Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Nové cyklostezky v Plzni do roku 2016 (2. část)

article

Lávka u sv. Jiří je součást systému plzeňských greenways

V první části přehledu nových cyklostezek (odkaz) jsme se vydali podél Karlovarské, projeli se Radobyčickou ulicí a novým spojením do Skvrňan a představili si i cykloobousměrku ve Dvořákově ulici. Dnes budeme v přehledu pokračovat a to zejména cyklostezkami, které vznikly v souvislosti s většími projekty.

Autor: Martin LEŠKA (text&foto), cykloRADKA (foto) Aktualizace: 25.05.2016

testSmíšená cyklostezka podél Západního okruhu Domažlická - Chebská

testSoučástí stavby 1. etapy západního silničního okruhu, který má v budoucnu odlehčit přetížené Klatovské třídě, byla i rozsáhlá síť stezek se smíšeným provozem chodců a cyklistů. Komunikace tvořená hlavní trasou a propojením do Vojanovy ulice měří v celé délce téměř 2,5 kilometru a je opatřena asfaltovým povrchem. Obyvatelé Skvrňan dojíždějící za prací či na univerzitu na Borských Polích tak mohou s minimálním převýšením překonávat údolí Vejprnického potoka po novém mostě. Stezka na jižním konci navazuje na stávající cyklistický pás vybudovaný v roce 2009, na severu pak lze po překonání Chebské ulice pokračovat štěrkovou cestou do Křimic a Radčic. Podrobné informace se můžete dočíst v článku Západní okruh spojil Křimice a Novou Hospodu cyklostezkou.

 

Smíšená cyklostezka na Jateční ulici

testtestStejně jako v případě Západního okruhu spojilo město Plzeň síly s Plzeňským krajem i při rekonstrukci Jateční ulice. Podél krajské silnice vznikly po obou stranách v délce 1200 metrů smíšené stezky pro chodce a cyklisty. Symboly na asfaltovém povrchu naznačují, že by měli kolaři využívat vždy stezku vpravo ve směru jízdy, protože stále není dořešen prostor křižovatky s ulicí Na Roudné sevřené mezi železničními viadukty. Jízdu po zrenovovaném Masarykově mostě si tak můžeme užít jen cestou z Bílé Hory, v opačném směru je k dispozici stezka na mostě novém. Příjemným a v Plzni doposud nezvyklým detailem je křížení stezky se sjezdy k okolním nemovitostem bez jakéhokoliv schodu. O stezkách na Jateční jsme podrobně informovali v článku Masarykův most na Jateční patří teď cyklistům a pěším.

 

Cyklopruh Malostranská

testPřed patnácti lety byl v sousedství plzeňské vodárny na Slovanech vybudován rekreační areál Škoda Sport Park. Stále narůstající počet jeho návštěvníků, z nichž velká část přijela na kole nebo veřejnou dopravou, vedla město k přemístění trolejbusových a autobusových zastávek blíže areálu a k vyřešení přístupu pro cyklisty ze slovanského sídliště. Od mostu přes Radbuzu až k náměstí Milady Horákové byl v úseku dlouhém 600 metrů vedle silnice spravované krajem přeměněn stávající chodník na stezku pro chodce a cyklisty s rozděleným provozem, na kterou navazuje komunikace směrem na Bručnou. Ve směru z kopce mohou kolaři, kterým se nechce sdílet jízdní pruh s auty, využít 170 metrů dlouhou smíšenou stezku, v kterou se doplněním dopravního značení změnil stávající chodník. Od Jasanové ulice až k řece pak lze sjíždět po klidné ulici podél rodinných domů.

 

Realizace v rámci projektu Greenways

testtestI v posledních letech pokračovalo město Plzeň v projektu Greenways, tedy systematické přeměně břehů plzeňských řek ve sportovně-rekreační zóny. Jejich součástí je i budování pohodlných spojení pro cyklisty, vedoucích mimo rušné komunikace a s minimálním převýšením. V roce 2014 se pozornost zaměřila na několik úseků podél Úslavy. Nedaleko kostelíka u Sv. Jiří vyrostla lávka přes řeku a téměř kilometr stezky sahající až k Chrástecké ulici. V Lobzích byl podél téže řeky upraveno více než 700 metrů komunikace a vytvořeno bylo bezpečné mimoúrovňové křížení Lobezské ulice, pro které bylo využito stávajícího mostu. Rekreační areál Božkovský ostrov pak spojila s ulicí K Jezu nová lávka pro chodce a cyklisty, o které jsme psali v článku Lávku na Božkovský ostrov otevřeli cyklisté.

 

Přečtěte si také

Nové cyklostezky v Plzni do roku 2016 (1. část) - první díl článku o nových realizacích pro cyklisty v Plzni 

Masarykův most na Jateční patří teď cyklistům a pěším - nejen most, ale i navazující chodníky teď slouží cyklistům 

Nová lávka přes Mži umožní bezpečnější cestu do ZOO - kdy a kde bude postavena lávka přes Mži u ZOO

Lávku na Božkovský ostrov otevřeli cyklisté - Božkovský ostrov je teď protkán stezkami pro pěší i cyklisty, řeku překlenuje nová lávka 

Západní okruh spojil Křimice a Novou Hospodu cyklostezkou -  dlouhý úsek Západního okruhu nebyl otevřen jen pro motoristy, ale i pro cyklisty - mají tu svoji samostatnou stezku