Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Cyklobusy v Plzeňském kraji opět vyjíždějí

article

Cyklisté využívají hlavně vlaky. Koleje ale nevedou všude, a tak se s počátkem cyklistické sezóny vydávají do cyklisticky atraktivních míst cyklobusy. V Plzeňském kraji jezdí do Brd, Českého lesa i na Šumavu. První z nich už vyjely a tak můžete nechat auta doma, stačí si prostudovat jízdní řády a dobře naplánovat využití vhodného spojení. Zavedené linky cyklobusů doznaly jen drobných úprav.

 



Autor: cykloRADKA (text&foto), Karel SEDLÁK (foto) Aktualizace: 02.05.2019

testBrdy

Brdský cyklobus je ideální pro dopravu do jihovýchodní části Brd. Asi nejvyužívanější cyklobus jezdí letos od 27. dubna do 29. září o sobotách, nedělích a svátcích mezi Plzní a Příbramí s vlekem na 25 kol. Letos podobně jako loni pojede i ve všední dny v červenci a srpnu z Plzně (ale jen do Rožmitálu pod Třemšínem) s vlekem na 10 kol. Brdský cyklobus (z Plzně přes Spálené Poříčí a Míšov) vyjíždí z plzeňského CANu a letos nově zastavuje na Terminálu hl. nádraží. Nejvyšší zastávka Míšov, Teslíny, na kraji CHKO Brdy je ve výšce 720 m n. m. Provozují ho ČSAD Autobusy Plzeň, a.s. S kolem se tak o prázdninách dostanete nejen do vrcholových partií Brd spojem v 6.15h z Rožmitálu p. Třemšínem směr Plzeň, v 7.38h z Plzně  CANu do Rožmitálu. Odpoledne pak v 15.30h z Příbrami na Plzeň a v 17.25h z Plzně do Rožmitálu pod Třemšínem.

 

test

Tipy na výlety do Brd s cyklobusem

trasa - Brdskými bučinami k Padrťským rybníkům

trasa - Za výhledy přes hory a doly   

trasa - Podbrdskými vískami a kolem hradů a zámků  

 

 

testČeský les

Také Cyklobus Český les (linka č. 440444) jezdí letos od 27. dubna do 29. září o sobotách, nedělích a svátcích, a to s vlekem na 24 kol. Jede z plzeňského CANu přes Bělou nad Radbuzou a Železnou na Přimdu. Nejvyšší zastávkou na trase je s 520 m n. m. Železná, necelý kilometr od státní hranice s Německem. Právě tam cyklisté často vystupují. Cyklobus Český les provozují ČSAD Autobusy Plzeň, a.s.
Cyklobus Mže (linka č. 440333), který jezdí na Tachovsko, jezdí také letos od 27. dubna do 29. září o sobotách, nedělích a svátcích, a to s vlekem na 19 kol. Letos ale vyjíždí už z Terminálu hl. nádraží a zastavuje v Tylově ulici, na CAN nezajíždí. Pokračuje přes Stříbro a Tachov do Staré Knížecí Huti, odkud se ještě stihne vrátit pro další cyklisty do Tachova. Odjezd ze Staré Knížecí Huti je v 11.40h, pak už musíte do Tachova dojet po vlastní kooose. S jízdními koly pak ale z Tachova můžete do Plzně jet linkou 490660 Tachov - Bor - Stříbro - Plzeň (dle jízdního řádu) odjíždí z tachovského autobusového nádraží v 16.45h. Změnu si vyžádal organizátor plzeňské veřejné dopravy POVED. Nejvyšší zastávkou tohoto cyklobusu je Lesná, Stará Knížecí Huť ve výšce 690 m n. m. Cyklistům vracejícím se do Plzně se tak nabízí možnost jet zpátky vlakem z Tachova do Plzně s přestupem v Plané. Na přestup s kolem do dalšího vlaku upozorněte raději průvodčího pro případ, že by vlak přijel do Plané pozdě. Mezi Planou a Plzní mají některé rychlíky povinnou rezervaci na kola, tak na to nezapomeňte, až si budete kupovat jízdenku. Dotaci na Cyklobus Český les ve výši 190 tisíc korun městu Bělá nad Radbuzou schválili na posledním jednání rady kraje radní Plzeňského kraje. Přidělení dotace budou ještě schvalovat zastupitelé. Cyklobus Mže provozují ČSAD Autobusy Plzeň, a.s. O obou těchto cyklobusech jsme již psali v článku Z Plzně na výlet cyklobusem směr Český les a Brdy a také pro vás připravili ke stávajícím třem výletům ještě další tři, které umožňují kombinovat oba cyklobusy a navštívit tak mnohem větší území.


testTřetí cyklobus, mezinárodní cyklobus na Čerchov (linka 000423 /520), bude jezdit od 1. června do konce září, a to o sobotách, nedělích a svátcích nejen českých, ale také německých, v tomto případě i 15. srpna 2018, kdy mají svátek v Bavorsku. Právě tento cyklobus jako jediný v Plzeňském kraji přejíždí hranice. Uvnitř autobusu je 50 sedadel a 5 míst pro kola. Na nejvyšší vrchol Českého lesa, na Čerchov, do nadmořské výšky 1042 m vyjíždí pětkrát za den, a to v návaznosti na vlaky od železniční stanice Domažlice. Na trase zajíždí i do Furth im Waldu a Waldmünchenu na německé straně Čerchova. Cyklobus na Čerchov provozuje společnost ARRIVA. Po zkušenostech z minulých let je kapacita většinou postačující, rezervace předem tedy není. O čerchovském cyklobusu jsme již psali v našem článku Na vrchol Čerchova cyklobusem, dolů na kole.

