Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Místo lyží na kolo, ale jak na to?

article

O letošních Vánocích se dalo jezdit na kole i po zelených loukách

Také jste se letos o svátcích chystali na hory a místo toho vytáhli ze sklepa kolo? Právě Vánoce bez sněhu, který není ani na horách, lákají cyklisty-lyžaře spíš na kolo než na lyže. Třeba se počasí umoudří a přijde opravdová zima se sněhem. Zatím můžeme zkoušet jízdu na kole v zimě. Kola, ale i koloběžky, už vytáhli i ti, kteří svoji sportovní výstroj se sezónou pravidelně koncem roku vyměňují. Jaká je zimní cyklistika a jak se na ni připravit?

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 29.12.2015
testTen, kdo jezdí na kole od jara do podzimu, bývá překvapen, když potkává cyklisty i na sněhu a v mrazech. Já sama jezdím přes zimu také a tak se často setkávám s otázkou: „A není vám zima?" Odpovídám otázkou: „Jezdíte na běžkách? A je vám přitom zima?" Jistěže ne. Jen je stále ještě u nás jízda na kole spojená spíše s pěknými jarními a letními dny. Teploty letošní zimy, které během Vánoc lámaly rekordy (mnohde se u nás dostaly nad hranici 10oC), zlákaly mnohé cyklisty k tomu sednout na kolo. Ty, co trávili Vánoce doma, i ty, co vyrazili na hory. Na několik týdnů se nám usadila na jihu Evropy rozsáhlejší tlaková výše, po jejíž severním okraji k nám proudí ze západu jedna fronta za druhou. Než se k nám ale dostanou, většinou se rozpadnou. Teplý jihozápadní a jižní vítr ovšem nedovolily, aby se povrch prochladil a udržel se na něm sníh. I na horách. Právě teplý jižní vítr, který na horách nedovolil spustit sněžná děla, může za to, že se ze zimních lyžařů stali zimní cyklisté. Tolik kolařů jsem venku na pravidelné sváteční odtučňovací cyklovyjížďce ještě nezažila. Ba co víc - v auty zacpané Plzni mnozí vytáhli kola a jeli na vánoční nákup na kole. Mohli na tom jen vydělat. Pokud nejeli kupovat zrovna televizi, ušetřili hodně času hledáním parkovacího místa i čekáním v kolonách, kterých bylo v těch několika dnech před Štědrým opravdu hodně. Stačilo se jen vhodně obléci, udržovat optimální tempo, aby se člověk nezpotil, ale aby mu také nebyla zima. V zimě opravdu neplatí, že byste museli jezdit v dresu. Sportovní oblečení na běžky můžete do města vyměnit za kratší sportovní bundu či kabátek, a pokud vaše kolo nemá zrovna nášlapy, můžete to zkusit v běžných botách. Věřte, že to také jde, dokonce i v těch na podpatku ;-)

 

Pravidla jízdy na kole v zimě:

  • Udržujte pravidelné tempo, abyste se nezpotili a následně nenastydli
  • Nahřejte si před cestou rukavice, ponožky i návleky na boty na topení
  • Na krk použijte tenký „rukáv" jako šálu, při sjezdech můžete natáhnout přes bradu
  • U delší trasy si naplánujte zastávku na zahřátí (cca po 2 hodinách jízdy)
  • Vyhněte se dlouhým sjezdům
  • Nezapomeňte na čisté odrazky reflexní materiály a na oblečení 

Že jste to ještě nezkusili? Máte na to ještě pár dní - sníh (na lyžování) podle meteorologů do konce týdne nejspíš nenapadne, a tak si můžete protahovat tělo na kole. Další rady pro jízdu na kole v zimě najdete v našem článku Na kole v zimě - jak na to? Na Silvestra i na Nový rok vyráží na bicyklu mnoho skupinek, nejen ta naše, která pravidelně na Silvestra kolem poledne bilancuje najeté kilometry do Kilometrového žebříčku. Můžete ale také přijet fandit cyklistům na Velkou cenu Eko Komíny, která startuje v pátek 1/1/2016 v Rokycanech. Trasa vede na nedaleký vrch Žďár, který nechtějí pokořit jen cyklisté, ale také běžci. Možná někdo z vás dostal pod stromeček fatbike/snowbike, tedy kolo se širokými plášti vhodné právě na jízdu na sněhu. Možná pojede tuto novinku vyzkoušet napřed „na sucho" než osedláte svého nového oře na bílém pod koly křupajícím povrchu.Pokud vím, tak se snehem to nevypadá slavně ani ve švýcarském Englbergu, kde se počátkem tohoto roku jel první závod sněžných kol SnowEpic, ve kterém se z Čechů umístitl nejlépe Plzeňák Luboš Jedlička. Snad se do dalšího ročníku závodu změní sněhová situace i tam.

 

Přečtěte si také

Na kole v zimě - jak na to? - podrobnější rady pro případ, že chcete sednout na kolo v zimě

Luboš Jedlička: Nejlepší Čech v závodě fatbiků Snow Epic -  rozhovor s nejúspěšnějším českým závodníkem prvního ročníku závodu sněžných kol ve Švýcarsku