Na úvodní stránku
mail

Zajímavá místa

Na Kotli - rozhledna, 3 km jižně od Rokycan

article

Elegantní štíhlá konstrukce rozhledny tvarem podobná Eiffelově věži nyní zdobí vrchol Kotle na Rokycansku

Ocelová konstrukce s točitým schodištěm na železobetonovém podstavci vyrostla na vrcholu Kotel jižně od Rokycan v nadmořské výšce 575 metrů. Vyhlídková plošina se nachází 25 metrů nad zemí. 

 

Přístup na kole: Přístupová cesta vede z nejvyššího bodu silnice spojující Rokycany a Kotel. Jde o zpevněnou lesní cestu, která byla nově upravena při stavbě rozhledny a je sjízdná i na kole. Je částečně vyznačena modrou turistickou značkou

 

GPS: 49°42'42.679"N, 13°35'45.202"E (v mapě)

 



Autor: Franta ŘEZÁČ (text&foto), cykloRADKA (text&foto), Dušan MASTNÝ (foto), RAMAP (panorama) Aktualizace: 18.05.2014

Cesta k rozhledně

testLes na Kotli má spoustu pěšin a stezek. Nově je trasa z Rokycan přes vrchol Kotle a Kotlík vyznačena modrou turistickou značkou. Pro cyklisty je dobrým výchozím bodem právě křížení modré turistické značky se silnicí poblíž Vojenského muzea na jižním okraji Rokycan. Po ní se dá jet až pod vrchol. Silničáři raději zvolí variantu z Rokycan po silnici k obci Veselá. Ta stoupá až k serpentině pod Kotlíkem. Jen asi 450 metrů za ní dorazíte do sedla či průsmyku mezi Kotlíkem a Kotlem, kde v místě křížení modré turistické značky se silnicí odbočuje doprava rekonstruovaná lesní silnička, nově značená modrou turistickou značkou.  Po té se vydejte k rozhledně. Pro kola je nejlépe sjízdná cesta nově zpevněná kamennou drtí, která ovšem není zcela totožná s trasou značenou modrou turistickou značkou k vrcholu. Romantici a milovníci železnic mohou jet ráno vláčkem z Rokycan právě do Kamenného Újezda. Ranní sluníčko osvětluje celý kopec a na vrcholku už vykukuje „krásná” rozhledna. Při stoupání po modré značce na rozcestí Pod Kotlíkem se lze pokochat výhledy na Žďár a pasoucí se koně. Modrá značka nás dovede z druhého směru ke křížení se silnicí na Veselou. 

 

Do průsmyku se lze přirozeně dostat i z opačné strany od obce Veselá. Pokud pojedete z Kornatického polesí od Rakové, jeďte po žluté turistické značce až na k rozcestí s modrou a pak po ní nahoru. Modré značení a jeho křížení s okružní žlutou není dosud dokončené, ale vy si jistě poradíte. Vodítem může být  zákres vedení modré turistické značky v mapě na Mapy.cz. Na Kotel je to pořád do kopce, ze všech stran... Nejlepší výhled na rozhlednu je z hlavní cesty od jihozápadu. Celokovová konstrukce z pozinkovaných dílů spojovaných šrouby se doslova třpytí ve slunečním svitu. Jen zblízka možná poznáte, že se právě kvůli této technologii mírně kymácí ve větru. Pokud sbíráte razítka, tak na rozhledně vás jedno pěkné čeká spolu s vrcholovou knihou. Doufejme, že tam obé dlouho vydrží. Pro magnetku s rozhlednou si ale budete muset zajít do Infocentra v Rokycanech.

 

Rozhledna na Kotli v číslech test

Celková výška rozhledny: 28 metrů
Výška vyhlídkové plošiny: 25 metrů
Nadmořská výška u paty rozhledny: 575 m n.m.

Nadmořská výška ochozu rozhledny: 600 m n.m.

Hmotnost konstrukce: 22 tun
Životnost konstrukce: 100 let
Základy 13 x 13 metrů (beton)

Náklady celkem 6 800 tis. (vč. DPH), z toho 85% dotace z ROP
Vybráno veřejnou sbírkou: 72 000 Kč

Poloha - GPS: 49°42'42.679"N, 13°35'45.202"E (v mapě)

Datum slavnostního otevření: 10. května 2014

 

Otevírací doba nonstop (i v noci)
Vstupné Zdarma

 

 

Přečtěte si také

Na Kotli u Rokycan je nová rozhledna - článek o slavnostním otevření rozhledny na Kotli

 

 

Fotogalerie