Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Vlakem na Šumavu? - Pozor na výluky!

article

Právě dnes, tedy na Apríla, začíná nepřetržitá 88denní výluka na trati 183 z Prahy přes Plzeň a Klatovy na Šumavu. Není to ale Apríl. Výluka se dotkne i cyklistů. V úseku ze stanice Plzeň hl.n. do Plzně-zastávky (v určité dny dokonce až do stanice Plzeň-Valcha nebo Dobřany) totiž nahradí vlaky autobusy. Přeprava kol tak bude omezena. Výlukový jízdní řád i přestupování s kolem, ale hlavně omezení v přepravě kol po dobu výluk - to vše by si měl cyklista, který se do začátku letních prázdnin chystá vlakem na Šumavu, nastudovat. Na co si dát pozor a jak se na cestu připravit?

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 01.04.2013
Vstoupit do diskuse (0)

testVýluky pocítí jak plzeňští cyklisté, tak také ti z Prahy nebo z Rokycan, kteří si budou chtít zajet s kolem na Šumavu. „Za všechny vlaky pojede ve vyloučeném úseku náhradní autobusová doprava. Na trati bude po dobu výluky platit výlukový jízdní řád, vlaky s odlišnou časovou polohou jsou v něm uvedeny modře, spoje náhradní autobusové dopravy červeně. Ve všech vlacích budou cestující odbaveni jako ve spěšném vlaku," upřesnil Vladimír Kostelný, ředitel Krajského centra osobní dopravy Českých drah v Plzni. Jen některé spoje náhradní autobusové přepravy umožní i přepravu kol - právě tuto důležitou informaci vyčtete z  výlukového jízdního řádu, který najdete v příloze tohoto článku. Z něj také zjistíte, jak se bude jízdní řád autobusů i vlaků při výlukách lišit oproti běžnému jízdnímu řádu. Přestupy z vlaku na autobus a obráceně totiž dobu jízdy prodlužují. Po dobu výluky nepojede v úseku Železná Ruda-Alžbětín - Špičák celkem dvanáct osobních vlaků (vlaky Os 5386, 5388, 5390, 5392, 5394, 5396, 5385, 5387, 5389, 5391,5393, 5395).


Souběžně budou v níže uvedených termínech kromě 88denní výluky mezi hlavním nádražím a stanicí Plzeň-zastávka probíhat také další výluky na trati:

  • ve dnech 2. - 5. a 8. - 9. dubna v době 7:30 -16:00 denní výluky i v úseku Plzeň zastávka - Plzeň-Valcha
  • ve dnech 5./6., 6./7. a 19./20., 20./21.dubna, 24./25. a 25./.26. května a 7./8.června v době od 20:40 do 3:45 souběžná výluka v úseku Klatovy - Švihov u Klatov
  • ve dnech 5./6. dubna v době 20:40 do 3:55 výluka v úseku Přeštice - Švihov u Klatov
  • ve dnech 18. června od 0:00 nepřetržitě do 27. června do 19:00 souběžná výluka v úseku Plzeň hl.n. - Dobřany.


České dráhy žádají cestující o pochopení a omlouvají se za vzniklé komplikace. S ohledem na počet autobusů náhradní dopravy je nutné u skupinových přeprav (školní výlety, turistické akce apod.) o počtu 18 a více osob nahlásit v předstihu požadavky na přepravu. Všechny informace a výlukový jízdní řád jsou k dispozici ve všech dotčených stanicích a zastávkách, na webu Českých drah www.cd.cz i u operátorů Kontaktního centra ČD 840 112 113.

 

Pro ty, kteří by chtěli cestovat  s kolem některým ze spojů, který v úseku Plzeň hl.n. - Plzeň-zastávka neumožňuje přepravu kol, přikládáme mapku trasy pro přesun mezi oběma stanicemi na kole. Její délka není ani 1,5km a protože využívá lávky přes řeku, dá se očekávat, že cyklista na kole ji zvládne rychleji, než autobus náhradní přepravy. Pokud byste chtěli tento způsob přesunu mezi stanicemi Plzeň hl.n. a Plzeň-zastávka chtěli využít, předem si ověřte, zda není výluka ještě v jiné části tratě.

