Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Kurz Geologie a paleontologie jako inspirace pro cyklovýlety

article

Tento lom na Berounsku jsme po kursu geologie navštívili s kamarády na kolech při jednom z cyklovýletů

Když jsem před třemi lety začala chodit do kurzu Geologie a paleontologie pro veřejnost, který připravila Hvězdárna a Planetárium Plzeň, netušila jsem, jak mne to chytne. Na večerní přednášky jsem se těšila jako dítě na sladkoou odměnu a po první exkursi v terénu mi došlo, že tenthle kurz je tou pravou inspirací k mým cyklovýletům za zajímavostmi Plzeňska. Na četné žádosti se teď kurs opakuje a já se mám zase na co těšit. Nechcete to zkusit  také?

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 20.09.2013
Vstoupit do diskuse (0)

testZajímavé přednášky s množstvím obrázků i videoukázek - to je to, co se mi na kursu tak líbilo. Moderní technika umožňuje leccos a je mnohem zajímavější vidět například na animaci, jak se zemské desky pohybovaly po zeměkouli, než si to jen představovat. A právě obrázky, animacemi a videoukázkami jsou přednášky Josefa Muchy doslova prošpikovány. Není divu, že těm, co o geologii dřív jen zavadili a pak se dostali na kurs, tuto zálibu prohloubil ve vášeň. Z původně dvouletého kursu se stal tříletý, což mělo hned několik výhod. Tou největší asi bylo, že nám kromě večerních přednášek teorie (zpravidla v pondělí na počátku měsíce) přibyly i dvě exkurse s geologickým kladívkem do terénu. V tu chvíli ale nastává to správně dobrodružství. Když hledáte zkameněliny, prohlížíte si probarvené a různě „zmačkané" geologické vrstvy usazenin a dovídáte se, jak před mnoha miliony lety tyto útvary vznikly. Kurz nabízí posluchačům procházku  všemi geologickými érami od vzniku Země až do současnosti a to jak teoreticky, tak v terénu.

 

test„Když jsme před třemi lety zahajovali kurz geologie a paleontologie, nečekali jsme, že posluchače tak chytne," říká ředitel Hvězdárny a planetária v Plzni Lumír Honzík. Posluchač se tak například doví, jak probíhala vrásnění, jak se pohybují zemské desky, který druh sopečné činnosti je nebezpečný, jak vzniká a jak se měří síla zemětřesení, jací živočichové žili v jednotlivých geologických etapách, jak vznikl Český masiv a kde u nás máme sopky. „Navštívíme místa známá i téměř neznámá. V terénu si pak prohlédneme zajímavé pozůstatky geologických jevů minulých epoch," říká lektor kurzu Josef Mucha o exkursích, které jsou součástí kursu. „Součástí exkurzí je též hledání zkamenělin a poznávání rostlin a živočichů dávno vymřelých. Právě nález zajímavého otisku v kameni může přitáhnout ke geologii studenta i dospělého," dodává Josef Mucha. „Teď si mnohem víc všímám krajiny kolem," říká kamarádka Olina Bláhová, která se mnou poslední ročník kursu navštěvovala. „O kurzu jsem se dověděla pozdě, takže jsem absolvovala jen poslední ročník. Vítám proto, že letos začne v rozšířeném čtyřletém provedení - chtěla bych ho totiž absolvovat celý," dodává Olga Bláhová.

 

testKurz je určen hlavně těm, kteří mají rádi přírodu a zajímají se o to, co kolem vidí, nebo po čem šlapou. Právě zvídavost a touha po poznání spojila posluchače minulého kurzu, kteří se dožadovali jeho opakování. Pro mne byly geologické exkurse po zajímavých místech regionu inspirací pro nové okruhy cykloprohlídek.

 

V roce 2011 měl premiéru přímo tematický okruh zaměřený na geologii, tzv. Geologická cykloprohlídka. Na tu se s námi budete moci vydat zase v příštím roce. Letos již cykloprohlídky skončily. Geologické zajímavosti uvidíte také pokud se s námi vydáte na další okruhy cykloprohlídek. Letos měla prémiéru trasa Za uhlím na Plzeňsku, oblíbená je i trasa Krajem kaolinovch dolů. Zastávky u geologických zajímavostí jsou ale i na trase cykloprohlídky Přírodní zajímavosti a výhledy.

 

 

Jak se přihlásit

Kurz probíhá jednou měsíčně dvouhodinovou večerní přednáškou od konce září do června v prostorách Hvězdárny a planetária v Plzni v ulici U Dráhy 11. Přihlásit se může každý, koho téma zajímá. Jednou až dvakrát ročně v sobotu, neděli nebo ve svátek účastníci společně vyrážejí na celodenní exkurzi. Žádná zkouška se na jeho konci ani v průběhu neskládá. Kurzovné činí 400 Kč/osobu/rok. Kurz je čtyřletý, ukončení se předpokládá v červnu 2017. První přednáška proběhne 23. září 2013 v sídle Hvězdárny a planetária v ulici U Dráhy (v mapě zde). Přihlášky a informace získají zájemci osobně telefonicky nebo e-mailem v Hvězdárně a planetáriu, U Dráhy 11, 318 00 Plzeň, tel.: 377 388 400, e-mail: hvezdarna@plzen.eu.

 

Odkazy

http://hvezdarna.plzen.eu/  - stránky Hvězdárny a planetária Plzeň

Cykloprohlídka „Za uhlím na Plzeňsku" 

Cykloprohlídka "Geologická" 

Cykloprohlídka „Krajem kaolinových dolů" 

Cykloprohlídka „Přírodní zajímavosti a výhledy" 

Diskuse (0)

Vstoupit do diskuse

Fotogalerie