Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Vyjeďte na Naučnou stezku Okolím Padrťských rybníků

article

Křižovatka u Dolejšího Padrťského rybníka, kde stávala obec Padrť, je cyklisticky frekventované místo

Je to více než pět let, co byla v Brdech vyhlášena chráněná krajinná oblast. Od té doby tu přibylo nejen turistů hlavně na kolech, ale také značení. Ke stávajícím pěším a cyklotrasám přibyla teď naučná stezka v turisticky nejfrekventovanější oblasti Padrťských rybníků. Okružní trasu si prohlédl a otevřel ministr životního prostředí Richard Brabec.

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 21.05.2020
test„Česká příroda bude letos praskat ve švech pod náporem turistů," prohlásil při otevírání naučné stezky (NS) Okolím Padrťských rybníků ministr Richard Brabec a dodal: „Mnozí byli po celém světě a neznají ČR. Chceme tedy Čechy pozvat do přírody a představit jednotlivé chráněné krajinné oblasti (CHKO). Brdy jsou nádherné místo pro cyklovýlety." Možná právě proto si ministr v doprovodu ředitele agentury ochrany přírody a krajiny Františka Pelce, vedoucího Správy CHKO Brdy Bohumila Fišera a ředitele Vojenských lesů a statků Petra Krále velkou část stezky prošel. Její trasa vede většinou bezlesím plání kolem Padrťských rybníků a má celkem 13 zastavení. Tři z nich jsou v provedení běžně používaných infotabulí. Ty vypovídají hlavně o pohnuté historii brdských obcí. Právě letos uběhne 80 let od vystěhování obyvatel Padrťě, Kolvína a Záběhlé, jak připomněli předseda Svazu vyhnanců z Brd pan Čejka. Tomu by se líbilo, kdyby byla obnovena některá z vesnických studní a z ní se mohli občerstvovat turisté. Zatím tu zaniklé obce připomíná 6 nově vysazených lip. Další zastavení na NS Okolím Padrťských rybníků jsou řešena trochu netradičně - plechové tabulky s textem a obrázky jsou umístěny na velkých kamenech a informují o jedinečnostech brdské přírody.

Naučné stezky v Brdech

Nově otevřená NS Okolím Padrťských rybníků je již čtvrtou naučnou stezkou v Brdech. Její trasu křižuje Račí stezka, další dvě brdské naučné stezky nevedou centrální oblastí Brd, ale v jejich okrajové části. Příští rok se připravuje NS na Jordánu.

Výlety do přírody v CHKO

test„Celkem 24 chráněných krajinných oblastí, které máme ve správě, zaujímají plochu 15% plochy ČR a tato území představují to nejcennější, co v ČR máme. Pro celkovou ochranu přírody je důležité mít dobře informovanou veřejnost. Vytvořili jsme tipy na výlety přes aplikaci Pojďte s námi do přírody, kde je nyní již prvních dvacet výletů a každý týden budou desítky přibývat tak, aby si návštěvníci všimli hlavně krás krajiny," uvedl ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR František Pelc. Tam si mohou zájemci najít tipy na výlety na zajímavá místa, především do chráněných krajinných oblastí. Najdou tak také pozvánky na akce pro veřejnost, na kterých se mohou dozvědět, jaká tajemství naše příroda skrývá.

Výlet po nově otevřené NS v Brdech je jedním z nich.

 

Přečtěte si také

Jak pomáhají traumabody cyklistům v Brdech - V Brdech byly instalovány aktivní traumabody. Jak a komu mají sloužit.

Lišejníky v Brdech aneb jak se hledají Fabiánovy vousy - O lišejnících, které mají přímou souvislost s historií Brd.

Co přinese konec Vojenského újezdu Brdy cyklistům? - Základní informace s praktickými radami pro ty, kteří se chtějí vydat na kole do oblasti bývalého Vojenského újezdu Brdy.

Na kole ze Spáleného Poříčí - na výlet či na víkend? - Inspirace pro jednodenní výlet, či víkendový pobyt s několika cyklovýlety do okolí Spáleného Poříčí. Jedna z tras vede do známé oblasti Padrťských rybníků.

Brdy rok poté: Co se změnilo od vyhlášení CHKO Brdy? - Od otevření Brd veřejnosti uplynul právě rok. Co se za ten rok změnilo? Značení, mapy?

Na kole do Brd s mapou. Ale jakou? Porovnali jsme je - Ještě před cyklistickou sezónou vyšlo několik nových map Brd. Srovnali jsme čím se liší?

Co přinese konec Vojenského újezdu Brdy cyklistům? - Základní informace s praktickými radami pro ty, kteří se chtějí vydat na kole do oblasti bývalého Vojenského výcvikového prostoru Brdy.


Fotogalerie