 

testTipy na výlety do Českého lesa s cyklobusem

 

trasa - Kolowratovými lesy kolem tajemných jezírek a rozhledny Milíře

 

trasa - Za knoflíky, Havranem a kolovratem

 

trasa - Českým lesem podél bývalé železné opony

 

trasa - Po Panevropské cyklotrase do Bělé nad Radbuzou (16 nebo 40 km)

 

trasa - Kolem pramenů Radbuzy do Hostouně (40 km)

 

trasa - Česko-německými trasami do Poběžovic (30 km)

test

Cyklobusem na Šumavu z Pošumaví

Minimálně čtyřikrát za den bude vyjíždět od 1. června do konce září ze sušického vlakového nádraží cyklobus (na lince 433570) přes Kašperské Hory, Srní a Modravu na Kvildu s vlekem o kapacitě 25 kol. Cyklisty tak vyveze do partií Šumavy s nadmořskou výškou nad 1000 metrů - tedy nejvýše ze všech. Během června bude kvůli objížďce cestovní doba trochu delší (v příloze výlukový jízdní řád platný jen v červnu), od července by měl cyklobus jezdit v již „zajeté" trase. V tomto cyklobusu ale není možná rezervace míst.

Šumava (Zelené cyklobusy)

Na Šumavě by měly letos v létě, tedy už po čtyřiadvacáté operovat také tzv. Zelené cyklobusy. Správa Národního parku Šumava ještě nevybrala jejich provozovatele. Podle tiskového mluvčího Správy NP Šumava Jana Dvořáka, ale budou změny v provozu oproti loňskému roku jen minimální. Zelené cyklobusy vyjedou 29. června 2019 a budou jezdit denně až do 1. září 2019. Rada Plzeňského kraje souhlasila s podporou ve výši 300 tisíc korun, částku ještě musí schválit zastupitelstvo. Zelené cyklobusy podporují také šumavské obce. Správa Národního parku Šumava pak financuje kompenzaci ztráty, která vzniká dopravci provozováním autobusové dopravy na 3 linkách:
a) Železná Ruda, Špičák - Železná Ruda - Kvilda
b) Horská Kvilda - Kvilda - Bučina
c) Nová Pec - Jelení Vrchy

Jízdenky, místenky a rezervace na cyklobusy

Před cestou je vhodné, zvlášť pokud nemáte připravený náhradní plán, provést předem rezervaci místa pro osoby i jízdní kola. Letos to můžete udělat i přes internet.  Jízdenku na cyklobusy ČSAD autobusy Plzeň můžete zakoupit včetně místenky (pro osobu nebo pro osobu + jízdní kolo) ve všech kamenných kancelářích AMSBUS v Česku i na Slovensku. Jízdenky si lze zakoupit předem elektronicky přes rezervační systém AMSBUS, a to nejpozději v pátek dopoledne. To ovšem neplatí pro cyklobus ze Sušice na Kvildu. Dovozné za kolo je nižší v případě, že použijete cyklobus i k cestě zpět. Maximální váha kola je 20 kg. Nákup ale můžete také uskutečnit po internetu pomocí služby e-jízdenka z adresy www.csadplzen.cz/e-jizdenka. Zájemci si mohou místo v autobuse předem dočasně zarezervovat nebo rovnou zakoupit jízdenku pro sebe, avšak dovozné za kolo je nutné uhradit až přímo řidiči autobusu! Cena místenky u tzv. elektronické jízdenky nebo místenky z klasické prodejny je zdarma. Jízdenky lze samozřejmě nadále zakoupit rovněž přímo u řidiče autobusu v nástupní zastávce a to až do vyčerpání volné kapacity vleku. 

 

Od 1. července 2018 již ale cyklobusy vypravované ČSAD autobusy přepravují elektrokola. Změnily se Smluvní přepravní podmínky. Elektrokola se přepravují pouze v případě bezproblémového naložení a za pomoci cestujícího. Cestující je povinen odejmout z elektrokola baterii. Přeprava elektrokol s neodnímatelnou baterií s váhou elektrokola nad 20 kg není umožněna. Řidič může přepravu elektrokola, popřípadě jiného přepravního prostředku, odmítnout, pokud není svými parametry způsobilé k přepravě a hrozí jeho poškození.(Pozn. redakce: Oddstavec s informací o změnách v přepravě elektrokol jsme aktuálně doplnili do článku po 1. červenci 2018.)

 

Také pro cyklobus na Čerchov se doporučuje si cestu s kolem předem rezervovat.

 

test  

 

Přečtěte si také

Z Plzně na výlet cyklobusem směr Český les a Brdy - článek o cyklobusech do Českého lesa (cyklobus Český les a cyklobus Mže) a Brdském cyklobusu, vč. jízdních řádů, tipů na cyklovýlety a rad, jak koupit elektronicky jízdenku na cyklobus

Na vrchol Čerchova cyklobusem, dolů na kole - o cyklobusu, který vozí cyklisty až na samý vrchol Čerchova

Odkazy

www.csadplzen.cz/cyklobus - kompletní informace o cyklobusech na stránkách dopravce včetně jízdních řádů, ceníku a tipů na výlety
www.csadplzen.cz/e-jizdenka - aplikace pro nákup elektronické jízdenky a místenky

www.arriva.cz - stránka společnosti ARRIVA, provozovatele cyklobusu na Čerchov 

Přílohy

Brdský cyklobus - jízdní řád 2019 (25.30 kB)
Cyklobus Mže - jízdní řád 2019 (21.80 kB)
Cyklobus Český les - jízdní řád 2019 (20.08 kB)
Cyklobus Čerchov - jízdní řád 2019 (17.42 kB)
cyklobus ze Sušice - jízdní řád 2019 (výlukový pro červen 2019) (26.13 kB)