Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Největší cykloturistická akce západních Čech: Hurá na hrady

article

Přestože má již tradiční cykloturistická akce Na kole Z Plzně na hrady hrady v názvu, užijete si v sedle i jiných zajímavostí. Z Plzně na hrady je totiž synonymem příjemné akce, která přiláká stovky cyklistů od těch nejmenších, co se vezou ve vozících, až po ty v důchodovém věku. Za přípravou několika tras, propagací a organizací samotnou se skrývá jeden neúnavný cyklista, který je motorem všeho, co příprava i akce samotná zahrnuje. Co vás tedy o víkendu čeká?

Autor: cykloRADKA (text&foto), Vašek KALINA (foto) Aktualizace: 28.05.2015

testJiž dvacátý první ročník cykloturistické akce Na kole Z Plzně na hrady pod hlavičkou odboru turistů na TJ Lokomotiva Plzeň připravuje Vašek Kalina se svou rodinou a partou přátel. Začíná už v lednu - to už je termín (poslední sobotu v květnu) v kalendáři akcí KČT. Domlouvá se se sponzory, mediálními partnery a připravuje tradiční dárky pro účastníky. Oblíbená dlaždička se kresleným vtipem od Zdeňka Vitoně potěší pak každého účastníka, který dojede do cíle. Vtipné malůvky pocházejí  kalendáříků vydaných časopisem CYKLOTURISTIKA v době, kdy jej ještě vydávali manželé Říhovi (nyní vydavatelé Cykloknih). A nejen to. Na mnohé účastníky, co si koupili na startu lístek s číslem, čeká navíc překvapení. Vylosují si totiž drobnou výhru (dříve se tomu říkalo tombola). Tím se nechá zlákat lecjaký cyklista. „Loni bylo na akci Na kole z Plzně na hrady přes 400 účastníků. Když je pěkné počasí, bývá jich tak 300 až 350, když prší tak jen 100-150," říká Vašek Kalina. „V posledních letech přibylo na trasách dětí v přívěsném cyklovozíku. Jezdí ale i starší lidí, nejstaršímu bylo skoro 70 let," dodává Vašek Kalina. Rodiny s dětmi jezdí na dětské trase, která má jen 15 kilometrů, nebo na třicetikilometrové pro horská kola. To když jsou děti větší a zdatnější. Pro horská kola jsou letos připraveny i dvě delší trasy - 55 a 80 kilometrů. Na silniční cyklisty čekají i delší trasy: 35, 60, 100 a 150 kilometrů.

 

testStart i cíl je u Kamenného rybníka, kde si každý účastník za symbolické startovné (25 Kč za dospělého a 10 Kč za děti do 10 let vyzvedne mapu a zapíše se na určitou trasu. Ti, co vyrážejí na dlouhé trasy, by si měli přivstat - organizátoři odbavují na startu od 6 do 11 hodin. Je to individuální závod. Kontrolní stanoviště je tentokrát v prodejně Cyklosport Beran v Chrástu. S sebou byste měli mít svačinku, dostatek pití a také náhradní duši a lepení pro případ defektu. V cíli vás kromě pamětního listu o absolvování trasy čeká také zmiňovaná dlaždička, a pokud jste si koupili lístek, tak i malé losované překvapení. Pro sběratele razítek pak ty s kreslenými fórky Zdeňka Vitoně. A na ty, co mají ještě dost sil, tu budou čekat speciální kola od AZUBu a koloběžky pana Juna. Pokud byste si některý dvoukolý stroj chtěli vyzkoušet, tak neváhejte, ale vězte, že rozjet se na lehokole není tak lehké. A jízdou na koloběžce vydáte více energie, než když pojedete na kole. Tak namažte řetěz, dopumpujte kola a hurá na hrady!

 

Přečtěte si také

Největší cykloturistická akce na Plzeňsku - z Plzně na hrady - o tom, jak se připravoval a jak probíhal 16. ročník této akce