Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Boulodráha aneb pumptrack pod komínem. Je první v kraji.

article

Teprve, když byly zpevněny "krajnice", byl umožněn vjezd na asfaltový povrch

I když jsou ještě mezi tratí plotové zábrany na nezatravněných místech, už teď si můžete vyzkoušet první pumptrack na Plzeňsku. Malí i velcí, bikeři i cykloturisté si tu mohou zkusit jízdu po asfaltových boulích a klopenkách. Neobvyklé cyklohřiště pro kola, které pomáhá cyklistům zlepšit ovládání kola při jízdě v nerovném terénu a v klopených zatáčkách bude lákat hlavně rodiny s většími dětmi, které rády jezdí na kole. Proč?

Autor: cykloRADKA (text&foto), ČeMBA (foto), Jana KRAUSOVÁ (foto) Aktualizace: 17.10.2018

testKdyž jsem prvně slyšela slovo pumptrack, netušila jsem, že jde o něco pro cyklisty. Teprve kamarádi z České mountrainikové asociace (ČeMBA) mi vysvětlili, o co jde. Speciální dráha na ploše menšího hřiště se spoustou boulí a klopených zatáček totiž láká hlavně bikery. Ti na ní vydrží jezdit pěkně dlouho. A vědí proč. Pilování jízdy na kole v boulích totiž pak využijí v terénu na nerovných cestách i úzkých jednostopých trailech. Já si svůj první pumptrack vyzkoušela v Pontresině u Svatého Mořice, když jsem tam poprvé průvodcovala cyklozájezd. Podobně velká trasa měla betonový medově žlutě natřený povrch a některé boule byly pěkně „špičaté". Dva místní cyklisté - táta s klukem - mi ukázali, jak ho správně projet. Vypadalo to velice jednoduše. Na první pokus jsem ale trasu bez zastavení neprojela. S každým dalším pokusem se to ale zlepšovalo. Letos jsem to dokonce místo svého trekového kola zkusila i na vypůjčeném horském. To už mi to šlo líp. Právě proto jsem se na pumptrack v Břasích moc těšila a byla zvědavá, jak bude velký, náročný a s jakým povrchem tady bude.

 

Poprvé jsem tu byla, když byl hotový jen základ - boule a bouličky z hlíny a část asfaltového koberce tratě. Při poslední návštěvě asi před týdnem, už byla celá asfaltová trať hotová a krajnice zpevněny. Mohli jsme si ho vyzkoušet. Nejlíp to šlo Michaelovi - našel tu správnou rychlost, která mu umožnila se pěkně houpat na boulích a pohybem těla přidávat na rychlosti do ideálně oblých klopenek. My holky jsme byly opatrnější a také pomalejší, proto nám někde scházela ta správná rychlost. Mít na to celé odpoledne, šmejdím tady, dokud to neprojedu na jeden zátah bez chyby. Ostatně, to si také míním vyzkoušet někdy na jaře, až zarostou travou i hliněné části pumptracku. Právě na jaře ho chtějí Břasy oficiálně otevřít. „Ještě budeme dělat parkoviště pro návštěvníky celého volnočasového areálu asi pro 40 aut u Triany," říká starosta Břas Miroslav Kroc. 

Pumptrack - Dalo by se říci, že je to vlastně takové hřiště pro kola. Na malém prostoru je na něm ale hodně kopečků a zatáček. Cyklistu jízda na pumptracku nutí pracovat s tělem. Rychlost totiž nenabírá jen šlapáním do pedálů, ale také prací těla, tzv. pumpováním. Je to jako na houpačce - na začátku si ji také musíte tělem rozhoupat. Jízda na pumptracku se přeci jen od té běžné trochu liší. Malé kopečky a nedlouhé klopenky nutí cyklistu k pozorné jízdě, správnému výběru stopy a dobrému odhadu rychlosti při najíždění do zatáček. Přestože na pumptracku jezdí hlavně teenageři a bikeři, vyzkoušet by si ho měli i starší cyklisté. Právě na něm si mohou natrénovat jízdu v terénu přes terénní vlny či nepříjemnými zatáčkami. Ten v Břasích u hřiště pod komínem je asfaltový. Nejčastěji se staví pumptracky z hlíny. Existují ale také asfaltové, nebo přenosné, kde se dráha postaví z jednotlivých dílů kdekoli to dostatek prostoru umožní.

