Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Cyklostezka z Mochtína slouží místním i přespolním kolařům

article

Stezku z Mochtína využívají hlavně místní pro cestu do okolních obcí a do Klatov

Mochtín je menší obec ležící asi 5 kilometrů jihovýchodně od Klatov na frekventované komunikaci I/22. Lidé tu pro cesty do Klatov i okolních obcí často používají kola. Nově dokončený úsek jim umožnil vyhnout se frekventované komunikaci nebo zbytečné jízdě do kopce. Navázal na stávající cestu mimo silnici, kterou se bezpečně dostanou do Klatov.

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 31.07.2019

testPro cyklistické spojení Mochtína s Klatovy chybělo vybudovat jen necelý kilometr stezky. O jeho vedení rozhodlo mochtínské zastupitelstvo na svém jednání v prosinci 2016. „Naším cílem bylo odklonění cyklistické dopravy z hlavní silnice tak, aby cyklisté nemuseli jezdit po frekventované silnici I/22 nebo přes Srbice," uvedl starosta Mochtína Zdeněk Voráček. Nový úsek cyklostezky má 835 metrů a je postaven v třímetrové šíři s asfaltovým povrchem lemovaným půlmetrovými štěrkovými krajnicemi. Jsou na něm dvě ostřejší zatáčky a jeden mostek. Celé území je podmáčené, což poněkud zkomplikovalo stavbu stezky, která měla podle původních plánů vést souběžně s hlavní komunikací I/22 procházející Mochtínem. Tak to bylo i v územním plánu. Nakonec zastupitelstvo Mochtína rozhodlo, že trasa povede podmáčenou částí podél potoka, kudy je to i kratší a tedy pro cyklisty rychlejší. Zastupitelé měli obavy o bezpečnost cyklistů. Kdyby totiž někdo ze silnice, kde hlavně motorkáři jezdí dost rychle, vylétěll na stezku, mohl by střet skončit tragicky.


Po zpracování projektové dokumentace a vyřízení všech povolení a žádostí o dotaci Plzeňského kraje, se 22. června 2018 začalo stavět. Stezka byla dokončena 21. listopadu loňského roku a 11. června 2019 slavnostně otevřena za účasti náměstka hejtmana Plzeňského kraje pro oblast dopravy pana Pavla Čížka.


Stezku využívají hlavně místní k dopravě na kole do okolních obcí, ale i do Klatov. V místě, kde končí, se totiž napojuje na cyklotrasu 2277, která po zpevněné polní a lesní cestě dovede cyklisty až na okraj Klatov, do části Klatovy-Luby, kde se napojuje na páteřní cyklotrasu číslo 36 vedoucí podél Drnového potoka do centra Klatov a dále do Švihova. Stezku využívají také mochtínští zaměstnanci Domova pro seniory v Újezdci, kteří nyní jezdí z Mochtína do práce na kole. Sama jsem na stezce potkala několik místních, někteří jeli na kole do Klatov. „Cyklisté i in-line bruslaři jsou z toho nadšení a chtěli by, aby cyklostezka na druhé straně pokračovala dále směrem na Kocourov," dodává starosta Zdeněk Voráček.


Na stezku je povolen vjezd jen cyklistům a vozidlům údržby. Ostatní mají možnost ji autem objet. Kromě cyklistů ji využívají také maminky s kočárky a in-line bruslaři a proto ji kontroluje zaměstnanec obce každý týden a kamínky, větvičky a jiný nepořádek, který se na stezku dostane, pravidelně odklízí. Podle starosty Zdeňka Voráčka bude v budoucnu cyklotrasa 2277 přeložena na nový úsek stezky. Odtud dále povede přes Spálený les až k Drnovému potoku u části Klatov nazývané Luby, kde se napojuje na cyklotrasu číslo 38 vedoucí do Klatov.

 

testCyklostezka v číslech

Převýšení mezi počátečním a koncovým bodem stezky
(nová trasa po vybudování stezky v mapě)  
 cca 7 m
Převýšení mezi Mochtínem a koncovým bodem stezky
(stará trasa před vybudováním stezky v mapě
 cca 33 m
Délka stezky 835 m
Šířka stezky  3 m
Počet odpočívadel  2
Počet zatáček 
 2
Počet mostků na stezce  1
Celková plocha stezky pro cyklisty
 2515 m2
Celkové náklady na vybudování stezky
 7,1 mil. Kč
         - z toho příspěvek Plzeňského kraje  4,7 mil. Kč
         - z toho příspěvek obce Mochtín  2,4 mil. Kč

Datum rozhodnutí zastupitelstva obce

o vybudování stezky (usnesení č. 137/16)

 19. února 2016
Datum zahájení stavby  22. června 2018
Datum dokončení stavby 
 21. listopadu 2018
Datum kolaudace stavby
 3. května 2019
Datum slavnostního otevření stezky

11. června 2019

Další odkazy

Reportáž TVpro z otevření cyklostezky - záběry nové stezky vč. rozhovoru s aktéry, kteří se o její vznik zasloužili

Přečtěte si také

Stezku u Švihova otevřeli starostové na historických kolech - cyklistické propojení z Běšin přes Klatovy do Švihova je už kompletní. Starostové se na jeho otevření vyfikli

Cyklistický průjezd po CT38 přes Klatovy otevřen - kdy byl zprovozněn a kudy vede cyklistický průjezd městem Klatovy po CT38

Ve Vrhavči otevřeli další část cyklostezky na cyklotrase 38 - zde najdete informace o zprovoznění cyklostezky kolem Drnového potoka z Běšin do Klatov-Lub.

 

Fotogalerie