Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Kam cyklisty zavedou letošní cykloprohlídky?

article

Při cykloprohlídkách cyklisté poznají nové cesty i zajímavosti

Letošní jaro si dává na čas. Cyklistická sezóna už začala a to včetně cykloprohlídek, které tento týden startují. Chcete-li poznat nové cesty i nová zajímavá místa v okolí Plzně, šlápněte s námi do pedálů. Možná budete překvapeni, co se v blízkém okolí Plzně dá na kole objevit a kudy se dá také jet. Cykloprohlídky budou opět podle pravidelného jizdního řádu - každý druhý čtvrtek a každou druhou sobotu. Až do září. Co vás letos čeká?



Autor: cykloRADKA Aktualizace: 10.05.2017

testMnozí cyklisté si stěžují, že je v Plzni málo cyklostezek, ten kdo se na kole pohybuje po městě i v jeho okolí, by nejspíš nesouhlasil. Musíte totiž znát ty správné cesty pro kola. A jak je poznat? Chcete-li nějakou šikovnou trasu poznat na vlastní pedály, zkuste cykloprohlídku. Poznáte přitom mnoho míst, kolem kterých jste nejspíš již několikrát projeli bez povšimnutí. Zjistíte, čím jsou zajímavá. Na cykloprohlídce vám o nich navíc průvodce něco poví. A možná, že se dostanete i do objektů, kde jsou obvykle dveře zavřené. Cykloprohlídky totiž mají splňovat dva hlavní cíle:

  • seznámit s méně používanými úseky cyklistických stezek a komunikací, které jsou vhodné pro cyklisty a umožňují bezpečnější pohyb na kole po Plzni a okolí
  • představit méně známé nebo téměř neznámé zajímavosti Plzně a okolí.

testBěhem čtvrnácti let, kdy v Plzni cykloprohlídky organizuji, vzniklo několik okruhů. Ke stávajícím již 26 okruhům přibydou letos o prázdninách opět dva nové - premiérové. Stále objevujeme nové cesty a zajímavosti. Letošní dvě premiérové trasy představí cyklistům lišejníky, které se používaly jako vousy Fabiánům - brdským panáčkům ze šišek, a místa, kde v Plzni bývaly pivovary. Okruh „Za Fabiánovými vousy"  vás zavede na sever od Plzně k nepříliš známým rozhlednám a lesům, kde rostou  nezvyklé stromové lišejníky. Druhá premiérová trasa „Po starých plzeňských pivovarech" provede cyklisty po starých plzeňských pivovarech, kde se již většinou pivo nevaří a budovy slouží úplně jinému účelu.

 

Cykloprohlídky přilákají každý rok další cyklisty. Zájem o vlastní region  a tzv. „místní vlastivědu” v posledních letech totiž vzrůstá. Někteří se vydávají na tématické trasy s cílem dovědět se více o své oblíbené lokalitě, jiní to prostě jen jedou zkusit, aby zjistili, jak taková cykloprohlídka vlastně probíhá. Zatímco běžný pěší průvodce nabízí informace o historii či památkách, já se ve svém průvodcovském výkladu zaměřuji hodně na přírodu. Pokud tedy navštívíme nějaké chráněné území, ukazuji živé rostliny, keře, stromy, či geologické útvary, kvůli nimž je dané území chráněno. Pro rodiče, co vezmou s sebou děti, je to vlastně místní vlastivěda v terénu. Těm starším, co znalosti ze školy již zapomněli, je pomohou oživit. Cykloprohlídky absolvují cyklisté všeho věku od školáků (nejmladšímu bylo 7 let) až po seniory (nejstarší paní bylo 75 let!).  Při vyplňování pamětního listu s počtem ujetých kilometrů jsou mnozí překvapeni, kolik vlastně našlapali. Při spoustě zajímavých zastávek s výkladem průvodce totiž nemají čas myslet na šlapání do pedálů a na to, kolik kilometrů jim ještě zbývá domů.

