Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

V Plzni bude asfaltový pumptrack

article

Bolevecký pumptrack bude asfaltový podobně jako ten v Břasích (na snímku)

Když jsem psala o prvním pumptracku v našem kraji, který vznikl v roce 2018 v Břasích, měla jsem za sebou již vlastní zkušenost s jiným ve Švýcarsku. Houpat se na kole po boulích z betonu nebo asfaltu se mi líbilo a tak jsem ten břaský vyzkoušela hned po jeho dokončení. Bylo to před více než 3 lety. Letos má vzniknout pumptrack přímo v Plzni. Jak bude vypadat a kdo se na něm bude moci svézt, se dovíte v našem článku.

Autor: cykloRADKA (text a foto), TRIAL SYSTEMS MTB (vizualizace) Aktualizace: 03.02.2022

Pumptrack - Dalo by se říci, že je to vlastně takové hřiště pro kola. Na malém prostoru je na něm ale hodně kopečků a zatáček. Cyklistu jízda na pumptracku nutí pracovat s tělem. Rychlost totiž nenabírá jen šlapáním do pedálů, ale také prací těla, tzv. pumpováním. Je to jako na houpačce - na začátku si ji také musíte tělem rozhoupat. Jízda na pumptracku se přeci jen od té běžné trochu liší. Malé kopečky a nedlouhé klopenky nutí cyklistu k pozorné jízdě, správnému výběru stopy a dobrému odhadu rychlosti při najíždění do zatáček. Přestože na pumptracku jezdí hlavně teenageři a bikeři, vyzkoušet by si ho měli i starší cyklisté. Právě na něm si mohou natrénovat jízdu v terénu přes terénní vlny či nepříjemnými zatáčkami. Ten v Břasích u hřiště pod komínem je asfaltový. Nejčastěji se staví pumptracky z hlíny. Existují ale také asfaltové, nebo přenosné, kde se dráha postaví z jednotlivých dílů kdekoli to dostatek prostoru umožní.

Asi každý, kdo sportuje, zjistil, jak se svět volnočasových sportovních aktivit s koronavirem změnil. Pohyb se přesunul hlavně ven a tak si outdoorové aktivity získávají větší a větší oblibu. Možná právě tato situace byla akcelerátorem k vytvoření pumptracku v Plzni v jeho prvním městském obvodě. „Mezi zastupiteli máme sportovce, kteří s nápadem na vybudování pumptrackové dráhy přišli. Jeli jsme se proto podívat na asfaltový pumptrack v Břasích, který se nám moc líbil. Zastupitelé pak odsouhlasili, že hřiště vybudujeme i u nás. Uvažovali jsme o několika variantách, např. o kratší dráze s gumovým povrchem, jež by ale byla příliš nákladná, nebo o hliněném povrchu, který by však byl náročný na údržbu, i proto jsme nakonec vybrali asfaltový povrch," uvedla na dotaz naší redakce starostka MO Helena Řežábová. Podle Romana Kalabuse, který budoval například pumptrack v Břasích nebo i v Újezdě u Svatého kříže, o kterých jsme již psali v článku Boulodráha aneb pumptrack pod komínem. Je první v kraji. a Na Radnicku mají další pumptrack. Svaťák je hlinitý. se situace s pumptracky mění: „Pumptracky teď pomalu nahrazují skateparky. Vlnky nejsou tak husté, a tak lze na takovém pumptracku jezdit i na odrážedle, koloběžce, bruslích či skateboardu," uvedl Roman Kalabus. Stavba takového novějšího pumptracku tomu ale musí odpovídat. Projektant Josef test Dytrych pro pumptrack v Bolevci naplánoval dva vzájemně propojené okruhy. Ten velký bude mít 188 metrů s 9 klopenkami, 30 vlnami a 2 skoky. Ten malý, určený hlavně menším dětem a začátečníkům, jen 47 metrů, 3 klopenky a 8 vln. Oba okruhy budou vzájemně propojené. Šířka jízdního pásu bude od 1,8 do 2,5 metru v místě klopenek, asfaltový pás se dostane nejvýše 1,2 metru nad původní terén.

 

Tohle hřiště pro lidi na kolech a kolečkách vznikne na loučce za konečnou tramvaje číslo 1 v Bolevci. Stavba boleveckého pumptracku byla vysoutěžena celkem za 2 455 067,93 korun včetně DPH. Realizovat ji bude firma TRAIL SYSTEMS MTB s.r.o., podle projektu inženýra Josefa Dytrycha. Investorem je Městský obvod Plzeň 1. Stavba má začít na jaře ve chvíli, kdy to klimatické podmínky dovolí a zhotovitel má na její realizaci 90 pracovních dní. „Hotovou stavbu i s pokyny k údržbě bychom chtěli předat před prázdninami," uvedl jednatel společnosti TRAIL SYSTEMS MTB s.r.o. Tomáš Kalabus. Pokud budou chtít jezdit na boleveckém pumptracku i in-line bruslaří a skateboardisté, bude třeba jeho dráhu pravidelně zametat. Pokud vše dobře dopadne, budou se první odvážlivci na boleveckém pumptracku moci svézt již o prázdninách. „Očekáváme, že bolevecký pumptrack budou využívat hlavně starší děti a teenageři. Mohou se na něm ale projet i senioři, když si troufnou," poznamenala starostka městského obvodu Plzeň 1 Helena Řežábová.

test

Bolevecký pumptrack vznikne na loučce za konečnou tramvaje číslo 1 v Bolevci

Přečtěte si také

Boulodráha aneb pumptrack pod komínem. Je první v kraji. - o pumtracku v Břasích na Radnicku

Na Radnicku mají další pumptrack. Svaťák je hlinitý.- o pumtracku v Újezdě u Svatého Kříže na Radnicku