Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Po nové trase cykloprohlídky „Krajem štěnovické žuly"

article

Koronavirus nám trochu narušil jízdní řád plzeňských cykloprohlídek. Přesto se mi podařilo vymyslet a připravit novou trasu po místech jen kousek za Plzní. Mnozí je neznáte, i když se občas jejich kusy ocitnou pod vašima nohama. Jde o štěnovickou žulu, která zdobila mnohé stavby vznikající hlavně v první polovině minulého století. Pojďte s námi šlápnout do pedálů a nahlédnout na místa, kde se těžila a někde ještě teď těží. Možná ji pak poznáte třeba na schodišti vašeho domu.

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 19.08.2021

testTrasy cykloprohlídek vedou z Plzně na všechny strany, a tak už pro mne nebylo tak lehké najít zajímavá a málo známá místa či cesty, kterými jsme ještě nejeli. První cykloprohlídky jsem v Plzni zorganizovala spolu s tehdejší vedoucí informačního centra Irenou Benešovou již v roce 20xx. Jejich cílem bylo upozornit na málo známé či neznámé zajímavosti a ukázat cyklistům nové cesty, kterými lze na kole projet. Méně známá místa, či rostliny nebo geologické zajímavosti jsou spolu s památkami a historickými zajímavostmi základem pro trasy cykloprohlídek. Většina účastníků se na cykloprohlídku vydává právě proto, aby se dověděla něco o místech, která navštíví.

 

Až do Pandemie se cyklisté většinou o prázdninách dočkali vždy dvou nových tzv. premiérových tras. Letos k více než třicítce stávajících cykloprohlídkových tras přibyde nová, která bude mít premiéru tuto sobotu. Asi každý Plzeňák po ní někdy šel, ale jen málokterý navštívil místa, kde se těžila a těží. My se na ta místa v sobotu podíváme a přímo na nich si ukážeme, čím je štěnovická žula typická a jak ji poznat třeba, až půjdete někde v Plzni po schodech. Účastníci výletu se také podívají na štěnovický židovský hřbitov a na místo, kde ve Štěnovicích stávala synagoga. Z výkladu průvodkyně se dovědí o štěnovickém zámku i o klášteru trinitářů.

test 

Zvládnete celodenní cykloprohlídku?

Mimoplzeňské cykloprohlídkové okruhy by měl cyklista, který je zvyklý ujet 25-30 km, zvládnout. Díky zastávkám na výklad průvodce si totiž na mnohých místech odpočine. Tyto trasy jsou maximálně vedeny mimo komunikace, proto nejsou vhodné pro silniční kola. Nejvhodnější pro cykloprohlídku jsou kola horská nebo treková. Účastníkům doporučujei vzít s sebou svačinku, dostatek tekutin, větrovku či pláštěnku a výbavu pro výměnu píchlé duše. Stejně jako v předchozích letech, dostane každý účastník na konci prohlídky certifikát se svým jménem, datumem a počtem ujetých kilometrů.

Než vyjedete na start

Premiérová cykloprohlídka se koná již tento týden. Trasa s názvem „Krajem štěnovické žuly" má asi 45 kilometrů a startuje od infocentra vedle radnice na náměstí Republiky v sobotu 21. srpna v 9 hodin. V případě deště v době startu se prohlídka nekoná. Jízdenky lze koupit v Informačním centru vedle radnice, start je od Infocentra. Tam je také sraz účastníků vždy čtvrt hodiny před startem - tedy v sobotu v 8.45. Cena zahrnuje kromě doprovodu průvodce i cyklomapu města Plzně atp. Dospělí tedy zaplatí 80 Kč, děti 40 Kč, rodina (max. 4 osoby) 160 Kč. Informace o cykloprohlídkách lze získat v Informačním centru vedle radnice nebo na tomto regionálním informačním portále pro cyklisty www.plzenskonakole.cz

 

Odkazy

termíny cykloprohlídek

Fotogalerie