Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Nový úsek obchvatu Plzně Na Sudech lemuje cyklostezka

article

Na Sudech: Nová ulice, nová část městského obchvatu a nová cyklostezka

Cyklisté, kteří jezdí v Plzni z centra na Lochotín, se na podzim dočkali další části stezky, která jim umožní pohodlnější a bezpečnější cestu z Lochotína k Boleváku. Více než 1,5 kilometru trasy podél nové části východního městského okruhu lemuje nová stezka pro pěší a cyklisty, kterou využijí také cyklisté, kteří se jezdí v létě vykoupat k Velkému Boleveckému rybníku. Je to navíc další nový úsek stezky na plánovaném cyklistickém propojení centra Plzně s Lochotínem kolem Boleváku.

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 28.01.2022

„Věříme, že nový úsek stezky si rychle najde své uživatele, a hlavně že v letních měsících odlehčí již teď hodně využívané stezce podél Velkého boleveckého rybníka," uvedl náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule při jejím otevření a dodal: „Nový úsek je příkladem, jak by se měly nové dopravní stavby připravovat. Frekventovanou komunikaci hned při její výstavbě doplnila stezka pro pěší a cyklisty, a to na stavbě, kde se museli domluvit hned tři investoři, tedy Ředitelství silnic a dálnic České republiky jako zástupce státu, Plzeňský kraj a město Plzeň."

 

První část stezky pro pěší a cyklisty od Plaské ke křížení s ulicemi U Velkého rybníka a Pod stráží vede po obou stranách ulice Na sudech. V místě křížení lze na kole všechny výše uvedené ulice přejet. Jsou zde přechody s přejezdy pro kola. Odtud ale stezka pokračuje jen při jižní straně nového úseku obchvatu, který je tu z větší části veden po dvoupruhové komunikaci, která je od stezky oddělena širším travnatým pásem s nově vysázenými javory babyka. Těch je tu na dvě stě a až trochu povyrostou, vytvoří příjemný stín v letních dnech a současně i zelenou bariéru oddělující cyklisty od frekventované komunikace v místech, kde je povolena jízda motorových vozidel rychlostí až 70 kilometrů v hodině. V místech, kde se komunikace zužuje do jednoho pruhu a začíná klesat, je stezka oddělena od komunikace jen svodidly.

Na Sudech - jméno nové ulice, která vznikla s výstavbou části východního okruhu města Plzně a nyní spojuje Plaskou ulici s ulicí Na Roudné. Jméno, které schválili zastupitelé městského obvodu Plzeň 1, připomíná místo v plzeňském Bolevci, kde kdysi stávala továrna na sudy a později na přelomu 70. a 80. let minulého století také hojně navštěvovaná hospoda Na Sudech. Pohostinství se nacházelo asi sto metrů pod starou Boleveckou návsí v místě, kde byla točna trolejbusové linky č. 13, která do roku 1977 obsluhovala severní část města. Hospoda měla výdej přes okénko, ale sezení bylo i v lokálu. Plochy stolů tvořily sudy a na sudech se také sedělo, ale při stěnách byly ještě klasické lavice. Hospoda vznikla v místě bývalého hostince U Kabátů, kde byl i společenský sál hojně využívaný Dělnickou tělovýchovnou jednotou. Ten ale zanikl s výstavbou sídliště, která započala v 70. letech. Demolicí prošla celá levá strana od konečné stanice trolejbusů směrem k boleveckému hřbitovu včetně velkého kravína JZD Bolevec a zahradnictví U Šalounů naproti hřbitovu. Na místě původního pohostinství pak teprve vyrostla nová hospoda Na sudech. Její osud však nebyl dlouhý. Z Bolevce totiž nadobro zmizela s rozšířením silnice na Třemošnou v druhé polovině 80. let.

Prochází kolem gabiony zpevněného svahu, který uzavírá poslední úsek stezky pro pěší a cyklisty klesající ke kruhovému objezdu v křížení s ulicí Na Roudné a Jateční u železniční zastávky Plzeň-Bílá hora. Celý kruhový objezd je lemován pásem pro cyklisty, ze kterého můžete odbočit do ulice Na Roudné, na stezku podél Jateční i do ulice U Velkého rybníka v místě, kde stávala restaurace U Součků.

 

„Význam stezky podél ulice Na Sudech cyklisté docení, až bude dokončeno cyklistické spojení ze Štruncových sadů ulicí Luční a Na Roudné. Cyklisté z Lochotína tak získají alternativní spojení do centra, které bude navíc výškově velice příjemné," uvedl vedoucí úseku veřejné dopravy a cyklodopravy ze Správy veřejného statku města Plzně Jan Hakl. Nově vybudovaný úsek také uleví stezce podél Velkého boleveckého rybníka, která bývá hlavně v létě plná pěších i cyklistů. Ulice Na Sudech vede totiž částečně v souběhu se stezkou podél ulice U Velkého rybníka a umožní tak cyklistům tento v létě velice frekventovaný úsek objet.

 

S cyklostezkami podél komunikace se počítá i u dalších úseků východního okruhu, jehož celková délka má být sedm kilometrů. Ten propojí Severní Předměstí přes Jateční k Rokycanské ulici a poté údolím Úslavy až k Jasmínové ulici na Slovanech. Dosud vybudované úseky Západního okruhu se již dočkaly souběžných cyklostezek. Například úsek mezi Novou Hospodou a Křimicemi otevřený v roce 2014 zahrnoval i obousměrnou stezku pro pěší a cyklisty vedenou místy až 30 metrů od komunikace.

 

test

Nová stezka v číslech

 

Celková délka 1,5 km
Datum otevření

3. září 2021

 

Přečtěte si také

 

Cyklisté se dočkali lávky u Kameňáku v Plzni-Bolevci - o nové lávce přes frekventovanou komunikace a železnici v Rekreační oblasti Bolevecké rybníky

Fotogalerie