 

testPříprava nového okruhu není tak jednoduchá, jak to možná na první pohled vypadá. Každou novou trasu si předem projíždím, někdy jedu do terénu i několikrát, abych našla tu nejlepší cestu k zajímavým místům. Pak je třeba ještě připravit průvodcovský text - cca 10-12 stránek o zajímavostech, které uvidíme. Téměř na každé trase máme vstup do nějakého objektu, kam se běžně nedostanete.  Mám i své odborné poradce: Andulku Hostičkovou na architektonické památky a jejího muže Miloše, který mi radil s botanikou. Právě díky němu se třeba u Kamenného rybníka dozvíte o vodní masožravé rostlině bublinatce jižní, na jejíž zajímavý způsob lovení vodních živočichů mne upozornil. Příprava informací o botanických zajímavostech je trochu náročnější než třeba ta k zajímavostem geologickým. Pokud pojedete např. okruh Kozelským polesím v květnu, uvidte jiné kvetoucí rostliny než v červnu. Ale i geologie bývá zajímavá. Tady mi pomohl Ondra Vohradský a kniha Vycházky za geologickými zajímavostmi Plzně a okolí, kterou před několika lety s Michalem Merglem vydali. Nové tipy na zastávky na trase čerpám i z kursu geologie a paleontologie při Hvězdárně a planetáriu města Plzně. Přednášky Josefa Muchy a zajímavé exkurse po Plzeňsku byly inspisrací například pro Geologickou trasu a trasu Za uhlím na Plzeňsku. Geologické zastávky máme i na dalších trasách, např. při okruhu Krajem kaolinových dolů nebo Povodím Radbuzy  - tam se dovíte, jak vlastně vznikal kaolin. Zajímavostí na trasách cykloprohlídek je ale mnohem více - třeba zjistíte, kde byla největší koncetrace kostelů v Čechách, kde mají nezvykle situovaný kostel s obrácenou orientací oltáře, kde je lípa Na Mrtoli, co je to douglaska a jak ji poznáte, nebo kde byla v Plzni dříve botanická zahrada. Určitě také objevíte nová místa s krásným výhledem a spoustu nepoznaných cest. Ještě se mi nestalo, že by někdo před tím, než vyjel na trasu, znal všechny cesty, po kterých projíždíme. Tu šanci přiučit se, kudy si příště naplánovat výlet na kole, máte i vy, pokud se na cykloprohlídku vydáte. S cykloprůvodcem je to něco jiného, než když jedete sami. Kdo vyzkouší jeden okruh, většinou se vrací i na další...

 

První prohlídka se koná ve čtvrtek 11. května, další  pak v sobotu 13. května. Ty ostatní již podle pravidelného jízdního řádu: každý druhý čtvrtek a druhou sobotu v měsíci až do září ovšem se jednou vyjímkou: V červnu pojedeme místo v sobotu až v neděli tedy  Ne 11. června a červencová premiéra cykloprohlídky Po starých plzeňských podnicích bude již 1. čtvrtek v měsíci, tedy ve Čt 6. července. Pokud nechcete některou zmeškat, napište si o zasílání cyklomejlu - kde najdete všechny pozvánky spolu s informacemi o nových článcích na portálu plzenskonakole.cz

 

testInformace před cestou

  • Krátké okruhy, které jezdím ve čtvrtek odpoledne zvládnou i netrénovaní cyklisté. Mimoplzeňské sobotní okruhy jsou trochu delší, ale cyklista, který je zvyklý ujet 25-30 km, by je měl zvládnout. Díky zastávkám na výklad průvodce si totiž na mnohých místech odpočine.
  • Trasy jsou maximálně vedeny mimo komunikace, proto nejsou vhodné pro silniční kola. Nejvhodnější pro cykloprohlídku jsou kola horská nebo treková.
  • Účastníkům doporučujeme vzít s sebou svačinku, dostatek tekutin, větrovku či pláštěnku a výbavu pro výměnu píchlé duše.
  • Stejně jako loni dostane každý účastník na konci prohlídky certifikát se svým jménem, datumem a počtem ujetých kilometrů.
  • V případě deště v době startu se prohlídka nekoná.
  • I letos bude proto cena jen symbolická a bude v ní zahrnuta i cyklomapa města Plzně a další užitečné materiály jako je letáček s povinnou výbavou kola atp. Dospělí tedy zaplatí 50 Kč, děti 20 Kč, rodina (max. 4 osoby) 100 Kč. Jízdenky lze koupit v Informačním centru vedle radnice.
  • Start je letos opět od Infocentra. Tam je také sraz účastníků vždy čtvrt hodiny před startem - tedy ve čtvrtky v 16.15 h a o sobotách v 8.45 h.
  • Každý účastník při koupi jízdenky svým podpisem stvrzuje, že jede na vlastní nebezpečí.
  • Za děti zodpovídají rodiče nebo jejich dospělý doprovod.

