Na úvodní stránku
mail

Zajímavá místa

Stanoviště radaru u Chotíkova

article

Sokl s prostupem pro svazek kabelů

Kolem nás je spousta různých zajímavostí, o kterých leckdy nemáme ani tušení. Jednou z nich je i zachovalé stanoviště německého radaru z II. světové války nedaleko Chotíkova. Najdete jej celkem snadno, když pojedete z Chotíkova po žluté turistické značce směrem na Malesice asi 500 metrů od chotíkovského hřbitova v poli nalevo od cesty.


GPS: 49°47'11.283"N, 13°19'48.223"E (v mapě)

 



Autor: Jirka HOLOMEL (text&foto) Aktualizace: 05.05.2014

testVe druhé polovině války věnovalo Německo značnou pozornost protiletadlové obraně strategických objektů - velkých měst, dopravních uzlů a především zbrojovek. Jednou z největších byla plzeňská Škodovka, takže kolem Plzně bylo vybudováno několik stanovišť protiletadlového dělostřelectva, světlometů a radarů. Radary typu FuMG 65 s krycím jménem Würzburg Riese, měly parabolickou anténu o průměru 7,5 metrů a byly ustaveny na mohutném betonovém soklu. A právě tento sokl dodnes stojí v poli nedaleko Chotíkova. Konstrukce umožňovala pohyb horizontální i vertikální a dosah radaru byl 70 km. Posádku tvořilo šest vojáků. Celkem bylo vyrobeno kolem 1500 radarů tohoto typu.


Je to neuvěřitelné, ale dva tyto radary se u nás dodnes zachovaly - jeden v Astronomickém ústavu ČSAV na hvězdárně v Ondřejově, a to dokonce ve funkčním stavu, i když už pochopitelně s jinou technologií. Druhý byl v roce 2012 instalován ve Vojenském historickém ústavu v Lešanech. Další sokly jsem viděl u letiště v Mariánských Lázních a nedaleko Starého Města pod Landštejnem, ale je jich údajně v Čechách nejméně deset. Pokud o nějakém dalším v našem kraji víte, napište nám.


Informace o radaru čerpány ze serveru: www.pilotinfo.cz

Fotogalerie