Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Malá firma a její světově unikátní know-how výroby kol

article

Milan Duchek z DURATECu. Vývojář a vynálezce špičkových cyklistických rámů

Přestože svět cyklistiky u nás masírují reklamou velcí výrobci kol, jen pár kilometrů od Plzně sídlí malý výrobce kol, který se může hrdě řadit ke světové špičce. Ti, kteří se v cyklistice pohybují profesionálně, ho znají. Nejen díky paralympijskému šampionovi Jiřímu Ježkovi či extrémnímu bikerovi Janu Kopkovi. Touškovský Duratec se svým monokokem udělal doslova díru do světa. Nikdo jiný na světě totiž neumí udělat celokarbonový rám kola jako jeden kus a na míru. I proto se Kateřina a Milan Duchkovi dostali do finále soutěže Podnikatel roku. Přečtěte si proč..

Autor: cykloRADKA (text&foto), DURATEC (foto) Aktualizace: 30.01.2019

testNa počátku byla garáž v domě rodičů, kde Milan Duchek opravoval a vylepšoval kola kamarádům. Technicky zdatný vynálezce založil v roce 1997 ještě se společníkem firmu Duratec. Od roku 1998 byla v podnikatelském inkubátoru v Plzni na Slovanech, kde získala zvýhodněné nájemné a podnikatelskou podporu. V roce 2003 se přestěhovala do Města Touškova.

 

V roce 1999 vstoupila do firmy manželka Kateřina a začala se věnovat marketingu. Firma se rozvíjela, rozšiřování vzešlo z poptávky. „Dodnes máme několik velkých klientů v zahraničí, kteří jsou pro nás důležití, ale vše ostatní jsme dělali a dodnes děláme na zakázku. Když se podívám do evidence vyrobených rámů, tak ¾ bylo zakázkových, kdy si lidé vybírali barvy a zbytek, zhruba tak čtvrtina je pro naše klienty do zahraničí, kam vyvážíme menší série kol," popisuje vývoj Duratecu jeho spolumajitelka a ředitelka Kateřina Duchková.

 

Na rozdíl od velkých firem Duratec nesází na velkou reklamu, ale na kvalitu a individuální přístup. „Jedinou reklamu, kterou dělá naše firma v Česku, samozřejmě kromě internetu a sociálních sítí, je spokojený zákazník. Takto to funguje po České republice. V zahraničí máme své prodejce. Většinou jsou to lidé, kteří fandí stejné filozofii a jsou do cyklistiky stejně zapálení. Jsou to většinou lidé s menšími stylovými cykloobchody, kteří milují jiný styl a originalitu," vysvětluje specifika touškovského Duratecu Kateřina Duchková a dodává: „Čeští cyklisté se tak o něm dovídají hlavně z doslechu. Lidé, kteří by si chtěli kolo této značky koupit, často volají do firmy. Je to zvláštní, ale někteří nevěří, že jsme výrobci. Volají a ptají se, často je to zhruba takovýto rozhovor: test
Zákazník: Co máte na skladě?
Duratec: Na skladě nemáme nic, my děláme podle zakázek.
Zákazník: Jak děláte? A kdy to přijde?
Duratec: To nepřijde, my to prostě musíme vyrobit.

Je to trochu komické, ale sáhněte si na srdce - Věděli jste to i vy? Kateřina Duchková ještě dodává: „Přesto, že všude uvádíme, že jsme výrobci rámů, tak lidé většinou neusuzují, že by tady kousek od Plzně byl někdo natolik akční, že by nepřekupoval či nenakupoval kola, ale přímo se zabýval v takovémto měřítku výrobou."

 

testDuratec si od začátku drží vyšší cenovou laťku. Punc kvality je podržen i cenou, takže se nikdy nedočkáte toho, co dělají běžní obchodníci, třeba sezónního výprodeje. Kateřina Duchková popisuje filozofii firmy, zabývající se hlavně výrobou kol na zakázku: „Leckdy jsme měli trochu obavy, zda je naše cena pro český trh akceptovatelná, ale vždy se nám to nakonec pozitivně vrátilo. Říkáme: Ano, my pro vás uděláme kompletní servis, ale chceme za něj tuto částku. Asi díky tomu si spousta lidí od začátku zařadila Duratec někam nahoru. S tím jsme jeden čas také dost bojovali. Museli jsme vysvětlovat, že když si u nás koupí celé kolo, je to cenově srovnatelné s konkurencí, ale s tou výhodou „na míru". On je rozdíl „na míru" a „na zakázku". Prodejci to velice rádi používají, ale v mnoha případech se jedná pouze o přeštelování řídítek, představce či sedla, ale my člověka změříme a podle délky stehenní kosti zjistíme úhel sedlové trubky, aby to šlapání bylo efektivní, takže pak při zakázkové výrobě na míru měníme úhly a délku trubek, což je pro každého člověka ergonomicky a pocitem z jízdy velice příjemné. Kolo pak nejen pěkně vypadá, ale nemá spoustu podložek jen proto, aby jezdec měl ruce ve správné výšce."

 

testMnozí si asi vybaví našeho paralympijského vítěze Jiřího Ježka, který na kole od DURATECu jezdí od začátku své kariéry. „Máme hodně tváří, jako je Jan Kopka nebo Jiří Ježek, kteří jsou s námi spojeni více jak deset let," říká hrdě Kateřina Duchková. „Pro nás je to důležitá zpětná vazba, ale i informace o tom, co měli soupeři na svých kolech jinak, a co by se mělo vyzkoušet. Tahle zpětná vazba byla u obou fantastická a firmu to posouvalo vpřed. Pro nás je to ale hlavně srdeční záležitost. Těmto výjimečným lidem fandíme, protože víme, jak složitá je cesta být odlišný. Honza Kopka pro nás byla jasná volba. Odladění jeho kola trvalo roky! Mj. proto, že měl zcela ojedinělé kolo a extrémní nároky, nad kterými by ostatní mávli rukou."

