Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Lesní stezka na Dubové hoře pobaví i poučí i malé cyklisty

article

Stezka je značena směrovkami s dubovou větvičkou

Když jsme v době covidu nemohli ani za hranici města, vzniknul v hlavách pracovníků Správy veřejného statku města nápad vytvořit další naučnou stezku v městských lesích, tentokrát na jižní straně Plzně. To ještě tvůrci netušili, jak tato interaktivní stezka o lese a životě v něm bude děti bavit. Frotáž, dřevěné pexeso i další zastavení jsou pro menší děti jako dělané. A stezku si s nimi můžete projet i na kolech.

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 10.06.2022

testNa 8 tabulích naučné stezky si děti i dospělí mohou vyzkoušet, zda poznají stopy lesní zvěře nebo různé druhy stromů a dozví se z nich také, proč smrky schnou kvůli napadení kůrovcem. Na jednom zastavení mohou hledat ptáky přímo v koruně stromu, na jiném se dozví, kdo ve stromě bydlí. Na dřevěném pexesu pak mohou procvičit tvary stop zvěře, listů stromů či lesní zvířata. „Chtěli jsme, aby se procházka po stezce dětem líbila a byla pro ně spíš hrou než učením, přestože se na ní o přírodě hodně naučí," vysvětlil vedoucí Úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně Richard Havelka a doplnil: „Inspirovali jsme se při návštěvě v městských lesích Hradce Králové."

 

Trasa nové naučné stezky vede lesem a začíná u vyhlídky na Dubové hoře a končí na cestě vedoucí ke Kotkově chatě. Vede po zpevněných cestách a stezkách, po kterých projede i kočárek. Na trase stezky jsou dvě odpočinková místa s lavičkami. Na procházku s dětmi po stezce i s plněním úkolů na tabulích je nutné si vyhradit přibližně dvě hodiny. „Chcete-li stezku zaokrouhlit, po absolvování trasy naučné stezky Dubová hora se vraťte ke hřbitovu po trase Pomologické stezky. Ta vede za nově postavenými domky v souběhu s ulicí V Aleji až k začátku naučné stezky Dubová hora. Na její trase je i odpočívka s lavičkami a infotabulí, která je věnována starým odrůdám ovocných stromů. Je tu vysazeno 56 stromů, hlavně jabloní, ale také třešní a slivoní. Celý okruh má pak 2,4 kilometru," dodal Richard Havelka.

 

Osm tabulí vytvořila firma Awocado-Lesní svět, panorama na vyhlídce z Dubové hory a směrové tabulky pak plzeňský RAMAP. Informace o nové naučné stezce lze najít na stránkách plzeňských naučných stezek https://www.visitplzen.eu/naucne-stezky/ . Záměr nové naučné stezky na Dubové hoře v Liticích v loňském roce zrealizoval Úsek lesů, zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně. Stezka byla otevřena 22. května 2022.

test

Tip na výlet s dětmi

testPokud chcete projet trasu stezky na kole s dětmi, vyjeďte od prvního zastavení s mapou, které je nad odpočívkou na kraji lesa na Dubové hoře a pokračujte podél lesa kolem tabule s mysliveckou latinou k pexesu. Tady trasa stezky prudčeji klesá, zvažte, zda krátký sjezd menší děti zvládnou. U tabule s pexesem se trasa stáčí a kolem tabule o kůrovci zajede do listnatého lesa, kde najdete první frotáž. Jsou to kovové tabulky s reliéfy zvířátek, které si můžete překreslit na papír podobně, jako když obkreslujete reliéf na nějaké minci na papír. Frotáž najdete ještě na dalších dvou tabulích, kde lze získat kresbu ptáčka nebo listu stromů.

 

Nezapomeňte proto vzít s sebou bílé nelinkované papíry ideálně velikosti 10 x 10 cm a ořezanou obyčejnou tužku. Možná se budete divit, jak to bude děti bavit a jak rychle se na kole dostanou od jedné tabule k další.

 

Lesní stezka Dubová hora v Plzni-Liticích v číslechtest

Délka: 

1,8 km

(při zokruhování 2,4 km)

Počet infotabulí:

8

Počet
odpočívek:

1

 

Začátek prací: jaro 2021
Dokončena: podzim 2021
Otevřena:

22.5.2022

Značení:

směrové tabulky

s dubovou větvičkou

Pomologická stezka v Plzni-Liticích v číslechtest

Délka: 

 

0,5 km (při zokruhování s lesní stezkou Dubová hora 2,4 km)

Počet infotabulí 

 1
Počet
odpočívek:
 1
Dokončena: podzim 2014

Otevřena: 

2014

Značení: 

neznačeno

 

O obě stezky pečuje:

příspěvková organizace Správa veřejného statku města Plzně.

 

Přečtěte si také 

Bohumír Janský chystá otevření naučné stezky u Odlezelského jezera - o chystané stezce, kterou připravuje aobjevitel pramenů Amazonky

Naučná stezka na Břasku: Černý kanafas, kolmy a kordaity - v místech, kde se na Radnicku těžilo ve zdejší černouhelné pánvi uhlí, vede nyní zajímavá naučná stezka

Vyjeďte na Naučnou stezku Okolím Padrťských rybníků - o nové naučné stezce v Brdech

Pátá naučná stezka podél plzeňské řeky otevřena u Úhlavy - o poslední naučné stezce podél plzeňských řek s odkazy na ty předchozí 

Fotogalerie