Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Po epidemii se otevřely cyklopůjčovny Českých drah

article

Někde si můžete půjčit i koloběžku

Letos s koronavirovým zpožděním opět otevřely půjčovny kol ČD Bike a to i v Plzeňském kraji. Pro ty, co se chystají cestovat po Česku, se tak nabízí možnost popojet nalehko trochu dál a tam si vypůjčit kolo. Půjčení kola z půjčoven ČD bike má totiž své výhody. Pokud zvažujete nákup elektrokola, můžete si zkusit půjčit elektrokolo. V Jihočeském kraji si můžete půjčit i koloběžku.

Autor: cykloRADKA (text&foto), Martin VESELÝ pro ČD (foto) Aktualizace: 19.06.2020

testV pondělí 15. června zahájily provoz cyklopůjčovny ČD Bike. V letošní turistické sezóně tato služba funguje v 75 železničních stanicích ve všech krajích České republiky, letos poprvé s jednotným ceníkem. Kromě běžných kol si můžete půjčit také elektrokola a to v Pardubicích, v Ústeckém a Karlovarském kraji. Většina poboček bude otevřena až do 31. října, šest půjčoven má celoroční provoz a zůstanou tak otevřené i po tomto datu. Stejně jako v předchozích letech budou i letos fungovat půjčovny ČD Bike ve všech krajích ČR. Otevřené budou v celkem 75 stanicích, z toho 61 půjčoven bude možné využít bez nutnosti rezervace a dalších 14 jen po předchozí objednávce. Mezi plnohodnotné pobočky, ve kterých si budou zájemci moci vypůjčit kola i bez objednávky předem, budou nově patřit také stanice Choceň a Svitavy v Pardubickém kraji.


Novinkou letošní sezóny je zavedení jednotného ceníku pro všechny půjčovny kol ČD Bike. Například zákazníci s platnou jízdenkou ČD nebo In Kartou zaplatí za jízdní kolo denní půjčovné 180 Kč, půldenní výpůjčka je vyjde na 150 Kč a za jednodenní zapůjčení elektrokola zaplatí půjčovné 300 Kč. Cestující, kteří sbírají body ve věrnostním programu ČD Body, si můžou i letos za 50 bodů vyzvednout voucher na bezplatné zapůjčení kola na jeden den.


testPůjčovny kol Českých drah jsou vybavené kvalitními koly s předpisovou výbavou a pravidelným servisem. Kromě trekingových kol si zájemci můžou ve 21 stanicích vypůjčit také elektrokola a v 19 půjčovnách koloběžky. Při zapůjčení kola je nezbytné podepsat nájemní smlouvu, předložit osobní doklad (občanský, řidičský průkaz nebo cestovní pas), zaplatit půjčovné a složit vratnou kauci (1000 Kč za 1 kolo, 500 Kč při hodinovém nájemném, 2500 Kč za 1 elektrokolo). Vypůjčená kola je v řadě regionů možné vrátit i v jiných cyklopůjčovnách ČD, než si je zákazníci vypůjčí. Výhodou je také možnost kola zdarma přepravit po vyjmenovaných tratích, a nebo je bezplatně uschovat ve vybraných úschovnách ČD.


V Plzeňském kraji se letos otevřely 4 půjčovny: Plzeň hl.n., Domažlice, Klatovy, Tachov.


Půjčovny kol Českých drah se původně měly otevřít 28. března, v souvislosti s opatřeními proti šíření epidemie COVID-19 byl ale start letošní sezóny odložen. „Protože už většina opatření proti šíření epidemie skončila a mezi zákazníky registrujeme zájem o zapůjčení kol, rozhodli jsme se všechny naše půjčovny ve stanicích otevřít od pondělí 15. června. Je to sice o dva a půl měsíce později než obvykle, ale věříme, že zájemci si tuto lákavou nabídku na aktivní trávení volného času nenechají ujít," říká Jana Rotreklová, manažerka projektu ČD Bike, a dodává: „Velký důraz budeme věnovat hygienickým opatřením. Všechna kola proto po každé výpůjčce důkladně vydezinfikujeme a samozřejmě očistíme i přilby a další vybavení."


Kolo v půjčovnách ČD Bike si loni vypůjčilo celkem 10 625 zákazníků, tj. o 112 více než v roce 2018. Nejvíce zákazníků přitom využilo pobočky v Jihočeském kraji (2 441 výpůjček), v Praze a Středočeském kraji (1 899 výpůjček), Jihomoravském kraji (1 200) a Olomouckém kraji (996). Elektrokola se nejvíce půjčovala v Třeboni (v obou třeboňských stanicích si je vypůjčilo celkem 143 zákazníků), na karlovarském dolním nádraží (76) a v Jindřichově Hradci (67).

 

Odkazy

www.cd.cz/cdbike - Podrobné informace o půjčovnách ČD Bike včetně jejich otevírací doby.

 

Přečtěte si také

Otevírají půjčovny kol, koloběžek a nosičů na kola - aktuální nabídka kol a koloběžek v půjčovnách v Plzeňském kraji k 31. březnu 2017 (všechny včetně ČDbike)

České dráhy otevřely půjčovnu kol i v Plzni a Železné Rudě - jak vyrazit s kolem z půjčovny ČD Bike a co k tomu potřebujete

 

Fotogalerie