Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Plzeňský kraj zná reprezentační týmy LODM. I v cyklistice.

article

Hry VII. letní olympiády dětí a mládeše pořádá Český olympijský výbor ve spolupráci s Plzeňským krajem

Jen měsíc zbývá do největší sportovní akce, která se v Plzni bude konat. Na 2300 sportovců a 450 trenérů se spolu se svými svěřenci - reprezentanty krajů ČR sjede do Plzně na Letní olympiádu dětí a mládeže. Svá želízka v ohni bude mít Plzeňský kraj. Kdo nás bude na domácí půdě reprezentovat v cyklistice a co na závodníky a na diváky v Plzni čeká?

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 14.05.2015

testV týdnu od 14. do 19. června 2015 bude v Plzni patřit mladým sportovcům. Letošním pořadatelem a hostitelem Her VII. letní olympiády dětí a mládeže ČR (LODM) se stal Plzeňský kraj. Sportovní klání budou probíhat v 18 druzích sportu a patřit mezi ně bude i cyklistika. Čtyřčlenná cyklistická družstva holek a kluků budou závodit na ovále na Lopatárně na silničních kolech a na Homolce na terénní trati, kterou bude připravovat Milan Spěšný. Pro zájemce o cyklistiku a nejen o ni je ale potěšující zprávou, že všechny závody budou přístupné zdarma, a to včetně zahajovacího ceremoniálu na zimním stadionu a závěrečného ceremoniálu na náměstí Republiky. Rozpis míst a časů konání jednotlivých sportovních klání najdete v příloze tohoto článku.

 

test„Olympiáda dětí a mládeže navozuje atmosféru opravdových olympijských her a motivuje mladé sportovce, aby zůstali aktivní i v dalších letech. Zapálení olympijského ohně, slavnostní ceremoniály nebo složení olympijské přísahy je zážitek na celý život," říká o akci Petr Graclík, generální sekretář Českého olympijského výboru (ČOV). To vše ale uvidí také diváci. A také mnoho známých tváří, kteří ve světě sportu už něco dokázaly. „Olympiádu osobně podpořila řada významných sportovců a ti se stali ambasadory daného sportu. Někteří se na olympiádu přijedou osobně podívat a předají medaile mladým nadějím, jiní propagují hry prostřednictvím plakátů, billboardů nebo na internetu či facebooku," uvedl náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast školství, sportu a cestovního ruchu Jiří Struček. Mezi ambasadory tak najdete například olympijskou vítězku ve střelbě Kateřinu Emmons, nejlepšího házenkáře světa 2010 Filipa Jíchu, stříbrnou medailistku z Londýna tenistku Andreu Hlaváčkovou, reprezentačního fotbalového brankáře Petra Čecha. A řadu dalších významných sportovců jako např. triatlonisty Jana Řehulu a Přemysla Švarce, atletku Jiřinu Ptáčníkovou, jachtaře Davida Křížka, plavce Jana Šefla, basketbalistu Pavla Fránu a další.

 

Historie Olympiády dětí a mládeže sahá až do roku 2003. Toto sportovní klání se odehrává v dvouletých cyklech a střídá letní a zimní měření sil. Olympiáda dětí a mládeže je projektem Českého olympijského výboru, který se touto cestou snaží podporovat zájem dětí o sport a aktivní přístup k životu.

 

Kdo bude Plzeňský kraj v cyklistice reprezentovat?

Reprezentační družstvo Plzeňského kraje v cyklistice čítá dva kluky a dvě holky z různých cyklistických oddílů. Podívejte, kdo nás bude reprezentovat, ať víte, komu máte přijít fandit!


testJan ŠTYCH (*2001), Cyklosport - Pitstop.cz - Úspěšně závodí v Českém poháru v závodech horských kol, cyklokrosu i na silnici. Jeho největším úspěchem je 3. místo v Českém poháru na silnici z letošního roku, kdy se prosadil na trati shodné se závodem v rámci Her VII. letní olympiády dětí a mládeže - na plzeňské Lopatárně. V cyklokrosovém Českém poháru 2014 obsadil v celkovém pořadí 10. místo a byl členem týmu Cyklosport - Pitstop.cz, které bylo mezi družstvy celkově třetí. Je velmi pilný v tréninku, zdravě ctižádostivý a přitom schopný naslouchat a realizovat pokyny trenérů. O jeho všestarnnosti svědčí i to, že v období mimo cyklistickou sezónu se věnuje běhu a v roce 2015 se stal krajským přeborníkem na trati 3 000 metrů.

