Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Oranžový turistický vlak do Českého lesa sveze i cyklisty

article

Sled příštích stanic a pohyb vlaku lze v mapě sledovat na displeji

Plzeňský kraj loni v květnu podpořil dotací 440 tis. korun oranžový cyklovlak GW TRAIN, který jezdil okružní trasou z Plzně do Bělé nad Radbuzou. Letos pojede jako oranžový turistický vlak již bez speciálního vagónu na kola do Českého lesa po nové trase a s novým jízdným.

Autor: cykloRADKA (text&foto), POVED (mapa), Aktualizace: 24.05.2019
Vstoupit do diskuse (0)

testNabídku víkendových cyklobusů loni poprvé v Plzeňském kraji rozšířil oranžový cyklovlak se speciálním vagónem na kola. O tom, kudy jezdil, jsme psali již v článku Oranžový cyklovlak začal vozit cyklisty do Českého lesa, kde jsme vedení jeho trasy a ceny srovnali s cyklobusem Český les.

 

Letos vyjel tento turistický vlak Sp 18151 na svoji první trasu již v sobotu 18. května. Radní Plzeňského kraje schválili dotaci na jeho provoz ve výši 347 928 korun na jednání rady 20. května 2019. Provoz vlaku ale doznal změn. Trasa turistického vlaku letos vede z Plzně přes Stříbro do Bělé nad Radbuzou a zpět. Vlak vyjíždí z Plzně hl. nádraží v 8.12h ráno a do Bělé nad Radbuzou dorazí v 9.50h. Cestující mohou nastoupit či vystoupit ve stanicích: Plzeň-Jižní předměstí, Pňovany-zastávka (jen při cestě z Plzně do Bělé), Stříbro, Svojšín, Holostřevy, Skviřín, Bor, Stráž u Tachova, Boreč u Tachova, Dubec a Třemešné pod Přimdou. V Bělé nad Radbuzou zastavuje jak na železniční zastávce, tak na nádraží. Na zpáteční cestu vyjíždí z Bělé nad Radbuzou v 17.23h, do Plzně na hlavní nádraží přijíždí v 18.58h. Vlak jezdí od 18. května do 29. září 2019, a to jen o sobotách a svátcích, tedy vč. 5. července 2019. Letos jede bez speciálního vagónu na kola, je tedy označován jako Turistický vlak do Bělé nad Radbuzou. Přestože jízdní řády cyklobusů v Plzeňském kraji se oproti loňskému roku změnily, o čemž jsme psali v článku Cyklobusy v Plzeňském kraji opět vyjíždějí, tento vlak obsluhuje téměř stejné území jako cyklobus Český les, jehož provoz dotují obce v Českém lese. „Mně se zdá, že vypravovat v jeden den a jednu hodinu dva spoje jedním směrem není rozumné," uvedl na dotaz redakce starosta Bělé nad Radbuzou a předseda dobrovolného svazku obcí Domažlicko Libor Picka, který se snažil spojit jak s hejtmanem Josefem Bernardem tak s jeho náměstkem Pavlem Čížkem, aby s nimi trasu a provoz vlaku před letošní sezónou projednal. „Mrzí mne to, protože bych raději viděl cyklovlak Plzeň-Česká Kubice, protože Česká Kubice je ideální nástupní místo pro Čerchovské hvozdy a Babylon, do kterého se cyklista z Plzně špatně dostává," dodává Libor Picka.


V sezóně 2018, kdy jeho provoz Plzeňský kraj podpořil dotací 440 tis. Kč (bez tržeb za jízdné) ale vlak jezdil skoro prázdný - prý kvůli špatné propagaci. Loňskou obsazenost vlaku necelých 22% by chtěl hejtman zvednout: „Budu spokojený, když bude kapacita vlaku naplněna v průměru na 30 procent," uvedl hejtman Josef Bernard. Zda se to podaří je otázkou, když je letáček s jízdním řádem vlaku teprve v tisku a na internetu je kromě stránek POVEDu k nalezení jen jeden další článek s podobným obsahem.

Vedení tras obou cyklobusů (Český les a Mže) a vlaku do Českého lesa si můžete prohlédnout na níže uvedené mapce:

test 

Jízdní řád, jízdenky a jejich cena

Vlak je integrovaný do systému IDP. Ve vlaku platí jízdenka Turista Plzeňskem:

Jednodenní přestupní jízdenka

Turista Plzeňskem 

Pro jednotlivce

 

 Pro skupinu

(=2 dospělí a až 3 děti do 15 let)

 Bez MHD  130 Kč  250 Kč
 Včetně MHD *  180 Kč  350 Kč

*)    Jízdenku ve variantě včetně MHD lze využít daný den i na všech linkách MHD v Plzni.

 

testPokud si chcete koupit jednotlivé jízdné, tak pro dospělého bez slev činí např. z Plzně do Boru 72 Kč, z Plzně do Bělé nad Radbuzou pak 88Kč. Cena přepravy za kolo je 40 Kč/kolo/jízdu. Cena jízdenky pro osobu s kolem tedy činí z Plzně do Bělé celkem 128 Kč, zpáteční 2x 128= 256 Kč, pokud si ale koupíte jednodenní jízdenku Turista Plzeňskem (bez MHD),pak vás cesta bude stát jen 130 + 2x40 = 210 Kč a je jedno, na které zastávce do vlaku nastoupíte. Kapacita vlaku je 120 míst k sezení a 9 míst pro kola (na hácích), pokud nebude vlak narvaný, je možné, aby po domluvě s průvodčím nastoupilo cyklistů více. Pokud hodláte cestovat s koly ve skupině, raději si přepravu rezervujte minimálně den předem telefonicky na kontaktním telefonu přepravce GW TRAIN pro plzeňskou trať R25 Plzeň-Most na čísle 734 640 410 v době 7-17:30 hod. nebo si kupte jízdenky přímo na hl. nádraží v Plzni, kde v prodejně POINT v dolní nádražní hale můžete jízdenky zakoupit v předstihu. Koupit si je ale také můžete až ve vlaku u průvodčího.

 

Letáček se základními informacemi o vlaku vč. jízdního řádu je podle ředitelky Plzeňského organizátora veřejné dopravy (POVEDu) Zdeňky Kmochové v tisku a měl by být k dispozici koncem května nejen ve vlaku, ale také v místech prodeje jízdenek a Plzeňské karty a také vInformačním centru města Plzně a v Informačním centru Plzeňského kraje a Bavorska na náměstí Republiky v Plzni. Ke stažení pak bude i v elektronické podobě na stránkách POVEDu.

 

Odkazy

http://www.gwtr.cz/cs/r25-plzen-most/jizdni-rady/jizdni-rad – jízdní řád oranžového turistického vlaku Sp 18151 z Plzně do Bělé nad Radbuzou
https://www.poved.cz/cz/turista-v-plzenskem-kraji/ – informace o jízdence Turista Plzeňskem

Přečtěte si také

Oranžový cyklovlak začal vozit cyklisty do Českého lesa -

Cyklobusy v Plzeňském kraji opět vyjíždějí -

Diskuse (0)

Vstoupit do diskuse