Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Poznávejte Plzeňsko na kole při cykloprohlídkách

article

Jubilejní desátá sezóna cykloprohlídek začíná. V doprovodu cykloprůvodce a s výkladem o zajímavostech, které navštívíte, se můžete projet po cestách, které nejspíš neznáte a dovědět se něco o  místech, jimiž jste možná již několikrát bez povšimnutí projeli. Cykloprohlídky představují málo známé zajímavosti a cesty pro kola zdatnějším i ne příliš zkušeným cylistům. I letos startují v květnu podle pravidelného jizdního řádu - každý druhý čtvrtek a každou druhou sobotu. Co vás letos čeká?

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 08.05.2013
Vstoupit do diskuse (0)

testV Plzni potkávám stále více lidí na kole. Toho, kdo z auta přesedne na kolo, to zpočátku svádí jezdit stejnými cestami jako když jede autem. Na kole je to ale jiné. Můžete se protáhnout slepou ulicí, provést kolo tam, kde jsou schody anebo se po nějaké cestě vyhnout frekventované komunikaci. Že přitom narazíte na zajmavá místa, kterých jste si dříve nevšimli, je  nasnadě. Zkušenosti z cest, které jsou vhodné pro jízdní kolo si cyklisté často předávají navzájem. I já se některé tyto „nábližky” naučila od kamarádů, na jiné  jsem přišla při svých objevitelských vyjížďkách na kole. A teď se o tyto zkušenosti i nezvyklé objevy dělím s účastníky cykloprohlídek. Ty mají splňovat dva hlavní cíle:

  • seznámit s méně používanými úseky cyklistických stezek a komunikací vhodnými pro cyklisty a tím umožnit bezpečnější pohyb cyklistů po Plzni a okolí
  • představit méně známé, nebo téměř neznámé zajímavosti Plzně a okolí.

testPostupem času vzniklo několik okruhů, které jezdíme. Ke stávajícím již 18 okruhům přibydou letos o prázdninách opět dva nové - premiérové. Někdo by si asi řekl, že tolik tras z Plzně do Plzně musí prokřižovat celé plzeňské okolí a další již nelze vymyslet. Jenže stále je co objevovat a když to člověk nejméně čeká, objeví nová místa, která stojí za návštěvu a řádnou prohlídku. Na letošních dvou premiérových trasách se  podíváme třeba tam, kde se povrchově těžilo černé uhlí a vydáme se po stopách plzeňských osobností.

 

Cykloprohlídky přilákají každý rok další cyklisty. Někteří jen čekají na to, kdy se pojede trasa, kterou ještě neznají, další to prostě jen jedou zkusit, aby zjistili, jak taková cykloprohlídka vlastně probíhá. Zatímco běžný průvodce nabízí informace o historii či památkách, já se ve svém průvodcovském výkladu zaměřuji i na přírodu. Pokud tedy navštívíme nějaké chráněné území, ukazuji živé rostliny, keře, stromy, či geologické útvary, kvůli nimž je dotyčné území chráněno. Pro rodiče, co vezmou s sebou dítka školou povinná, je to vlastně místní vlastivěda v terénu. A ti, co znalosti ze školy již zapomněli, si je mohou lehce oživit. Cykloprohlídky absolvují cyklisté všeho věku od školáků (nejmladšímu bylo 7 let) až po seniory (nejstarší bylo 75let!). Mnozí jsou při vyplňování pamětního listu počtem ujetých kilometrů, překvapeni, kolik jich vlastně ujeli. Při tolika zajímavých zastávkách a výkladu průvodce totiž nemyslí na šlapání do pedálů a na to, kolik kilometrů ještě zbývá domů.


