Na úvodní stránku
mail

Zajímavá místa

Třebel

article

Mohutná sýpka v Třebeli, postavená na místě hradu

Na západním svahu Vlčí hory nad Kosím potokem už staletí leží Třebel. Dnes je to nevýznamná vesnička s převahou chalupářů, ale nebylo tomu tak vždy. Stával zde pevný hrad, středisko rozsáhlého panství a do roku 1948 i vyhlášený pivovar. Už kvůli bohaté historii stojí za to se do Třebele podívat. Dostaneme se sem jednoduše, když odbočíme doleva ještě před údolím Kosího potoka ze silnice Stříbro-Planá. Vesničkou vede cyklotrasa č. 2205.

 

GPS: 49°49'10.654"N, 12°50'20.832"E (v mapě)

 



Autor: Jirka HOLOMEL (text&foto), cykloRADKA (foto) Aktualizace: 12.05.2014

Hrad byl postaven v polovině 13. století, pravděpodobně jednou z větví pánů ze Svojšína, která se začala psát z Třebele. Od roku 1492 do roku 1659 patřil mocnému rodu Švamberků a právě za Švamberků, v době Třicetileté války se o Třebeli dozvídáme nejvíc informací. Z této doby rovněž pochází jediné známé vyobrazení hradu, bohužel poslední, před jeho zbořením. Ale od začátku.

 

V okolí Třebele se v srpnu 1647 odehrála poslední větší bitva Třicetileté války na našem území. Přes údolí Kosího potoka proti sobě stály dvě armády - švédská postupující od Chebu, a císařská, která jí zde zahradila cestu na Plzeň a Prahu. Po neúspěšném útoku císařských bitva v zásadě skončila nerozhodně a obě armády odtáhly na sever k Teplé, kde pokračovaly další boje. V průběhu těchto událostí byl hrad Třebel důležitým opěrným bodem, který původně obsadili Švédové, ale v první fázi bitvy jej, po tvrdém boji, získali zpět císařští. Císař Ferdinand III. později nařídil hrad zbořit, aby již nikdy nesloužil nepříteli. Stavba byla důkladně srovnána se zemí hned v roce 1648 a na stejném místě postavena velká barokní sýpka. Na těchto pracích se podíleli poddaní ze širokého okolí a dochovala se zpráva, že tepelský klášter vyslal 60 poddaných, z nichž tři při bourání zahynuli.

 

Bitvu, historické souvislosti, jejich vliv na krajinu a obyvatelstvo velmi podrobně popsal PhDr. Matoušek ve své knize Třebel-obraz krajiny s bitvou. Řídil rovněž archeologický výzkum bojiště a pokusnou výstavbu dělostřelecké reduty u Olbramova. Po bojišti vede naučná stezka se sedmi zastaveními.

 

Vesnička Třebel, dřívější panské sídlo, přežila až do dnešních dnů, i když má jen 8 stálých obyvatel. V roce 1745 zde Sinzendorfové postavili pivovar, který vařil pivo značky Vlkovar údajně vynikající kvality. Specifická chuť byla přisuzována vodě, vyvěrající ze sopečného podloží. Bohužel již tyto informace nemůžeme posoudit, protože 23. března 1948 byl pivovar zrušen.

 

Informace o hradu jsem čerpal z knihy Václava Matouška Třebel - obraz krajiny s bitvou, o pivovaru z webových stránek obce Černošín www.cernosin.cz.

 

Fotogalerie