí Plzeňského kraje.

 

testDalší památné stromy v Plzeňském kraji

Památné stromy jsou vítanou zastávkou na pěších i cyklovýletech. Najít některé nebylo vždy snadně. Často se nám stávalo, že nás ani místní ne dokázali správně nasměrovat. Situace se ale zlepšuje hlavně díky elektronickým mapám, které informace o památných stromech také zahrnují a jejich polohu udávají přesněji. Chcete-li se k některému z nich vypravit na kole, doporučujeme vám navštívit naši sekci Zajímavá místa - Památné stromy, kde najdete nejen informaci o stromu samotném, ale také nejvhodnější přístup s kolem. Můžete se tak vydat na cyklovýlet ještě k dalším zajjímavým stromům. V našem kraji máme kromě památných dubů a lip také třeba jinan dvoulaločný, jeřáb prostřední, douglasku tisolistou, jilm vaz či hrušeň obecnou.

 

Tip na výlet

Tip na výlet k lomanským dubům najdete v týdeníku DENÍKu, který vyjde jako příloha regionálních deníků v Plzeňském a Karlovarském kraji ve středu 27/6/2018. Pokud si nestihnete koupit noviny ve středu, máte šanci koupit Týdeník Deníku na stáncích ještě ve čtvrtek samostatně.

 

Přečtěte si také

Pro inspiraci na výstavu fotografií památných stromů - o zajímavé vystavě věnované památným stromům, vč. doprovodných publikací o památných stromech

 

 

Fotogalerie