Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Proč mají některé cyklotrasy v Plzni číslo a jiné ne

article

Hlavní rozcestník cyklotras nebo-li "Velká cyklistická nula" před sokolovnou ve Štruncových sadech v Plzni.

Víte, že Plzeň je nejen důležitou železniční a silniční křižovatkou, ale také důležitou křižovatkou dálkových mezinárodních i nadregionálních cyklotras? V samotném městě ale žlutých směrovek s čísly tras moc nenajdete. Proč některé cyklistické směrové značky v Plzni čísla mají a jiné ne? Jak tedy funguje systém značení cyklotras v Plzni ve srovnání s jinými městy v ČR?

Autor: cykloRADKA (text&foto), RAMAP (mapa) Aktualizace: 17.02.2016
Vstoupit do diskuse (1)

testKategorizace cyklotras v ČR

Jak se čísly označují naše silnice, ví lecjaký motorista, ale víte jak je to s cyklotrasami? Pojďme si tedy nejprve obecně říci, jak se číslují cyklotrasy v ČR. Čísla značeným trasám pro cyklisty přiděluje Klub českých turistů. Platí přitom, že čím méně cifer cyklotrasa má, tím je důležitější. Podobně jako to platí u číselného označování silnic: D5 je dálnice, I/27 silnice I. třídy, II/180 silnice II. třídy, platí to i u toho cyklistického. Plzní prochází dvě mezinárodní cyklotrasy: Z Prahy přes Plzeň a Regensburg vede na českém území cyklotrasa č. 3. V Plzni se z cyklotrasy č. 3 odděluje Panevropská trasa, která má z Prahy do Plzně společné vedení. Z Plzně ale pod číslem 37 pokračuje na Stříbro, Bělou nad Radbuzou, Norimberk, Štrasburk až do Paříže.

 

Městský okruh i pro cyklisty a „Velká cyklistická nula"

Od hlavního rozcestníku cyklotras před sokolovnou ve Štruncových sadech vychází na jih nadregionální cyklotrasa číslo 31 směrem na Nepomuk, Lnáře a Blatnou, na sever pak cyklotrasa číslo 35 do Měděnce v Krušných Horách. Všechny tyto číslem označené trasy prochází či začínají u hlavního plzeňského cyklistického rozcestníku cyklotras. Já mu říkám „Velká cyklistická nula" po vzoru Berlína, kde mají uprostřed křižovatky označené místo, od kterého se počítá silniční vzdálenost do jiných měst. Lokální cyklotrasy, tedy ty se čtyřciferným číslem, ale v centru Plzně, až na jednu výjimku, nenajdete. Ty totiž končí na městském cyklistickém okruhu s číslem 2151. Okruh obepíná teď již celé město na jeho okraji. Uvnitř tohoto okruhu najdete kromě mezinárodních a nadregionálních tras čísly označenou jen řtyřcifernou lokální cyklotrasu s číslem 2127, která vede z Lobez do Božkova a krátký úsek  cyklotrasy 2125 od Tyršova mostu do Radobyčic. Ostatní lokální trasy nemají číselné ani jiné (například piktogramové) označení. Na směrovkách místního cyklistického značení v našem městě jsou uvedeny jednotlivé čtvrti města, např. „Slovany" či „Doubravka". Systém místního cyklistického značení v Plzni, byl vytvořen před více než deseti lety, jeho doznačení v terénu, zejména pak městský cyklookruh, bylo dokončeno před přibližně dvěma lety. Takovýto systém značení má Plzeň jako jediné z velkých měst.

test

Místní cykloznačení v jiných českých a moravských městech

testV Praze například nově levobřežní číslované cyklotrasy začínají A1, pravobřežní pak A2. Původně se spojnice jednotlivých městských částí označovaly prvními písmeny výchozí a cílové čtvrti Prahy, např. ŘE-HL spojující Řeporyje a Hlubočepy. V Ostravě mají městské cyklotrasy označeny písmeny, např. A či U . Již třetím rokem lze v ČR trasy značit nejen čísly, která přiděluje Klub českých turistů, ale také logy. Toto tzv. produktové značení cyklotrasy se v Plzni týká jen jediné trasy a tou je Panevropská trasa. V době, kdy se po stávajících číslovaných cyklotrasách vyznačovala, nebylo možné na značku spolu s číslem trasy uvést i její logo, proto jej najdete většinou na sloupku pod značkou. Jak vypadá nové produktové značení, si můžete prohlédnout třeba na Šumavě, kde byla logem označena Stezka železné opony, která je jako EuroVelo 13 součástí mezinárodního systému dálkových cyklotras v Evropě.

 

testKdo se stará o cykloznačení v Plzni

O samotné značky se v Plzni stará Správa veřejného statku města Plzně, příspěvková organizace města, která má na starosti mj. údržbu značení na místních komunikacích. Pokud na území Plzně setkáte s poškozenou značkou, či místem, kde prokazatelně cyklistická směrovka chybí, pošlete informaci (ideálně s fotografií a popisem místa) testdo naší redakce, případně přímo na adresu haldova@plzen.eu. To platí i pro vodorovné značení na cyklostezkách, které se po několika letech odře a je nutné ho obnovit. Všímejte si také správného natočení cyklistických  směrovek. Vy možná cestu přes město znáte, ale co ti, kteří to v Plzni neznají?

 

Přečtěte si také

Cyklostezka nebo cyklotrasa? Jaký je v tom rozdíl? - Také se vám plete, co je cyklotrasa a cyklostezka? Přečtěte si článek, který vám to vysvětlí

 

 

Diskuse (1)

Vstoupit do diskuse

Fotogalerie