Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Sopečné tufy, lávu i uhlí představí nová cykloprohlídka

article

Lidé si geologii často spojují jen s kameny

O geologii jsem se dříve zajímala, ale jen povrchně. Od té doby, co chodím do kursu Geologie a paleontologie, se to ale změnilo. Náš lektor Pepa Mucha mi otevřel oči a já na své trasy výletů začala přidávat místa, kde se něco těžilo, či vznikl zajímavý přírodní útvar. Začala jsem tak objevovat historii přírody a krajiny. Historii, která se tvořila miliony let. První geologická cykloprohlídka pak na sebe nenechala dlouho čekat. Teď je na světě další. S novou trasou, novými cestami, zastávkami i informacemi.

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 06.09.2019

testPůvodně jsem si myslela, že si jen trochu rozšířím průvodcovské vzdělání. Jenže před deseti lety, kdy jsem se přihlásila do kurzu geologie a paleontologie organizovaného plzeňskou hvězdárnou, se můj vztah ke geologii začal měnit. Zajímavé přednášky našeho lektora Josefa Muchy mne ke geologii doslova přitáhly a inspirovaly mne k návštěvě a průzkumu nových míst. V naší partě geologů amatérů z kurzu jsou i cyklisté, tak jsme spolu začali objevovat. Najednou síť zajímavých míst nejen na Plzeňsku pěkně zhoustla, a já si začala všímat v krajině tvarů kopců a skal, prohlížet usazené vrstvy hornin a studovat kamení. Na Plzeňsku se navíc dříve hodně těžilo a pozůstatky těžby tu najdete snad na každém kroku. Na jeden výlet je to málo. To by stačilo minimálně na tři.

 

Když jsem požádala kamarádku z kurzu Moniku Čechurovou, zda by za mne neodprůvodcovala geologickou cykloprohlídku, přišla s návrhem trochu ji obměnit a doplnit. Když jsme si trasu tento týden spolu i projeli, ukázalo se, že je to vlastně nová trasa, na kterou přidala nová geologicky zajímavá místa. Monika studovala geografii a tak si všímá i jiných zajímavostí po cestě, než já. Navíc je spoluautorkou Jarovské naučné stezky, která zahrnuje i několik zastavení s geologickou tématikou. Některé lesní cesty, které jsme spolu při přípravě nové cykloprohlídky projeli, znala ona, jiné já, po některých jsme ale jely obě poprvé. Monice se podařilo trasu vést hodně mimo komunikace a tak, pokud se s námi vydáte v neděli 15. záři na premiéru cykloprohlídky „Geologická II", užijete si pěkných polních a lesních cest opravu požehnaně! Na trasu se s účastníky totiž vydáme obě společně. Tentokrát mimořádně ZDARMA!

 

Monika Čechurová o našem městě říká: „Plzeň je proslavená zejména kulturně-historickými památkami či gastronomickými specialitami. Už méně známé je, že město samotné, stejně jako jeho nejbližší okolí odkrývá geologickou tvář, která je svojí pestrostí natolik zajímavá, že stojí za to mnohá místa navštívit." K některým z nich se můžete s Monikou Čechurovou vydat. Dovíte se přitom, kdy a jak vznikaly. „Trasa této nové cykloprohlídky vede severním Plzeňskem přes geologicky atraktivní lokality, jejichž stáří od sebe dělí časový úsek asi 500 miliónů let. To je necelá desetina existence samotné planety Země! Navštívíme pozoruhodné skalní útvary i místa, odkud byly nebo stále jsou získávány suroviny důležité pro lidskou činnost," popisuje zajímavosti na trase Monika Čechurová. „Pojeďte s námi sáhnout si na horniny, které jsou staršího původu než dávno vyhynulí dinosauři. Víte, že blízko Plzně byla malá sopka? Díky ní se nám dodnes uchovaly kousky dřeva již vymizelého druhu stromů. V neposlední řadě navštívíme i lom, odkud byl získán stavební materiál na plzeňskou kostelní věž, která je v Česku unikátní," zve zájemce na cykloprohlídku Monika Čechurová.

Kurz Geologie a paleontologie

testLetos začne kurz geologie a paleontologie opět první pondělí v říjnu a stejně jako v minulých letech budou dvouhodinové přednášky jednou měsíčně, většinou první pondělí v měsíci. V zimě pak bude jedna navíc za září. K tomu nás čekají dvě celodenní geoexkurze do terénu - na podzim a na jaře. Při nich si většinou užijeme klepání kladívkem, a pokud jsme úspěšní, přivezeme si i nějaký suvenýr v podobě zkameněliny či nějakého zajímavého kamene.

Roční kurzovné je 600 Kč a zahrnuje 10 dvouhodinových přednášek a 2 celodenní exkurze do terénu.

Zájemci by se měli hlásit na hvězdárně do 7. října 2019.

 

Pěšky za trilobity

A komu by se za geologií nechtělo na kole, může vyrazit o den dříve, tedy v sobotu 14/9/2019, s Josefem Muchou za trilobity na pěší výlet „Za nejstaršími obyvateli moří aneb jak se žilo trilobitům v Čechách". Stačí se jen včas přihlásit zde. Tentokrát je výlet ZDARMA!

Odkazy

www.hvezdarnaplzen.cz - stránky plzeňské pobočky Hvězdárny v Rokycanech a Plzni, která kurz geologie a paleontologie v Plzni organizuje
www.geologie-astronomie.cz - internetové stránky lektora kurzu geologie Josefa Muchy
Jarovská naučná stezka - stránky Jarovské naučné stezky na stránkách obce

Přečtěte si také

Kurz Geologie a paleontologie jako inspirace pro cyklovýlety - článek o kurzu geologie a paleontologie

Fotogalerie