 

Trasy (okruhy) cykloprohlídek

Informace o jednotlivých trasách jsou již zvěřejněny v naší sekci Trasy pro cyklovýlety --- S průvodcem - cykloprohlídky. Popisy letošních premiérových okruhů budou zveřejněny o prázdninách cca týden před premiérou.

 

Termíny cykloprohlídek 2017

Budou letos probíhat každý druhý čtvrtek a druhou sobotu v měsíci od května do září takto:
- každý druhý čtvrtek v měsíci se pojede jeden z kratších plzeňských okruhů, sraz vždy v 16.15 na nám. Republiky u Infocentra vedle radnice (POZOR - v červnu jedeme místo v sobotu v neděli a v červenci se čtvrteční cykloprohlídka jede již 1. čtvrtek v měsíci!!!)
- každou druhou sobotu se pojede jeden z delších mimoplzeňských okruhů sraz vždy v 8.45 na nám. Republiky u Infocentra vedle radnice

testSRAZ vždy čtvrt hodiny před startem na náměstí Republiky před Infocentrem vedle radnice:

Čt 11. května, start v 16.30 - Plzeňské mosty a lávky

So 13. května, start v 9.00 - Za kamennými kříži
Čt 8. června, start v 16.30 - Dendrologická
Ne 11. června, start v 9.00 - Krajem kaolinových dolů (POZOR-ZMĚNA: v neděli!)

Čt 6. července, start v 16.30 - Po starých plzeňských pivovarech - PREMIÉRA (POZOR-ZMĚNA: 1. čtvrtek v měsíci)

So 8. července, start v 9.00Přes Vysokou
Čt 10. srpna, start v 16.30 - Plzeňský jihozápad - PŘELOŽENO na Čt 14/9/2017
So 12. srpna, start v 9.00 - Za Fabiánovými vousy - PREMIÉRA
Čt 7. září, start v 16.30 - Po starých plzeňských pivovarech
So 9. září, start v 9.00 - Za Fabiánovými vousy

Čt 14. září, start v 16.30 - Plzeňský jihozápad

Pro skupiny na požádání dle domluvy.
Veškeré termíny i s informacemi o trasách najdete zde.

Pokud nechcete některou zmeškat, napište si o zasílání cyklomejlu - kde najdete všechny pozvánky spolu s informacemi o nových článcích na portálu plzenskonakole.cz .  

 

Prémiérové okruhy (trasy) pro rok 2017

test

 

„Po starých plzeňských pivovarech" trasa - premiéra Čt 8. 7. 2017
Zahrnuje: bývalý pivovar Prior, Groll, Světovar

Délka: cca 30 km, 3-4hod vč. zastávek
Náročnost: střední, 1x větší stoupání

Více informací o trase najdete cca týden před premiérou zde

 

„Za Fabiánovými vousy" trasa - premiéra v So 12. srpna 2017

Zahrnuje: rozhledna u Obory, rozhledna u Jarova, Údolí dutých hlav

Délka: cca 55 km, 6-8 hod vč. zastávky na oběd
Náročnost: střední, 3x větší stoupání

Více informací o trase najdete cca týden před premiérou zde

 

Přečtete si také

Cykloprohlídky opět představí méně známá místa i cesty - cykloprohlídkách na sezónu 2016

Letošní cykloprohlídky začínají. Jaké budou? - o cykloprohlídkách na sezónu 2015 

Sezóna plzeňských cykloprohlídek začíná - o cykloprohlídkách na sezónu 2014 

Poznávejte Plzeňsko na kole při cykloprohlídkách - o cykloprohlídkách na sezónu 2013

Cykloprohlídky - místní vlastivěda ze sedla kola - ZMĚNY! - o cykloprohlídkách na sezónu 2012 

Cykloprohlídky nabízejí pohodové poznávání ze sedla kola - o cykloprohlídkách na sezónu 2011

Cykloprohlídky - informace o cykloprohlídkách na oficiálním webu města Plzně

Cykloprohlídka po nových cyklostezkách - o cykloprohlídce, která je každý rok jiná, protože vždy ukazuje jen novinky, které byly pro cyklisty vybudovány za poslední rok