Na úvodní stránku
mail

Zajímavá místa

Židovský hřbitov v Bezdružicích

article

Náhrobky většiny hrobů jsou v hebrejštině

Bezdružice patřily k obcím se silnou židovskou komunitou a nesměla zde tedy chybět synagoga a hřbitov. Zatímco zachované zbytky synagogy ve východní části městečka nás dnes nepotěší, hřbitov se zachoval v poměrně velkém rozsahu a po nedávné rekonstrukci určitě stojí za návštěvu.


Cesta k němu není značená, ale jistě jej každý zájemce najde. Z náměstí se dáme po žluté turistické značce směrem na Řešín, přejedeme hráz rybníka a dál už je to možné jen pěšky. Žlutá na okraji lesa odbočuje doprava, my se ale dáme rovně a ke hřbitovu je to jen cca 200 metrů.

 

GPS: 49°54'35.011"N, 12°57'31.997"E (v mapě)

 



Autor: Jirka HOLOMEL (text&foto) Aktualizace: 25.03.2014

testO této zajímavé památce jsem se dozvěděl asi před 6 lety od místního patriota Jirky Bízka a při nejbližší příležitosti jsem vyjel pátrat. Nedalo to velkou práci, i když tehdy ještě byl hřbitov hustě zarostlý kopřivami a nejrůznějšími náletovými dřevinami. O to víc mě potěšilo, když jsem se minulý víkend (22.března 2014), opět dostal do těchto míst. Při rekonstrukci, která proběhla v letech 2010 - 2011, byl prostor kompletně vyčištěn od veškerého porostu, zachované náhrobky byly postaveny a očištěny. Je jich tady zachováno kolem stovky a na většině z nich jsou dobře patrné původní většinou hebrejské nápisy ale i symboly.

 

Sluší se ale zmínit také o historii. První židovská rodina přišla do Bezdružic asi v roce 1694. Časem souvěrců přibývalo, vznikla synagoga, škola a na pozemku darovaném majiteli zdejšího panství, byl kolem roku 1760, založen hřbitov. Nejstarší identifikovatelné náhrobky byly zařazeny do 90. let 18. století, z novějších jsem objevil jeden datovaný rokem 1917, a to vojáka, padlého během 1. světové války někde v Haliči. Byli zde pohřbíváni i židovští obyvatelé také z obcí Lestkov, Cebiv, Krsy a Skupeč. Komunita dosáhla svého maxima v roce 1880, kdy v Bezdružicích žilo 133 Židů. Počátkem 20. století je to již pouhých 21 osob. Konec bezdružické židovské obce nastal dnem 18. 5. 1938, kdy jí poslední rabín Jakub Folkmann, zrušil.

 

Informace jsem čerpal z Bezdružického zpravodaje č. 01/2012, který publikuje studii autora Dietricha Erdmanna. Dostupné na stránkách obce: www.bezdruzice.cz

 

Fotogalerie