 

test 

Umístění zastávek náhradní autobusové dopravy:
Plzeň hl.n. - před staniční budovou
Plzeň zastávka - před staniční budovou

 

Při souběžných výlukách budou obsluhovány tyto zastávky:
Plzeň zastávka - autobusová zastávka
Chodské náměstí" cca 300 m od železniční zastávky
Plzeň-Doudlevce - autobusová zastávka "U teplárny BUS" , Heyrovského ul. cca 750 m od železniční zastávky
Plzeň-Valcha - před staniční budovou
Dobřany zastávka - u žel. přejezdu směr Šlovice, cca 500 m od železniční zastávky
Dobřany - před staniční budovou
Chlumčany u Dobřan - autobusová zastávka "Chlumčany žel. stanice" před staniční budovou
Přeštice zastávka - autobusová zastávka „Přeštice zastávka" u železniční zastávky
Přeštice - před staniční budovu
Lužany - autobusová zastávka „Lužany" v obci, cca 400 m od železniční zastávky
Borovy - autobusová zastávka „Borovy, u kult. domu" v obci, cca 220 m od železniční zastávky
Červené Poříčí - autobusová zastávka „Č. Poříčí" v obci, cca 1500 m od železniční zastávky
Švihov u Klatov - před staniční budovou
Dehtín
- autobusová zastávka „Klatovy, Dehtín žel. st." u železničního mostu
Točník - autobusová zastávka „Klatovy, Točník u žel. zast." v obci, cca 300 m od železniční zastávky
Klatovy - před staniční budovou

 

Vyhledání vlakového spojení s kolem

Ten, kdo jezdí s kolem, by měl vědět, že České dráhy spustily v prosinci 2009 spolu s novým jízdním řádem také nový vyhledávač spojení na www.cd.cz. Na rozdíl od univerzálního IDOSu, který můžete použít i nyní, umožňuje vyhledávač Českých drah v rámci rozšířeného hledání vyhledat spoj i s kolem. Ale pozor - pečlivě studujte ikonky kol a kufrů, které jsou v záhlaví vlaků uvedeny. Co znamenají?

 

Výluky

testVýluky cyklisté cestující vlakem nemají vůbec rádi. Nikdy totiž neví, jak bude kolo při výluce přepravováno. Kola bývají často volně ložená ve skříňovém nákladním voze, někdy je přepravce vybaví dekou. Při některých výlukách je pro přepravu zavazadel využíván i speciální cyklobus, který má v zadní části háky na kola. Tím bylo přepravováno moje kolo při cestě z Chebu do Mariánských Lázní. To je varianta nejvhodnější, bohužel ne tak častá. Hůř dopadnou kola volně ložená na korbě skříňové dodávky. Při posledním převozu vše dopadlo dobře, s kolegyní jsme nakládání i vykládání kol pozorně sledovaly a zabránily řidiči položit kolo na deku přehazovačkou dolů. Naše dřívější zkušenost při výluce z Plzně do Mladotic byla mnohem horší. Osm kol bez dek jelo po křivolakých silničkách na korbě avie a dvě z nich skončila s poškrábaným  rámem. Vzhledem k tomu, že odřená místa byla vidět jen při zvednutí kola na zadní, naše pozdější reklamace nebyla uznána. Proto si při vyložení kol z nákladního auta vždy kolo pečlivě zkontrolujte.

 

Rady při výluce

  • Než se vydáte na trať, prověřte, zda v příslušný den nebude výluka
  • Výlukový jízdní řád se často trochu liší. POZOR  - odjezd bývá o něco dřív!
  • Kolo před naložením odstrojte
  • Sledujte pozorně jeho nakládání (můžete si pořídit i fotodokumentaci)
  • Při vykládání kola sledujte, jak cestu přežilo
  • Hned po vyložení kolo důkladně kolo zkontrolujte zda není poškozeno (i odspoda), na pozdější reklamace již nebude brán zřetel !!!

 

Odkazy a články

S kolem do vlaku - vyhněte se úskalím - souhrnná informace pro ty, kteří chtějí cestovat vlakem i s kolem a zvládnout to vše bez šrámů na kole i na duši

 

www.cd.cz - stránky Českých drah, kde najdete i vyhledávač spojení s kolem (rozšířené hledání)

 

Přeprava kol ve vlaku - informace na stránkách Českých drah

 

Přílohy

Výlukový jízdní řád (190.91 kB)

Diskuse (0)

Vstoupit do diskuse