Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Lávka přes Mži u ZOO v Plzni konečně otevřena

article

Po nové lávce u ZOO v Plzni se cyklisté pohodlně dostanou po cestách mimo komunikace až do Křimic

Dlouho očekávaná lávka byla letos dostavěna a cyklistům nabízí nová spojení mimo komunikace. Uvítají ji hlavně Ti, kteří se cestou do ZOO chtějí vyhnout dnes již frekventované komunikaci mezi Kalikovským mlýnem a Malesicemi. Jak ji můžete využít a na co byste si měli dát pozor?

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 07.09.2017

testLávka u ZOO, jak je dosud nazývána, byla v plánu již od roku 2007, kdy město schválilo systém plzeňských sportovně rekreačních tras nazývaných plzeňské ‚greenways'. Právě tento v českých a moravských městech unikátní systém propojující trasy pro pěší a cyklisty podél plzeňských řek má sloužit jak rekreačním cyklistům, tak těm, kteří používají v Plzni kolo jako dopravní prostředek. Místo, kde má vzniknout lávka u ZOO už bylo v roce 2011 zveřejněno i v brožuře, kterou vydal Útvar koncepce a rozvoje k vyznačení Naučné stezky údolím řeky Mže a Berounky v Plzni. Stavbu ale oddaloval problém s pozemky, který ale byl konečně letos již vyřešen. Když jsme o lávce v říjnu 2015 psali poprvé, vypadalo to, že se po ní cyklisté svezou již na podzim roku 2016. Celkem 8 milionů na stavbu lávky i přilehlých úseků stezky totiž schválili zastupitelé již v březnu roku 2015. Termín se ale posunul kvůli výběrovému řízení na zhotovení stavby. Vítěz soutěže nepodepsal smlouvu na realizaci. Stavbu tak provedla firma Berger Bohemia, která podala v pořadí druhou nejnižší nabídku. Stavba lávky byla oficiálně dokončena na konci června, slavnostně otevřena pak byla na počátku srpna.


Pětadvacetimetrová lávka pro pěší a cyklisty je napojena na komunikaci Kalikovský mlýn - Radčice asfaltovou stezkou. Na druhé straně se navazující stezka hned za lávkou stáčí a podél řeky a vede až ke křižovatce polních cest v nivě Mže, kde se potkává s mezinárodní Panevropskou cyklotrasou vedoucí až do Paříže. Výsledně by tato mezinárodní cyklotrasa na území města Plzně značená čísly 3 a 37 měla vést přes lávku u ZOO. Tak by se mělo stát ale až po dokončení 2. etapy stavby, která zahrnuje napojení stezky k lávce novým úsekem vedoucím od ZOO mezi zahradami a podél komunikace. Odstraní se tak nebezpečné místo křížení trasy cyklistů jedoucích od ZOO s frekventovanou komunikací do Malesic. Pokud pojedete od ZOO, buďte velice opatrní na auta jedoucí od Malesic. Jezdí v těchto místech velice rychle a úsek, kde dochází ke křížení cyklistů s komunikací je dost nepřehledný. Podle Davida Malána z Odboru investic Magistrátu města Plzně by se měli cyklisté dočkat přesunu křížení do bezpečnějšího místa v rámci 2. etapy. Je snaha, aby 2. etapa proběhla co nejrychleji, ideálně již v příštím roce. Pak bude také na nový úsek s lávkou přeložena část mezinárodní Panevropské cyklotrasy do Paříže.

test 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nová lávka u ZOO umožní hlavně rodinám s dětmi a cyklistům, kteří se vyhýbají frekventovým komunikacím dojet mimo silnici až do Křimic, kde si mohou prohlédnout zámecký park či zámek samotný, zastavit pod památnými lípami u Mže u náhonu pod zámkem anebo si dovézt zdravou svačinku „přímo do zdroje" z křimické zelárny.

 

Podle vyjádření starosty MO Plzeň 7 Radčice Zdeňka Jílka se zatím příslušné orgány města názvem nové lávky nezabývaly. Lávka je blízko Radčic, celá stavba ale leží na území MO Plzeň 3. Doufejme, že do další cyklistické sezóny už si lávka u ZOO ponese své jméno. Možná, že dojde na některé od našich čtenářů, které jsme zveřejnili v článku Začala se stavět nová lávka u ZOO v Plzni.

Stavba v číslech

Datum zahájení stavby: 23.9.2016
Datum dokončení stavby: 30.6. 2017
Datum slavnostního otevření: 3.8. 2017
Délka lávky: 25 (24.9)m
Šířka lávky: 1,75 m
Šířka stezky: 3 m
Délka navazující stezky: celkem 404 m(1. + 2. část)
Celkové náklady stavby: 8 270 tisíc Kč včetně DPH
Náklady na stavbu lávky: 4 150 tis. Kč. včetně DPH

 

Přečtěte si také

Začala se stavět nová lávka u ZOO v Plzni - o prvních krocích stavby lávky u ZOO

Nová lávka přes Mži umožní bezpečnější cestu do ZOO - O stavbě lávky se konečně rozhodnulo. Komu pomůže a proč je její dokončení tak důležité.

Z Radčic do Malesic po cyklostezce - první část cyklistického propojení Malesic a Radčic se již začala stavět

Vyjeďte po nových naučných stezkách plzeňských řek - o nově otevřených naučných stezkách podél řeky Mže a Berounky otevřených na jaře 2013

Plzeňské ‚greenways' získaly evropské ocenění - systém plzeňských sportovně rekreačních tras zvaných plzeňské ‚greenways’ získal jako první z bývalého  východního bloku ocenění od Evropské asociace greenway tras (EGWA) v kategorii mobility. V článku se dovíte proč a nakolik je tento projekt jedinečný nejen v ČR, ale i v Evropě. Přiložena mapa sítě plzeňských greenways spolu s lávkami již realizovanými a těmi teprve připravovanými. 

 

Fotogalerie