Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Letošní zářiové cykloprohlídky s nášupem

article

Letošní léto bylo plné teplotních výkyvů, a tak se na jednu ze srpnových cykloprohlídek kvůli hrozící bouřce nedostalo. V září bude mít náhradní termín spolu s opakováním premiérových tras z letošního léta. Už tento týden můžete vyrazit Po starých plzeňských pivovarech a za Fabiánovými vousy. Příští týden pak ještě na Plzeňský jihozápad. Co všechno uvidíte?

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 06.09.2017

testTři cykloprohlídky čekají na cyklisty letos v září. Ta první je čeká už tento týden. Tento čtvrtek se mohou v doprovodu cykloprůvodkyně Radky Žákové vydat po kratším odpoledním okruhu Po starých plzeňských povovarech na místa, kde se v Plzni vařilo pivo, tedy tam, kde vařily pivo dnes již zaniklé pivovary Prior a Světovar. Výklad poodhalí jejich historii v kontextu budování světoznámé značky plzeňského piva. Dozví se například, co to je právo várečné „na dlaždičce".

 

Sobotní celodenní prohlídka Za Fabiánovými vousy měla premiéru před měsícem. Kdo ji nestihnul, má šanci tuto sobotu. Trasa představí často opomíjené stromové lišejníky i s tím, k čemu se používaly a používají. „V době kyselých dešťů některé druhy stromových lišejníků z naší přírody téměř vymizely. Teď se do přírody vracejí, a tak je najdeme nejen v hlubokých lesích, ale i v blízkosti vesnic a měst, což dokazuje, jak se naše ovzduší během posledních deseti až dvaceti let výrazně zlepšilo," říká cykloprůvodkyně Radka Žáková, která účastníky na trase provází a cestu doplňuje výkladem. Cyklisté se tak také doví, jakým lišejníkem si vyčistit zuby, nebo z čeho se dělaly Fabiánům vousy.

 

Třetí zářiová a současně poslední letošní cykloprohlídka Plzeňský jihozápad startuje od informačního centra vedle radnice příští týden ve čtvrtek odpoledne. Cyklistům nabídne kratší trasu po jihozápadním okraji Plzně se zastávkami na Valše v místech, kde se dříve těžilo. Na cyklisty také čeká prohlídka zámeckého parku i samotného zámku v Křimicích a zastávka u zelárny. Právě u Křimic se od pradávna pěstují hlávky na vyhlášené Křimické zelí.

 

Než se vydáte na cykloprohlídku

testMimoplzeňské okruhy jsou trochu delší než ty plzeňské, ale cyklista, který je zvyklý ujet 25-30 km, by je měl zvládnout. Díky zastávkám na výklad průvodce si totiž na mnohých místech odpočine. I tyto trasy jsou maximálně vedeny mimo komunikace, proto nejsou vhodné pro silniční kola. Nejvhodnější pro cykloprohlídku jsou kola horská nebo treková. Účastníkům doporučujeme vzít s sebou svačinku, dostatek tekutin, větrovku či pláštěnku a výbavu pro výměnu píchlé duše. Každý účastník dostane na konci prohlídky certifikát se svým jménem, datumem a počtem ujetých kilometrů.

 

Zářiové cykloprohlídky se konají již tento týden ve čtvrtek a v sobotu a příští týden ve čtvrtek. V případě deště v době startu se prohlídka nekoná. Jízdenky lze koupit v Informačním centru vedle radnice, start je letos opět od Infocentra. Tam je také sraz účastníků vždy čtvrt hodiny před startem - tedy ve čtvrtky v 16.15h a o sobotách v 8.45h. Cena zahrnuje kromě doprovodu průvodce i cyklomapu města Plzně a další užitečné materiály jako je letáček s povinnou výbavou kola atp. Dospělí tedy zaplatí 50 Kč, děti 20 Kč, rodina (max. 4 osoby) 100 Kč. Informace o cykloprohlídkách lze získat v Informačním centru vedle radnice nebo na regionálním informačním portále pro cyklisty www.plzenskonakole.cz .

 

Termíny

Budou letos probíhat každý druhý čtvrtek a druhou sobotu v měsíci od května do září takto:
- každý druhý čtvrtek v měsíci se pojede jeden z kratších plzeňských okruhů, sraz vždy v 16.15 na nám. Republiky u Infocentra vedle radnice
- každou druhou sobotu se pojede jeden z delších mimoplzeňských okruhů sraz vždy v 8.45 na nám. Republiky u Infocentra vedle radnice

SRAZ vždy čtvrt hodiny před startem na náměstí Republiky před Infocentrem vedle radnice:
Čt 7. září, start v 16.30 - Po starých plzeňských pivovarech
So 9. září, start v 9.00 - Za Fabiánovými vousy
Čt 14. září, start v 16.30 - Plzeňský jihozápad (přeloženo z 10. srpna 2017)

 

Přečtěte si také

Kam cyklisty zavedou letošní cykloprohlídky? - souhrnný článek k cykloprohlídkám v roce 2017

Trasy pro cyklovýlety --- S průvodcem - cykloprohlídky - Informace o jednotlivých trasách v naší sekci