Na úvodní stránku
mail

Zajímavá místa

Přírodní památka Odlezelské jezero

article

Přes bouřlivý zrod působí dnes Odlezelské jezero poklidně a romanticky

Odlezelské jezero vzniklo sesuvem svahu Potvorovského vrchu do údolí Mladotického potoka. Za závalem vzniklo jezero, které je dnes chráněným přírodním výtvorem. Není příliš hluboké a ornice, splavovaná z polí jej postupně zanáší, takže časem pravděpodobně zanikne, je třeba si proto s návštěvou pospíšit. Potok, překonávající překážku, vytváří několik vodopádů, které jsou v kterémkoliv ročním období malebné a velmi fotogenické.

 

Na kole se sem dostanete nejlépe po silnici z Mladotic do Chrášťovic, tady na návsi odbočíte dolů, podjedete železniční trať polní cestou k bývalému Spálenkovu mlýnu, po lávce přes potok, pak asi 100 m vystoupáte a tady se již můžete orientovat podle sluchu - hukot vody padající kaskádami je nepřeslechnutelný. Brzy na jaře ale bývá úsek z Chrášťovic dost rozbahněný.

 

GPS: 50°0'52.570"N, 13°22'23.749"E (v mapě zde)



Autor: Jirka HOLOMEL (text&foto) Aktualizace: 26.10.2014

Mladotický potok pramení v nadmořské výšce 510 m.n.m. mezi Vysokou Libyní a Žďárem. Měří pouhých 15 km a zpočátku vypadá jako kterýkoliv jiný potok, který nás ničím nezaujme. Ale jen pod Přehořov.


V květnu 1872 pokročila stavba Plzeňsko-březenské dráhy za Mladotice směrem na Žihli. Několikadenní přívalové deště podmáčely Potvorovský vrch (546 m n.m.) do té míry, že západní svah, narušený zářezem trati a především dřívější těžbou kamene, se sesunul do údolí a přehradil je. Stalo se to v noci z 25. na 26. května 1872. Tehdy povodeň napáchala v povodí Střely rozsáhlé škody. Dnes je plocha jezera klidná a tichá, má plochu 4,53 ha a hloubka dosahuje kolem 6,5 metrů. Bývalo tady příjemné koupání, ale v posledních letech tahle místa navštěvuji spíše v období, kdy teče hodně vody přes vodopády, tedy brzy zjara. Tou dobou tady nepotkávám živou duši a romantiku místa neruší ani opodál projíždějící vlaky.


Pod jezerem vytváří potok několik kaskád a dva opravdu hezké vodopády. Oba mají výšku přes 1 metr a zejména za vyššího průtoku jsou slyšet už zdaleka. Stavba železniční tratě byla po sesuvu přeložena na západní stranu údolí, kudy jezdí vlaky dodnes. Trasu původní lze v terénu ještě bez problémů vysledovat. Přibližně ve stejné době, kdy se vytvořilo Odlezelské jezero, došlo dál po proudu Mladotického potoka ke katastrofě - protrhla se hráz Mladotického rybníka.  Šlo o tehdy největší rybník na severním Plzeňsku o rozloze 92 ha. Pro srovnání - Bolevecký rybník má jen 53,3 ha. Na Střele tou dobou byla povodeň a vlna z protrženého rybníka ještě zhoršila už tak špatnou situaci po proudu řeky. Povodňová vlna zničila všechny mlýny a domky v dosahu, poškodila mosty a strhla 6 km nově postavené železniční tratě. Podle dobových odhadů dosahovaly škody výše 600.000 zlatých. Byl také zaznamenán větší počet obětí na životech v Plasích a Nebřežinech. Rybník nebyl již obnoven, ačkoliv se o tom několikrát uvažovalo. Uvidíme do budoucna - podle mých informací zde zatím stále platí stavební uzávěra. Zbytky hráze rybníka jsou dodnes patrné nedaleko železničního viaduktu přes Mladotický potok.

Přečtěte si také

Bohumír Janský chystá otevření naučné stezky u Odlezelského jezera - objevitel pramenů řeky Amazonky připravil zajímavou naučnou stezku kolem Odlezelského jezera

 

Fotogalerie