Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Letošní cykloprohlídky představí novou stezku do Brd

article

Letošní premiérová cykloprohlídka představí nové cyklostezky z Plzně do Brd

Kvůli pandemii koronaviru se zpozdily i letošní cykloprohlídky, které začínají tentokrát až v červenci. Letošních šest cykloprohlídek se zaměří na přírodní zajímavosti, ale představí v nové trase třeba také nově vznikající cyklostezku z Plzně do Brd. Co vás letos čeká?

 



Autor: cykloRADKA Aktualizace: 11.07.2020

testPo šestnácti sezónách pravidelných cykloprohlídek po Plzeňsku už asi není třeba vysvětlovat, co cykloprohlídky jsou. Spojení pěkného výletu po méně známých místech s doprovodem průvodce na kole se již v Plzni zažilo. Trasy cykloprohlídek směřují na různé strany města, ale stále mají stejné dva hlavní cíle:

  • seznámit s méně používanými úseky cyklistických stezek a komunikací, které jsou vhodné pro cyklisty a umožňují bezpečnější pohyb na kole po Plzni a okolí
  • představit méně známé nebo téměř neznámé zajímavosti Plzně a okolí.

testPředloni jsme k cykloprohlídkám po Plzeňsku přidali také výlety s průvodcem do Brd, loni cykloprohlídky představily zajímavosti geoparku Barrandien na Plzeňsku, letos představí novou stezku z Plzně do Brd. Kdo rád objevuje nové věci a zajímá ho místopis, určitě si něco nového z cykloprohlídky odveze. Ať je to jméno nějaké květinky, proces, kterým vznikly některé útvary kolem nás, nebo třeba nějaký přírodní suvenýr.

 

Cykloprohlídky absolvují cyklisté všeho věku od školáků (nejmladšímu bylo 7 let) až po seniory (nejstarší paní bylo 75 let!). Při vyplňování pamětního listu s počtem ujetých kilometrů jsou mnozí překvapeni, kolik vlastně našlapali. Při spoustě zajímavých zastávek s výkladem průvodce totiž nemají čas myslet na šlapání do pedálů a na to, kolik kilometrů jim ještě zbývá domů.

 

testPříprava trasy zabere čas, protože si každou novou trasu předem projíždím. Někdy musím do terénu i několikrát, abych našla tu nejlepší cestu k zajímavým místům. Pak ještě připravit průvodcovský text o zajímavostech, které na trase uvidíme. Ten často konzultuji s oborníky na botaniku, dendrologii či geologii. Téměř pokaždé máme na trase vstup do nějakého objektu, kam se běžně nedostanete. Určitě také objevíte nová místa s krásným výhledem a spoustu nepoznaných cest. Ještě se mi nestalo, že by někdo před tím, než vyjel na trasu, znal všechny cesty, po kterých projíždíme.

 

Tu šanci přiučit se, kudy si příště naplánovat výlet na kole, máte i vy, pokud se na cykloprohlídku vydáte. S cykloprůvodcem je to něco jiného, než když jedete sami. Kdo vyzkouší jeden okruh, většinou se vrací i na další...

 

První cykloprohlídka se koná již tuto sobotu 11. července. Ty ostatní najdete na seznamu níže. A pokud si na vybranou trasu kliknete, dovíte se o ní víc.  Pokud nechcete některou zmeškat, napište si o zasílání cyklomejlu - kde najdete všechny pozvánky spolu s informacemi o nových článcích na portálu plzenskonakole.cz

 

testInformace před cestou

  • Krátké okruhy, které jezdíme ve čtvrtek odpoledne zvládnou i netrénovaní cyklisté. Mimoplzeňské sobotní okruhy jsou trochu delší, ale cyklista, který je zvyklý ujet 25-30 km, by je měl zvládnout. Díky zastávkám na výklad průvodce si totiž na mnohých místech odpočine.
  • Trasy jsou maximálně vedeny mimo komunikace, proto nejsou vhodné pro silniční kola. Nejvhodnější pro cykloprohlídku jsou kola horská nebo treková.
  • Účastníkům doporučujeme vzít s sebou svačinku, dostatek tekutin, větrovku či pláštěnku a výbavu pro výměnu píchlé duše.
  • Stejně jako loni dostane každý účastník na konci prohlídky certifikát se svým jménem, datumem a počtem ujetých kilometrů.
  • V případě deště v době startu se prohlídka nekoná.
  • I letos bude cena jen symbolická a bude v ní zahrnuta i cyklomapa města Plzně a další užitečné materiály jako je letáček s povinnou výbavou kola atp. Dospělí zaplatí 80 Kč, děti 40 Kč, rodina (max. 4 osoby) 160 Kč. Jízdenky lze koupit v Informačním centru vedle radnice.
  • Start je letos opět od Infocentra. Tam je také sraz účastníků vždy čtvrt hodiny před startem - tedy ve čtvrtky v 16.15 h a o sobotách v 8.45 h.
  • Každý účastník při koupi jízdenky svým podpisem stvrzuje, že jede na vlastní nebezpečí.
  • Za děti zodpovídají rodiče nebo jejich dospělý doprovod.

Trasy (okruhy) cykloprohlídek

Informace o jednotlivých trasách jsou již zvěřejněny v naší sekci Trasy pro cyklovýlety --- S průvodcem - cykloprohlídky.

 

Termíny cykloprohlídek 2020

Letos budou probíhat od července do září zpravidla 2x v měsíci (1x kratší odpolední a 1x delší sobotní/nedělní/sváteční) takto:
- ve čtvrtek se pojede jeden z kratších plzeňských okruhů, sraz vždy v 16.15 na nám. Republiky u Infocentra vedle radnice

- v sobotu, neděli či svátek se pojede jeden z delších mimoplzeňských okruhů, sraz vždy v 8.45 na nám. Republiky u Infocentra vedle radnice

testSRAZ vždy čtvrt hodiny před startem na náměstí Republiky před Infocentrem vedle radnice:

Čt 3. července, start v 16.30 - Dendrologická

So 11. července, start v 9.00 - Povodím Úhlavy

So 15. srpna, start v 9.00 - Povodím Úslavy a Bradavy - PREMIÉRA

Čt 13. srpna, start v 16.30 - Přírodní zajímavosti a výhledy 

přeloženo na Čt 20. srpna!!!

Čt 10. září, start v 16.30 - Ke Kyšické vyhlídce  Zrušeno !!!

So 12. září, start v 9.00 - Přes Vysokou

Pro skupiny na požádání dle domluvy.
Veškeré termíny i s informacemi o trasách najdete zde.

Pokud nechcete některou zmeškat, napište si o zasílání cyklomejlu - kde najdete všechny pozvánky spolu s informacemi o nových článcích na portálu plzenskonakole.cz .