testPřiprava nového okruhu není tak jednoduchá, jak to možná na první pohled vypadá. Každou novou trasu při předem projíždím, někdy jedu do terénu i několikrát, abych našla tu nejlepší cestu k zajímavým místům. Pak je třeba ještě připravit průvodcovský text - cca 10-12 stránek o zajímavostech, které uvidíme, či navštívíme. Téměř na každé trase máme vstup do nějakého objektu, kam se běžně nedostanete.  Mám i své odborné poradce: Andulku Hostičkovou na architektonické památky a jejího muže Miloše, který mi radí s botanikou. Právě díky němu se třeba u Kamenného rybníka dozvíte o vodní masožravé rostlině bublinatce jižní, na jejíž zajímavý způsob lovení vodních živočichů mne upozornil. Příprava informací o botanických zajímavostech je trochu náročnější než třeba ta k zajímavostem geologickým. Pokud pojedete např. okruh Kozelským polesím v květnu, uvidte jiné kvetoucí rostliny než v červnu. Ale i geologie bývá zajímavá. Tady mi pomohl Ondra Vohradský a kniha Vycházky za geologickými zajímavostmi Plzně a jejího okolí, kterou před několika lety s Michalem Merglem vydali. Nové tipy na zastávky na trase čerpám i z kursu geologie a paleontologie při Hvězdárně a planetáriu města Plzně. Přednášky Josefa Muchy a zajímavé exkurse po Plzeňsku byly inspisrací například pro Geologickou trasu. Geologické zastávky máme i na dalších trasách, např. při okruhu Krajem kaolinových dolů nebo Povodím Radbuzy  - tam se dovíte, jak vlastně vznikal kaolin. Zajímavostí na trasách cykloprohlídek je ale mnohem více - třeba zjistíte, kde byla největší koncetrace kostelů v Čechách, kde mají nezvykle situovaný kostel s obrácenou orientací oltáře, kde je lípa Na Mrtoli, co je to douglaska a jak ji poznáte, nebo kde v Plzni byla dříve botanická zahrada. Určitě také objevíte nová místa s krásným výhledem a spoustu nepoznaných cest. Ještě se mi nestalo, že by někdo před tím, než vyjel na trasu, znal všechny cesty, po kterých projíždíme. Tu šanci přiučit se, kudy si příště naplánovat výlet na kole, máte i vy, pokud se na cykloprohlídku vydáte. S cykloprůvodcem je to něco jiného, než když pojedete sami. Kdo vyzkouší jeden okruh, vrací se i na další...

 

První prohlídka se koná již tento týden ve čtvrtek, další v sobotu. Ty ostatní již podle pravidelného jízdního řádu: každý druhý čtvrtek a druhou sobotu v měsíci až do září. Pokud nechcete některou zmeškat, napište si o zasílání cyklomejlu - kde najdete všechny pozvánky spolu s informacemi o nových článcích na portálu plzenskonakole.cz

 

testInformace před cestou

  • Krátké okruhy, které jezdím ve čtvrtek odpoledne zvládnou i netrénovaní cyklisté. Mimoplzeňské sobotní okruhy jsou trochu delší, ale cyklista, který je zvyklý ujet 25-30 km, by je měl zvládnout. Díky zastávkám na výklad průvodce si totiž na mnohých místech odpočine.
  • Trasy jsou maximálně vedeny mimo komunikace, proto nejsou vhodné pro silniční kola. Nejvhodnější pro cykloprohlídku jsou kola horská nebo treková.
  • Účastníkům doporučujeme vzít s sebou svačinku, dostatek tekutin, větrovku či pláštěnku a výbavu pro výměnu píchlé duše.
  • Stejně jako loni dostane každý účastník na konci prohlídky certifikát se svým jménem, datumem a počtem ujetých kilometrů.
  • V případě deště v době startu se prohlídka nekoná.
  • I letos bude proto cena jen symbolická a bude v ní zahrnuta i cyklomapa města Plzně a další užitečné materiály jako je letáček s povinnou výbavou kola atp. Dospělí tedy zaplatí 30 Kč, děti 10 Kč, rodina (max. 4 osoby) 50 Kč. Jízdenky lze koupit v Informačním centru vedle radnice.
  • Start je letos opět od Infocentra. Tam je také sraz účastníků vždy čtvrt hodiny před startem - tedy ve čtvrtky v 16.15 a o sobotách v 8.45.
  • Každý účastnk při koupi jízdenky svým podpisem stvrzuje, že jede na vlastní nebezpečí.
  • Za děti zodpovídají rodiče nebo jejich dospělý doprovod.