 

testOndřej ZUNA (*2002), AUTHOR team Stupno - Student Sportovního Gymnázia v Plzni (sekunda). Cyklistice se věnuje od 5 let, opakovaně získal titul mistra plzeňského kraje, v roce 2013 byl v Pohárovém závodě ČR v Cross country ve svém ročníku nejlepší. Ondra se věnuje závodně i běžeckému lyžování, v roce 2014 obsadil na Zimní olympiádě dětí a mládeže 7. a 8. místo v běhu na lyžích, letos získal 3. místo v Pohárovém závodě ČR v běhu na lyžích. Ondra se závodně věnoval i plavání a atletice, nyní již převažuje běh na lyžích a cyklistika. Již 4 roky hraje na klarinet. Také rád maluje.


testKristýna BURLOVÁ (*2002), COPR Přeštice - Rodačka z Plzně jezdí na kole od svých pěti let. V devíti letech vyhrála anketu vyhlašovanou Plzeňským deníkem o nejlepšího sportovce okresu Plzeň-jih v kategorii žáci/čky jednotlivci. Kristýna jezdí za klub COPR Přeštice a je zařazena do Sportovního centra mládeže Plzeň. Závodí především na horských kolech, ale zúčastňuje se i silničních a dráhových závodů. Důkazem je letošní páté místo ze sprinterského omnia Českého poháru na dráze v Praze Motole ve společné kategorii s kadetkami. V závodech Českého poháru silničních i horských kol se pravidelně umisťuje v první desítce. V roce 2014 vyhrála mistrovství Plzeňského kraje horských kol ve Stupně a zároveň zvítězila celkově ve své kategorii v seriálu závodů Plzeňské amatérské ligy horských kol (Becker cup). V současné době svou přípravu směřuje k Letní olympiádě dětí a mládeže v Plzni,kam se svými výsledky nominovala a která bude určitě patřit k vrcholům letošní cyklistické sezony.


testAdéla HOLUBOVÁ (*2002), Bike team Město Touškov - Bydlí s rodiči a bratrem ve Městě Touškově. - závodí za Bike club Město Touškov. Na horském kole začala jezdit před čtyřmi lety. Ve volném čase se ráda sveze i na koloběžce. Jejím sportovním vzorem je Jarosla Kulhavý. Adéla od loňského roku jezdí a závodí i na silničním kole, startuje v seriálech v Plzeňském kraji, ale i mimo kraj, kde se umísťuje do 3. místa. Od letošního roku má v kalendáři závody Českého poháru, v prvním závodě Českého poháru obsadila 9. místo. Díky dobrým výsledkům v nominačních závodech si zajistila účast na Letní dětské olympiádě.

 

Z harmonogramu LODM 2015test

Akce
 Datum konání 
Místo konání
Zahajovací ceremoniál  Ne 14/6/2015 od 19h Home Monitoring Aréna (Zimní stadion)
Cyklistika-horská kola  Po 15/6/2015 14-16h
Homolka
Cyklistika-horská kola  Út  16/6/2015 14-16h
Homolka
Cyklistika silniční, Rapid  St  17/6/2015 11-13h Lopatárna
Závěrečný ceremoniál
 Čt  18/6/2015 od 21h
nám. Republiky

 

Přečtěte si také

Letní olympiáda dětí a mládeže bude letos v Plzni -  o přípravách na velký sportovní podnik v dětském sportu v ČR

 

Přílohy

Rozpis termínů jednotlivých sportovních klání (300.19 kB)