Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Nové cyklostezky v Plzni do roku 2016 (1. část)

article

Ve Dvořákově ulici muselo kvalitní řešení pro cyklistky ustoupit parkujícím vozidlům

Letní sezona roku 2016 se naplno rozbíhá a je tedy pravý čas si představit nové úseky cyklistické infrastruktury, které město Plzeň loni uvedlo do provozu. V roce kultury přibyl do sítě stezek více než kilometr nových komunikací různého pojetí i kvality, které si nyní představíme podrobněji.


Autor: Martin LEŠKA (text&foto), cykloRADKA (foto) Aktualizace: 21.04.2016

testSmíšená stezka pro chodce a cyklisty Na Jíkalce - Vejprnická.

testMnoho let očekávané propojení (v mapě) sídliště v Předních Skvrňanech a zástavby okolo autobusového nádraží bylo realizováno novostavbou smíšené stezky pro chodce a cyklisty mezi ulicí Na Jíkalce a stávající stezkou podél Vejprnické ulice. Kolaři, kterým vyhovuje provoz oddělený od motorové dopravy, si tak mohou cestou do Skvrňan ušetřit téměř dvoukilometrový objezd okolo Mže a využít novou 450 metrů dlouhou komunikaci vybudovanou na dosud zemědělsky využívaných pozemcích. Nová stezka má trvanlivý asfaltový povrch a v místech, kde komunikace přiléhá k Vejprnickému potoku, je dřevěné zábradlí umožňující opření kola. Jak je v Plzni zvykem, nebylo realizováno žádné vodorovné značení pro oddělení směrů, při silném letním rekreačním provozu chodců i cyklistů tu tedy bude poměrně těsno. K pohodlnému spojení centra města se Skvrňanami tak zbývá vyřešit problematický úsek mezi Krátkou a Pobřežní ulicí.

 

Stezka pro chodce a cyklisty s rozděleným provozem na Karlovarské ulici

testtestDo kategorie úseků propojujících již vybudované stezky patří i komunikace podél Karlovarské třídy mezi Boleveckou a Lidickou ulicí (v mapě). Budování páteřního propojení lidnatého Severního předměstí s centrem města započalo už v roce 2005 vyznačením stezky od mostu Generála Pattona k čerpací stanici pod Záhorskem a podél Lidické ulice. O tři roky později byla vyčleněna část chodníků v Karlovarské ulici mezi ulicí Na Chmelnicích a křižovatkou u Severky, v roce 2009 pak byla během opravy tramvajové trati pro vedení stezky upravena i křižovatka Karlovarské s Lidickou. Chybějící úsek mezi Boleveckou a Lidickou byl realizován až nyní. Stezka je v celé délce čtvrt kilometru řešena jako rozdělená, v převážné části úseku jsou mezi pásem pro cyklisty a pásem pro chodce vysázeny stromy. Kolmá parkovací stání pro automobily, která k cyklostezce přiléhají, jsou opatřena prahy zabraňujícími nasunutí auta do jízdního profilu stezky. Obyvatelé severních plzeňských sídlišť i cyklisté směřující do rekreačních lesů tak získali kus zdařilé infrastruktury, Při rychlém sjezdu dolů na Roudnou je však třeba dávat si pozor na několik vjezdů do garáží, ve kterých vás může leccos nepříjemně překvapit.

 

testStezka v Radobyčické ulici

testZa účelem zvýšení počtu parkovacích míst jsou mnohé ulice v širším centru města zjednosměrňovány, často k tomuto kroku dochází v souvislosti s jejich rekonstrukcí. Ne vždy se podaří zachovat možnost průjezdu pro cyklisty, proto potěší oprava Radobyčické ulice, která propojuje podjezd pod ulicí U Trati se Štefánikovým náměstím u zimního stadionu (v mapě). Ta je nově zhruba v polovině své délky průjezdná pro veškerou dopravu jen ve směru od zimního stadionu, cyklisté mohou v tomto úseku využít jednosměrný cyklistický pás v protisměrtu vedený v úrovni chodníku za zaparkovanými auty. Nájezd na chodník je vyřešen tak, že nehrozí jeho blokování zaparkovanými auty, zamrzí tak jen obvyklý dvoucentimetrový schod, který je třeba překonat jak v tomto místě, tak při křížení Čelakovského ulice. Tady by plynulejší nemotorové dopravě jistě pomohlo i vyznačení přejezdu pro cyklisty.

 

Cykloobousměrka ve Dvořákově ulici

testZměna organizace provozu postihla i Dvořákovu ulici (v mapě) na Borech, kde se však zjednosměrnění obešlo bez stavebních úprav. Pro jízdu cyklistů ve směru od Klatovské do Šimerovy byl vodorovným značením vyznačen pás v části stávajícího chodníku. Minimalistické řešení trpí známými neduhy - vozidla parkující před vraty zasahují do cyklostezky a co pár metrů musí cyklista měnit směr k objetí sloupu veřejného osvětlení. Pěší se pak jen těžko smiřují se zúžením chodníku. Je pozitivní, že kolaři nepřišli o oblíbené spojení sídliště na Borech s obchodní a průmyslovou zónou na Borských Polích, ale při budoucí rekonstrukci ulice bude třeba místo vyřešit lépe. Řešení by napomohlo, kdyby tolik studentů k nedalekým kolejím nejezdilo auty, která nyní potřebují zaparkovat v okolních ulicích.

 

Mapa nových cyklostezek a dalších procyklistických opatření s tištěným kalendářem cykloakcí na Plzeňsku v r. 2016

Pokud jste nejeli v neděli 17. dubna 2016 prohlídku po nových stezkách, můžete si ji projet sami. Mapa, která byla k oteváírání cyklistické sezóny v Plzni po názvem Cykloden pro každého, vytvořena, bude od Po 25/4/2016 k dispozici v Infocentru vedle radnice. V mapě je vyznačena tras, po které si můžete nové úseky projet. Celá trasa má přes 40km, můžete si ji ale  rozdělit i na dvě části. Na její rubové straně najdete také první KALENDÁŘ CYKLOAKCÍ 2016. Pokud máte o mapu zájem, tak zajeďte do Infocentra vedle radnice hned v pondělí. Termíny cyklistických akcí v našem regionu i mimo něj pak můžete sledovat v naší sekci AKCE --> V regionu .

 

Přečtěte si také

Nové cyklostezky v Plzni do roku 2016 (2. část) - druhý článek o nových realizacích pro cyklisty v Plzni 

 

Cykloden pro každého otevře v neděli cyklosezónu v Plzni - první otevírání cyklistické sezóny v Plzni

 

Do práce na kole - to je cyklodoprava - zapojte se do celonárodní kampaně a zkuste to na kole nejen na výlety, ale i do práce nebo do školy

 

Fotogalerie