 

Monokok - světový unikát z DURATECu
Karbonový rám kola jako jeden kus. Beze spojů. Unikátní technologie, ke které se vývojář a vynálezce Milan Duchek se svým týmem v touškovském DURATECu, propracovával desetitisíci hodin práce, stovkami pokusů a desítkami slepých uliček. Pro prvních zkušenostech s kompozity vytvořil v roce 2005 model Heroine CR1 s karbonovými trubkami uzamčenými do hliníkových spojek. V roce 2006 ho následoval model RASS CC1 vyrobený stejnou technologii.
Po množství dalších pokusů přišel v roce 2008 na svět model CULT CR3 vyrobený technologií AFCF, testkterá se vyznačovala kontinuálně položeným nepřerušeným vláknem, a vyvinul ji také Milan Duchek.Tím, že se DURATECu podařilo převést do reality vizi nepřerušeného vlákna, mohly být mechanické vlastnosti karbonového monokoku využity v plné míře. Maximální tuhost a pevnost při zachování velmi nízké hmotnosti rámu je tak zajištěna. CULT CR3, který vážil jen 960 gramů, vyráběl DURATEC do roku 2015. Tento závodní stroj sedlal mj. Jiří Ježek, který s ním i nejeden závod vyhrál. Nejnovější typ špičkového karbonového monolytu PHANTOM, který DURATEC vyrábí, váží pouhých 760 gramů!


Ptáte se, jak vnímali ostatní, že Jirka Ježek jezdí na kolech malé firmičky? „Jirka byl s naší značkou spjatý od počátku. On si vyhledával výrobky českých firem. Je známý tím, že se snaží české výrobky propagovat. Jirka tím, že na našich kolech vyhrával, mnohé z lidí kolem sebe inspiroval, zda by se na ta kola DURATEC neměli podívat, zda to není ten důvod, proč vyhrává. Jiří Ježek má svůj velmi osobitý styl a pokud něčemu věří, tak tomu věří navždy. Takových závodníků je málo," hodnotí spolupráci s Jiřím Ježkem, který se s kariérou profesionálního cyklisty loučil právě v Plzni v režii Duratecu, ředitelka Kateřina Duchková.

 

Největší úspěchy Duratecu podle jejich majitelůtest

 

1. Klienti, bez nich to nejde. Proto je u nás vždy na prvním místě zákazník.
2. Vývoj karbonového rámu na míru, tzv. monokoku, bylo největší sousto. Má novou výrobní technologii, které předcházelo dvacetileté úsilí s množstvím drobných technických posunů vpřed ale i slepých cest. Takto vyrobený rám kola Phantom váží jen 760 g a kompletní kolo jen 5,2 kg!
3. Prestižní ocenění The Steve Worland Innovation Award, získané v anglické Bristolu  v roce 2017 právě za rám Phantom. Asi každého potěší mezinárodní ocenění. 

 

testFirma se několikrát během své historie ocitla v situaci, že museli Duchkovi riskovat. Jedním z největších mezníků bylo získání dotace z fondů EU na vývoj v roce 2008 v době, kdy začínala krize a banky zpřísňovaly. S její pomocí dokázali Duchkovi nakoupit zařízení, díky kterým je teď na světě karbonový rám. Stále ale sledují trendy a snaží se maximálně přizpůsobit s ohledem na klienta. Tvrdě pracují a sledují, co trh momenálně žádá.

 

Díky nově vyvinuté technologii se teď chystají rozšiřovat modelovou řadu. „To největší dílo, tedy jak to vyrobit, je už za námi. Teď jen zbývá rozšířit množství produktů, na kterých tuto výrobní technologii uplatníme. To je směr, kterým se budeme ubírat," říká Kateřina Duchková.

 

V něčem asi manželé Duchkovi a jejich Duratec, se kterým se nyní probojovali do finále soutěže Podnikatel roku, předběhli dobu. 

Podpořte podnikatele z našeho regionu v anketě Podnikatel roku test

Teď se manželé Duchkovi dostali mezi 8 finalistů ankety Podnikatel roku. Možná nejezdíte na kole této značky, ale pokud máte kola rádi a jste lokální patrioti, můžete je podpořit ve veřejném hlasování v anketě. Jejich příběh spolu s dalšími sedmi najdete na portálu iDNES, hlasovat můžete zde.

 

Přečtěte si takétest

Jak se "šije" kolo na míru v DURATECu aneb co umí rám - kolo „na míru” nebo „na zakázku”. Rozdíl v těchto pojmech a výhody řešení na míru  v rozhovoru s Kateřinou Duchkovou

Při posledním Grand Prix v Plzni se také loučil Jiří Ježek - Jiří Ježek je silně vázaný na Plzeň, kde se pravidelně objevoval na závodním oválu Na Lopatárně, ale i na Plzeňsko, kde sídlí firma, která mu vyrábí kola. Je nasnadě, že jeho loučení s profesionální kariérou proběhlo právě v Plzni na Lopatárně v režii a s překvapením od DURATECu. Právě o tom se dočtete v našem článku.

 

 

Fotogalerie