Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Víkend otevřených zahrad přivítá Luftovka novým altánem

article

Několik pracovníků Správy veřejného statku spolu s náměstkem Náhlíkem probírali další obnovu zahrady

Tento víkend se otevře mnoho zahrad, mezi nimi i Luftova, zvaná též Luftovka. Zahrada, o niž byl v novodobých dějinách Plzně doslova sveden boj na zastupitelstvu, pomalu vstává z popela a stává se lákavým cílem i pro cyklisty. Na víkend otevřených zahrad přivítá návštěvníky dokonalou kopií zahradního altánu. Mnozí cyklisté tak budou moci vyrazit na kole a prohlédnout si kromě Luftovky i další zahrady, ve kterých ještě nebyli. Co zajímavého na ně čeká?

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 10.06.2015

testKdyž jsem před více než deseti lety navštívila Luftovu zahradu, byla jsem opravdu překvapena. Mnoho vzrostlých stromů, mezi nimi rybníčky a menší travnaté plochy. „Luftovku jsem navštívil poprvé už v roce 1995, když jsem nastoupil na Správu veřejného statku," říká městský dendrolog Petr Kuták. „Bylo to na základě stížnosti, kterou podala jedna sousedka. Zjistila si, že pozemek je města a podala stížnost, kde uvedla, že je to džungle. ,Dělejte s tím něco,´ žádala. Když jsem sem přišel, bylo to tu úplně jiné. Část zahrady byla zcela neprostupná, altánek byl spadlý a v přední části byly zelinářské zahrady samozvaných zahrádkářů. Na hrázi rybníka byla malá dřevěná bouda. Vycítil jsem, že je to úžasné místo, které má genius loci," popisuje historii Luftovy zahrady Petr Kuták. Správa veřejného statku města Plzně musela něco dělat. Jakub Chvojka, který později nastoupil do stejné organizace, navrhnul cestní síť. Skautský oddíl Severka pod vedením Petra Kutáka zahradu pravidelně každý podzim uklízel a ona vstávala z popela. Zahrada ale také překonala dvě vlny tlaků politických a podnikatelských skupin, kdy byly snahy zahradu prodat. „Poprvé jsem tu byl v 90. létech, když jsme objevili, že je ve vlastnictví města. Pak jsem sem chodil se synem, který byl skautem v oddílu, který zahradu každý podzim uklízel. Někteří skauti tu skládali skautský slib, já tu později oddával," říká náměstek primátora pro životní prostředí Petr Náhlík, který je také skaut.

 

testRok od roku se zahrada proměňuje a postupně dostávají původní podobu některé její části. Loni byl opraven nezvyklý chrlič pod druhým rybníkem, letos došlo na altán. Půvabnou dřevěnou stavbičku podle dochovaných fotografií dle prováděcího projektu vypracovaného architektonickým studiem architekta Jan Soukupa sdružení mladých uměleckých řemeslníků DEFORMA. Přesná replika včetně ručně vyrobených glazovaných tašek stála 470 tis. korun, více než 50 tis. korun z této částky přišlo z dobrovolných příspěvků těch, kteří zahradu navštívili, či zde byli dokonce oddáni. Jen korouhvičk anení původní. Je na ní kapr, který má připomínat, že Luftovi obchodovali s rybami. Obchod byl umístěn v domě tzv. Bílého nároží vedle Právnické fakulty. „Chtěli bychom udělat ještě kamennou zídku u dolního rybníčku a vydláždit prostor u vchodu, kterým se přichází na podzim do moštárny," vypočítává Petr Kuták. Luftova zahrada není vypulírovaný park s pečlivě zastřiženou trávou a jasně ohraničenými záhonky. Rostou tu kopřivy a bršlice, je tu divočina. Tím, že tu není otevřeno denně, je tu klid. Jsou tu ledňáčci a liška tu vyvedla mladé. Najdete tu staré pyramidální duby, více než stoleté cypřišky Lawsonovy, v každém rohu zahrady nějaké zvláštní druhy buků, celkem je jich v zahradě asi 12 druhů. U prameniště je teď asi dvacetiletá metasekvoj čínská, pod rybníčkem liliovník tulipánokvětý, o kus dál parrotie perská. „Fenoménem Luftovy zahrady je ale voda. Prameniště napájí dva rybníčky a já se jen bojím, aby se s výstavbou kanalizace  na Výsluní nepřerušily vodní cesty, které vytvářejí potůček přikvádějící vodu do rybníků," říká městský dendrolog Petr Kuták.

 

Jak pomoci Luftovce

Obnova altánu vyšla téměř na 470.000 Kč a zájemci mohou do sbírky stále přispívat. Kasička bude k dispozici o víkendu přímo v zahradě, nebo je možné posílat příspěvky s heslem Luftovka na bankovní účet číslo 107-5000740247/0100 či ve formě dárcovské sms DMS LUFTOVKA na číslo 87 777 (cena jedné DMS je 30 Kč a Luftova zahrada z toho obdrží 28,50 Kč). Zahrada je o tomto víkendu otevřena od 10 do 18 h a veřejnost se může vždy v 11 a 13 h těšit na komentované prohlídky. V sobotu v 15 hod vystoupí folková zpěvačka Šošana, vystoupení doprovodí tanec Terezy Pražákové. 

 

Víkend otevřených zahrad

V So 13 a Ne 14. června bude během víkendu otevřených zahrad otevřeno několik zajímavých zahrad. Některé z nich jsou soukromé, o některé v majetku města Plzně se stará Správa veřejného statku města Plzně. Níže najdete několik tipů na zajímavé zahrady:

  • testArboretum Sofronka a lesní školka Větvička (spravuje Správa veřejného statku města Plzně)
  • Luftova zahrada (spravuje Správa veřejného statku města Plzně)
  • Hřbitov Všech svatých (spravuje Správa veřejného statku města Plzně)
  • Zahrada na Rybárně - vodní zahrada u hráze Boleveckého rybníka s vodními rostlinami (spravuje Správa veřejného statku města Plzně)
  • Meditační Hruškova zahrada (spravuje Biskupství plzeňské)
  • zahrada Kláštera dominikánů na Jiráskově náměstí
  • Zahrady některých mateřských a základních škol
  • zahrada Na střeše
  • Plzeňská komunitní zahrada
  • Zahrada u Staré školy v Prusinách (u Nebílov)

Další zahrady, které je možné v Plzni a okolí v rámci akce navštívit, naleznete včetně otevírací doby na www.vikendotevrenychzahrad.cz.

 

Jak se dostat do Luftovy zahrady na kole

Z centra města se vydáme po cyklostezce podél řeky Radbuzy po značené mezinárodní cyklotrase CT3, která nás za vodárnou zavede odbočením vpravo na Vokounovu lávku v Hradišti a cestou kolem Meditační zahrady (další zajímavý tip k návštěvě) až k Tyršově mostu. Tam jen přejedme komunikaci do Radobyčic a ze silnice  odbočíme vpravo po cestě k moštárně. Právě tam je totiž vchod do zahrady. Kolo si můžete zamknout k zábradlí v zahradě před moštárnou u rybníčka.

 

Více o Luftovce

Luftova zahrada (Luftovka ) v Plzni -  souhrnná informace o této zahradě s mapou, otevírací dobou a možností stáhnout si letáček.

 

Fotogalerie