Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Výluky na trati do Nepomuku omezí i cyklisty

article

Kdo cestuje rád s kolem vlakem, ví, že výluka na trati cestování vždy zkomplikuje. Cyklista, který je na ni připraven, se může nepříjemnostem vyhnout. Musí mít ale včas potřebné informace. Jak se tedy připravit na desetidenní vyluku na trati č. 190 z Plzně do Nepomuku, která nás ve 2. polovině července čeká?

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 11.07.2013

testPo více než roce dojde na trati č. 190 mezi Plzní a Nepomukem k dalším opravám výhybek a kolejí. Přitom budou správci železnic také odstraňovat blátivá místa a přerostlou vegetaci a natírat stožáry elektrické trakce. Správa železniční dopravní cesty a České dráhy se snažili naplánovat všechny opravy na trati v době nutné výluky a tak se cestující budou muset v době od Po 15. července do Čt 25. července obejít na trati číslo 190 z Plzně do Nepomuku bez vlaků. A to i ti, co cestují s kolem. „Při nahrazování vlaků autobusy chceme po dopravci, aby všechny vlaky, kde máme nějaké služby, jako např. převoz vozíčkářů či kol, byly zachovány i při náhradní autobusové přepravě. Přepravci ale nemají tolik autobusů, aby mohli tyto služby zajistit u všech spojů. Proto je například nízkopodlažní jen jeden autobus ze skupiny, která nahrazuje jeden vlak,” uvedl Ladislav Matouš  z krajského centra osobní přepravy Českých drah.

testSpolu s autobusy budou při výlukách jezdit nákladní auta, která budou sloužit pro přepravu kol - to bude u spojů, které jsou ve výlukovém jizdním řádu označeny kufrem. Přeprava kol bude zajištěna u všech náhradních spojů místo rychlíků a u některých spojů místo osobních vlaků. České dráhy ale žádají cyklisty, aby přepravu skupin 5 a více cyklistů avizovali předem (ideálně aspoň 3 dny před odjezdem) a to na telefonním čísle 840 112 113, aby se vyvarovali případného odmítnutí kvůli nedostatečné kapacitě při převozu. Když pojedou dva nebo tři cyklisté, není problém jim kola do auta dát, když se kol objeví třeba osmnáct, je nutné přepravu objednat dopředu. „Smlouva s přepravcem umožňuje přepravu jednotlivých kol v autobusech - podle momentální frekvence cestujících buď v autobuse nebo v jeho zavazadlovém prostoru," dodal k převozu kol Ladislav Matouš.

Umístění zastávek náhradní autobusové dopravy

Plzeň hl.n. - parkoviště před nádražní budovou
Plzeň-Koterov - před nádražní budovou, pro vlaky výchozí a končící v ŽST Plzeň-Koterov
Plzeň-Koterov - ve směru do Plzně hl.n. - zastávka MHD „U Světovaru" na Koterovské ul.
Plzeň-Koterov - ve směru z Plzně - zastávka MHD „U Světovaru" na ul. Slovanská alej
Starý Plzenec - před nádražní budovou
Šťáhlavy - na st. silnici v úrovni zastávky (cca 50 m od železniční zastávky)
Nezvěstice - před nádražní budovou
Zdemyslice - aut. zast. „Zdemyslice" (cca 350 m od železniční zastávky)
testBlovice - před nádražní budovou
Ždírec u Plzně - aut. zast. "Ždírec" (u obchodu) cca 80 m od stanice
Srby - u přejezdu železniční zastávky
Nepomuk - před nádražní budovou
Pačejov - před nádražní budovou
Horažďovice (město) - před nádražní budovou
Horažďovice předměstí - před nádražní budovou
Strakonice - před nádražní budovou
Ražice - před nádražní budovou
Protivín - před nádražní budovou
Číčenice - před nádražní budovou
České Budějovice - před nádražní budovou

 

Rady při výluce

  • Než se vydáte na trať, prověřte, zda v příslušný den nebude výluka
  • Výlukový jízdní řád se často trochu liší. POZOR  - odjezd bývá o něco dřív!
  • Kolo před naložením odstrojte
  • Sledujte pozorně jeho nakládání (můžete si pořídit i fotodokumentaci)
  • Při vykládání kola sledujte, jak cestu přežilo
  • Hned po vyložení kolo důkladně kolo zkontrolujte zda není poškozeno (i odspoda), na pozdější reklamace již nebude brán zřetel !!!)

Výlukový jízdní řád

testPo dobu výluky bude platit tzv. Výlukový jízdní řád, který si můžete stáhnout na konci tohoto článku. Autobusy náhradní přepravy jsou v něm označeny červeně, vlaky, které mají v úseku trati Nepomuk  - České Budějovice upravené časy odjezdů a příjezdů modře. Pro cyklisty, kteří budou chtít cestovat rychlíkem z Plzně směrem na České Budějovice je ale důležitá informace, že náhradní autobusový spoj vyjíždí z Plzně o 28 minut dříve, aby zůstala zachována návaznost spojů při přestupu na vlak v Nepomuku. Při cestě obráceně, tedy od Českých Budějovic do Plzně, pak náhradní autobusy dopraví cestující do Plzně o půl hodiny déle, než vlaky jezdící mimo výluky. České dráhy doporučují cestujícím se včas informovat o spojeních na trati. Spojení i s kolem lze jednoduše vyhledat na stránkách Českých drah www.cd.cz kde při zadávní požadavku vyberete z nabídky místo jednoduché hledání volbu pro cestující s kolem.

 

Další plánované výluky v Plzeňském kraji


Od 17. srpna až do září je naplánovaná  výluka na trati číslo 160 do Žatce. Tato výluka by měla skončit v Plzeňském kraji do 10. září, v úseku od Blatna do Žatce, který je již v Ústeckém kraji, potrvá ale až do konce září.

V září a říjnu proběhne ještě výluka v úseku trati číslo 183 mezi stanicemi Nýrsko a Špičák, kde josu také naplánovány práce na trati. Nyní se zvažuje, zda se začátek šedesátidenní výluky posune z plánovaného data na pondělí 9. září, tedy až po akci Kolem Železné Rudy.

 

testPřečtěte si také

S kolem do vlaku - vyhněte se úskalím - souhrnná informace pro ty, kteří chtějí cestovat vlakem i s kolem a zvládnout to vše bez šrámů na kole i na duši

 

www.cd.cz - stránky Českých drah, kde najdete i vyhledávač spojení s kolem (rozšířené hledání)

 

Přeprava kol ve vlaku - informace na stránkách Českých drah

 

 

 

Přílohy

Výlukový jízdní řád na trati 190 mezi Plzní a Nepomukem (platný 15.-25. 7. 2013) (246.73 kB)