Pumtrack je součástí sportovního areálu, kde je také 450 metrů dlouhá in-line dráha, která by měla být ještě o 150-200 metrů prodloužena, a discgolfové hřiště. Discgolf, je podobný golfu. Máte 9 košů a do těch házíte disky ze zelených greenů, Pro případ, že byste si to chtěli vyzkoušet, jsou pravidla napsaná na tabuli.

 

Pumptrack stojí nedaleko hlavní komunikace II/232  za restaurací Triana (v mapě) v místě tzv. brownfieldu, tedy na území, který bylo již zastavěno dříve. Stálo tu 18 domů, z nichž bylo ponecháno jen torzo jednoho z nich. Na jeho zdech ještě teď uvidíte stopy modré barvy. Stávala tu totiž tzv. Ultramarínka. Tak říkali místní továrně na výrobu prášku na bělení prádla - ultramarinu. Právě tuto budovu chtějí Břasy opravit a vytvořit z ní zázemí pro uživatele celého sportovního areálu. „Část bychom chtěli zastřešit a zpřístupnit veřejnosti, aby zde byl přístřešek před deštěm. Na horní betonovou část bychom chtěli udělat schody a nahoře zábradlí, takže by tam vznikla taková vyhlídková terasa na všechny sportoviště, odkud by mohly maminky lépe sledovat své děti. Chceme také dodělat vodorovné značení směru jízdy po pumptracku šipkami," popisuje plány obce starosta Břas Miroslav Kroc. Dominantou celého areálu je starý komín bývalé továrny. „Osm set tisíc jsme dali do komína, aby na této lokalitě mohl zůstat jako dominanta," dodává starosta.

 

testV budoucnu má pumptrack s lokalitou, kde vznikají Berounka trails, o kterých jsme psali v článku Berounka trails se zřejmě rozrostou, propojit téměř 15 kilometrů dlouhý modrý okruh po lesních cestách a místních komunikacích. Dá se přitom očekávat, že si obě lokality své cyklistické uživatele brzy najdou. Ve Stupně, které patří pod Břasy, je totiž cyklistický oddíl, který je známou líhní našich úspěšných závodníků mj. Ondřeje Cinka, Jana Rajcharta či Ondřeje Paura. „Předpokládáme, že pumptrack budou využívat jak naši svěřenci, a to i při tréninku, tak cyklistická veřejnost. Doufáme, že k nám také přivede další malé cyklisty do sportovního oddílu," říká Jaroslav Ryba, který vede cyklistický oddíl ve Stupně,

 

První akce v tomto areálu se chystá 27. října 2018 k výročí 100 let republiky. Oficiální otevření ale bude až na jaře, kdy se hliněné části nového pumptracku zazelenají trávou.

 

Provozní řád

Pohyb po pumptracku je spojen s pravidly danými Provozním řádem, které jsou povinni uživatelé dodržovat. Pravidla vycházejí z již realizovaných  pumptracků, které firma TRAIL SYSTEMS MTB s r.o., v ČR ralizovala. Provozní řád pro pumptracky byl vytvářen ve spolupráci s Českou mountainbikovou  asociací (ČeMBA). Zde jej máte, stáhnout si je můžete pod článkem:

 

test

 

 

Pumptrack v číslech test

 Délka dráhy  180 m
 Plocha  cca 800 m2
 Celkové náklady  1 200 tis. Kč
 z toho dotace Plzeňského kraje
 900 tis. Kč
 Investor  obec Břasy
 Zhotovitel  TRAIL SYSTEM MTB s r.o.

Přečtěte si také

Berounka trails se zřejmě rozrostou - o prvních trailech nad Berounkou a plánech na jejich rozšíření

Jak plzeňští cykloturisté a bikeři ochutnali singltrek -  jak vypadají nejznámější české traily a proč by si je měli vyzkoušet i cykloturisté

Singlík u Horní Břízy - lahůdka nejen pro bikery - článek o tom, jak vznikal ručně dělaný sigltrail u Horní Břízy, jen pár kilometrů severně od Plzně

Představujeme singlík u Horní Břízy, na cyklotrase z Třemošné - video projížďka po novém singltrailu mezi Horní Břízou a Třemošnou s komentářem o jeho vzniku

Nové MTB trasy otevřeli u Čerchova - o MTB trasách v česko-bavorském příhraničí u Čerchova

Jak budou fungovat nové české MTB trasy -  o plánech ČEMBy, jak značit MTB trasy

MTB trasy budou mít v ČR své značení - o konceptu nového terénního značení pro bikery v ČR

 

Přílohy

Provozní řád pumptracku Břasy (3.51 MB)

Fotogalerie