Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Čím láká Dům přírody Českého lesa v Klenčí?

article

Expozici otevřeli za přítomnosti ministra životního prostředí Richarda Brabce v Klenčí pod Čerchovem

Krásná příroda, hluboké hvozdy - to je Český les. Zájem o krajinu a přírodu kolem nás roste, můžete se o ní dovědět stále víc nejen na různých naučných stezkách, ale i v expozicích, vykreslujících faunu a floru tak, aby ji pochopily i malé děti. Další dům přírody otevřeli za přítomnosti ministra Richarda Brabce letos koncem zimy v Klenčí pod Čerchovem. Slavnostního aktu se ujali starosta Klenčí Jan Bozděch, ředitel AOPK František Pelc a krajský radní Václav Štekl. Pro cyklisty a nejen pro ně to může být zajímavý cíl výletu...

Autor: cykloRADKA(text&foto), Marie KOBESOVÁ (text), Jaroslav ŠEVČÍK (foto) Aktualizace: 07.09.2016

testDům přírody Českého lesa sídlí v budově Staré pošty. Během rekonstrukce si ale budova zachoval původní ráz, doplnil ji jen výtah a hlavně expozice Proměna krajiny Českého lesa v čase, kterou vás provede čáp bílý. Projdete si tuto oblast od doby, kdy se tu usídlili první lidé až do současnosti a přitom zjistíte, jak člověk tuto krajinu postupně měnil. Díky názorně vyobrazené expozici si uvědomíte, že vše, co v dnešní krajině vidíme je dílem člověka. Expozice začíná v „tajuplném lese" kde si v přítmí projdete kolem vyobrazených lesních zvířat, která vydávají autentické zvuky. Změny v krajině si nejlépe uvědomíte při sledování filmu zaměřeného právě na vývoj krajiny Českého lesa. Kromě televizní obrazovky je zde použita i projekce na plastický model mapy Českého lesa. Expozice je obohacena mnohými interaktivními prvky, jako jsou dotykové obrazovky či dřevěná chalupa nebo obrovské čapí hnízdo.


testDruhá část expozice pokračuje o patro níže. Tato část je více popisná a odborná. Jedna místnost je věnovaná zaniklým vsím. Nenajdete tu však žádné pojednání o historických událostech, ale opět náhled z pohledu přírody, jak si příroda zpět podmanila území, kam přes padesát let nevkročila lidská noha, ale která byla mnoho let před tím kultivována člověkem. Od zaniklých vsí se přesunete k pojednání o ekosystémech vod a luk.


V objektu Domu příody Českého lesa najdete Turistické informační centrum. V blízkosti je restaurace a obchod s potravinami.


K budově Staré pošty, ve které je nyní expozice, přiléhá i dvorek. Tam můžete také zaparkovat své kolo či dětský vozík. Pokud budete mít s sebou děti, mohou si tam hrát u jezírka s mlýnkem ve stínu obřích dřevěných mochomůrek, které poskytují svými kloboučky příjemný stín.

 

testTip na výlet na kole s dětmi

Nechte se i s kolem vyvézt cyklobusem na Čerchov a odtud sjeďte přes Pec pod Čerchovem do Trhanova, odtud pak do Chodova a pak do Klenčí. Přestože tato oblast je dost hornatá, vy se touto trasou kopcům téměř vyhnete. Z Klenčí se můžete do Domažlic vrátit vlakem.

 

Pokud se vám zdá výlet příliš krátký, můžete do Domažlic dojet na kole přes Trhanov a Újezd. Tam si můžete prohlédnout Kozinův statek, kde se seznámíte s chodskými zvyky a tradicemi a můžete slyšet i tolik typické chodské nářečí.  Ale pozor: z Újezda do Domažlic vás čeká ale ještě kopec.

 

Před cestou si ověřte aktuální spojení cyklobusem i vlakem a  raději udělejte rezervaci.

Odkazy:

Dům přírody Českého lesa - stránky domů přírody v ČR

Českým lesem podél bývalé železné opony - tip na cyklovýlet kolem železné opony 

Za Kozinou a jeho velkým psem - tip na cyklovýlet po Chodsku

Fotogalerie