Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Džungle za plotem pro cyklobotaniky

article

Některé rostliny našich krajů postupně mizí - botanici vyhlásili pátrání

Pokud na kole jezdíte rádi zelenou přírodou a během jízdy nebo zastávek prohlížíte, co roste či kvete kolem, máme pro vás tip. Neobyčejnou inspiraci pro poznávací cyklovýlety na kole můžete načerpat na výstavě Džungle za plotem, kterou připravili botanici Západočeského muzea v Plzni. S živým botanikem se můžete poradit o svých úlovcích z cest při pravidelných konzultačních hodinách na výstavě v hlavní budově muzea v Kopeckého sadech...

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 22.08.2013

testVitríny s fotografiemi, ale i živé artefakty jako třeba netýkavka žláznatá v květináči coby okrasná rostlina nebo les odkvetlých lodych až třímetrových bolševníků, to je originálně zpracované pojetí výstavy, která mapuje změny v rostlinné říši u nás na Plzeňsku nyní a před sto lety. Právě rostlinní vetřelci nebo spíše zavlečenci, jako jsou bolševník, netýkavka nebo křídlatka sužují naše neobdělávané porosty u břehů řek, potoků, či na mezích. Vytlačují tak původní rostliny těchto českých biotopů, ze kterých se postupně stávají vzácné exempláře.

 

Výstava Džungle za plotem chce starším připomenout a mladším poodhalit, jak vypadala příroda a krajina Plzeňska před 100 lety a jak vypadá dnes. Z políček, luk a pasených strání počátku 20. století se skokem ocitnete v novodobé české divočině. Dozvíte se, které rostliny z naší krajiny vymizely a které sem naopak přibyly. Důležitý důvod k takovému bilancování je minimálně jeden - uplynulo přesně 100 let od doby, kdy významný plzeňský přírodovědec František Maloch, po němž je pojmenována naučná stezka kolem Berounky, vydal obsáhlou a důležitou publikaci Květena v Plzeňsku.

 

„Výstava je opravdu pro všechny," zvou její autoři Sylvie Pecháčková a Ondřej Peksa ze Západočeského muzea v Plzni. „Pamětníci určitě ocení fotografie z Plzeňska zopakované po sto letech. Milovníky krásných květin potěší stovka barevných fotografií rostlin. Studenty možná překvapí, jak zajímavá může být práce botanika, učitelé si pak mohou prohlédnout profesionální herbář. A protože je výstava přizpůsobena i malým dětem a nevidomým, mohou si všichni návštěvníci zkusit poznat jen hmatem nebo čichem, jsou-li právě v bažině, nebo na louce."

 

Otevírací doba a doprovodný program výstavy

testVýstava probíhá ve Výstavním sále ve 2. patře Západočeského muzea v Plzni, Kopeckého sady 2, Plzeň od 22. 8. do 30. 10. 2013 denně (kromě pondělí) od 10 do 18 hodin. (Termín výstavy byl dodatečně prodloužen.)

 

každou St 12-16 hod. - poskytne „Živý botanik" konzultační hodiny přímo ve výstavním prostoru

 

v Út 1/10/2013 a v Út 15/10/2013 vždy od 17 hod. - Přednášky v rámci přednáškového cyklu „Příběhy předmětů aneb Co skrývají sbírky Západočeského muzea v Plzni" hodin v přednáškovém sále muzea.


ve St 11/ 9/2013 a ve St 9/10/2013 vždy od 17 hod. - vás provedou výstavou na Komentovaných prohlídkách kurátoři výstavy RNDr. Sylvie Pecháčková, Ph.D. a Mgr. Ondřej Peksa, Ph.D.

 

testNáš tip

Pokud Vás zajímá botanika a rádi jezdíte na kole, vypravte se s cykloprůvodkyní Radkou Žákovou na Botanickou nebo Dendrologickou cykloprohlídku. O botanických zajímavostech se dovíte i při cykloprohlídce Za zajímavostmi kozelského polesí nebo Přírodní zajímavosti a výhledy.

 

Termíny cykloprohlídek jsou vždy zveřejněny koncem dubna na našich stránkách, stejně jako tomu bylo i letos.

 

Sledujte www.plzenskonakole.cz

 

Botanické odkazy

www.botany.cz - jedinečný botanický portál, který může být zdrojem informací pro každého zájemce o rostliny v ČR i jinde po světě
www.kvetenacr.cz - portál, který umožňuje vyhledávat rostliny podle barvy a typu květu
www.zcm.cz - stránky Západočeského muzea v Plzni, kde najdete bližší informace o výstavě i o sbírkové činnosti

 

Fotogalerie