Na úvodní stránku
mail

Zajímavá místa

Železniční muzeum v Bezdružicích

article

Marek Plochý jako výpravčí a ředitel muzea v jedné osobě

V neděli 20. dubna 2014 bylo v Bezdružicích pro veřejnost otevřeno železniční muzeum, jediné s touto tématikou v Plzeňském kraji. Splnil se tak sen spolku Plzeňská dráha a především jeho předsedy Marka Plochého. Pro muzeum bylo využito budovy bývalého skladiště a pokud na nádraží přijdete, nemůžete jej přehlédnout. Jde o dřevenou typizovanou budovu, jaké se v druhé polovině 19. století stavěly na nádražích v celém Rakousko-Uhersku.


Otevřeno bude vždy při akcích, které se konají na nádraží, případně po domluvě na telefonu 604 827 735.

 

GPS: 49°54'11.302"N, 12°58'10.450"E (v mapě)



Autor: Jirka HOLOMEL (text&foto), Jiří BÍZEK (foto) Aktualizace: 02.05.2014

testBudova skladiště byla postavena současně s nádražím, tedy před rokem 1901. Již delší dobu byla využívána jen nárazově jako depozitář, výčep nebo divadélko v rámci Bezdružického parního léta. V roce 2003 to měla nahnuté, když se jí pokusil zapálit neznámý vandal, ale byla zachráněna, odkoupena od SŽDC do vlastnictví spolku Plzeňská dráha a poté vzorně zrekonstruována. Celou dobu členové spolku sbírali věci s železniční tématikou, které by posloužily jako muzejní exponáty. Podařilo se shromáždit zajímavou kolekci předmětů i dokumentů, vhodně naaranžovat a v neděli dne 20. dubna 2014 bylo muzeum zpřístupněno veřejnosti. Zájem byl značný a podle odhadu předsedy spolku Marka Plochého si prohlédlo muzeum během neděle více než 300 osob. Návštěvníky vítal osobně předseda v uniformě výpravčího z třicátých let minulého století.


Na bezdružickém nádraží byly k vidění i další zajímavosti - lokomotiva T211, zvaná prasátko, na pravidelných spojích celý den jezdila nejmodernější souprava RegioShark. Před výtopnou byl cíl Pochodu za mašinkou se soutěží a opékáním špekáčků. V nádražní budově bylo možné prohlédnout si dobovou četnickou stanici a páni četníci hráli své role s humorem sobě vlastním.


Pokud by někdo doma objevil dokumenty, fotografie nebo předměty, vztahující se k bezdružické lokálce, členové spolku by byli neskonale vděčni.

 

Zájemcům o železniční historii a trať Pňovany - Bezdružice doporučuji knihu Bezdružická lokálka autora Jiřího Bízka, vydanou v roce 2010.

Fotogalerie