 

Trasy (okruhy) cykloprohlídek

Informace o jednotlivých trasách jsou již zvěřejněny v naší sekci Trasy pro cyklovýlety --- S průvodcem - cykloprohlídky. Popisy letošních premiérových okruhů budou zveřejněny o prázdninách cca týden před premiérou.

 

Termíny cykloprohlídek 2013

Budou letos probíhat každý druhý čtvrtek a druhou sobotu v měsíci od května do září takto:
- každý druhý čtvrtek v měsíci se pojede jeden z kratších plzeňských okruhů, sraz vždy v 16.15 na nám. Republiky u Infocentra vedle radnice (POZOR- v červenci 2012 změna!)
- každou druhou sobotu se pojede jeden z delších mimoplzeňských okruhů sraz vždy v 8.45 na nám. Republiky u Infocentra vedle radnice

testSRAZ vždy čtvrt hodiny před startem na náměstí Republiky před Infocentrem vedle radnice:

Čt 9. května, start v 16.30 - Botanická
So 11. května, start v 9.00 - Geologická
So 8. června, start v 9.00 - Krajem kaolinových dolů
Čt 13. června, start v 16.30 - Kolem Valíku
Čt 11. července, start v 16.30 - Po stopách plzeňských osobností - PREMIÉRA
So 13. července, start v 9.00 - Mlýnská
Čt 8. srpna, start v 16.30 - Dendrologická
So 10. srpna, start v 9.00 - Za uhlím na Plzeňsku - PREMIÉRA
Čt 12. září, start v 16.30 - Po stopách plzeňských osobností
So 14. září, start v 9.00 - Za uhlím na Plzeňsku

 

Pro skupiny na požádání dle domluvy.
Veškeré termíny i s informacemi o trasách najdete zde.

Pokud nechcete některou zmeškat, napište si o zasílání cyklomejlu - kde najdete všechny pozvánky spolu s informacemi o nových článcích na portálu plzenskonakole.cz .  

 

Prémiérové okruhy (trasy) pro rok 2013

test

„Po stopách plzeňských osobností " trasa - premiéra ve Čt 11. července 2013

Zahrnuje: oblasti vnitřního města, Petrohradu a Lochotína

Délka: cca 20 km, 3-4 hod
Náročnost: střední, 1x větší stoupání
Více informací o trase najdete cca týden před premiérou zde

 

„Za uhlím na Plzeňsku " trasa - premiéra v So 10. srpna 2013

Zahrnuje: přírodní památku Bašta a Kateřina, cestu přívozem přes Berounku, Pohádkový statek
Délka: cca 58 km, 6-8 hod vč. zastávky na oběd
Náročnost: střední, 3x větší stoupání
Více informací o trase najdete cca týden před premiérou zde

 

Přečtete si také

Cykloprohlídky - místní vlastivěda ze sedla kola - ZMĚNY! - o cykloprohlídkách na sezónu 2012 

Cykloprohlídky nabízejí pohodové poznávání ze sedla kola - o cykloprohlídkách na sezónu 2011

Cykloprohlídky - informace o cykloprohlídkách na oficiálním webu města Plzně

Cykloprohlídka po nových cyklostezkách - o cykloprohlídce, která je každý rok jiná, protože vždy ukazuje jen novinky, které byly pro cyklisty vybudovány za poslední rok

 

 

Diskuse (0)

Vstoupit do diskuse