Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Vydejte se na cyklovýlet s dětmi k rozhledně Šťastná věž

article

Spálenopoříčská rozhledna Šťastná věž se vypíná v areálu bývalého nábytkářského závodu

Tahle nevysoká rozhledna se otevřela již loni v dubnu a může být lákavým cílem výletu pro malé i velké cyklisty. Byla zbudována ze soukromých prostředků, bez dotací, což je u nás poměrně výjimečné. Přesto, nebo právě proto to není jen vyhlídková věž, ale vlastně zábavní areál s občerstvením, kterému Šťastná věž vévodí.

Autor: cykloRADKA (text&foto), Hana KUDOVÁ (foto), Edita KVÍDEROVÁ (foto) Aktualizace: 14.05.2020

testOproti většině rozhledem, které jsme navštívili, je tato jiná. Za jejím vznikem nestojí spolek ani obec, ale soukromý majitel, kterému patří areál bývalého nábytkářského závodu na kraji Spáleného Poříčí. Právě on měl v areálu nepěkně vyhlížející stavbu starého sila, která se jeho sousedovi nelíbila, a tak přišel s nápadem udělat z něj rozhlednu. Majitel areálu a rozhledny Lukáš Kvídera popisuje, jak se rodil nápad vybudovat rozhlednu Šťastná věž: „Byli jsme s manželkou a dětmi na Moravě a viděli tam dvě rozhledny v městečku. Jedna byla s občerstvením a dětským koutkem. Ta byla narvaná. Nedaleko byla za evropské peníze postavená klasická rozhledna, kde jsme byli ale jediní návštěvníci. Tak jsme si řekli: ano, rozhlednu uděláme, ale musíme stavbu zvednout nad střechy a musíme k ní vybudovat dětský koutek. Sami máme dvě děti a víme, že když přijdeme do hospody, tak než si vyberou z jídelního lístku, tak už chtějí jít domů. Tady je to právě naopak: děti zůstávají a rodiče je tahají domů," říká Lukáš Kvídera. Šlo to docela rychle - na konci dubna 2018 získali Kvíderovi stavební povolení a 13. dubna 2019 již rozhlednu otevírali. K původní stavbě bylo nutné přidat ještě dřevěnou konstrukci a zboku vyrostl přístavek, kde je v přízemí občerstvení a v prvním patře bar na terase, kde se v sezóně i čepuje. Sedávají tam většinou rodiče, kteří chtějí mít přehled o svých dětech, které si hrají dole. Je tu příjemné posezení i v horkých letních dnech. K tomu si můžete dát palačinky, smažený sýr, kuřecí steak s kroketami nebo něco zmrzlého ze zmrzlinového mrazáku. Původně měla mít podle projektu rozhledna bezbariérový vstup, ale nakonec i do baru v prvním patře musíte po schodech. Na Balkonku zamilovaných je zábradlí na umisťování zámečků. „Všude to zakazují, tak my to tu záměrně povolili," dodává hrdý majitel rozhledny. Návrh přestavby na rozhlednu vytvořila projektantka Hana Kudová.

 

Přesto, že rozhledna je otevřená jen něco málo přes rok, už o ní psal jak Jirka Štekl v knížce Rozhlednovým rájem 2019 plzeňského nakladatelství CYKLOKNIHY, tak Ondřej Fábera v knize Rozhledny České republiky. Rozhledna má své razítko a turistickou známku, pro které je vyhledávaná hlavně turisty sběrateli. V roce 2019 se rozhledna Šťastná věž umístila na 3. místě v soutěži Rozhledna roku.

Rozhledna v číslechtest

 Počet schodů:
 106
 Výška stavby:  23 m
 Výška vyhlídkové plošiny:  21 m
 Nadmořská výška u paty:  443 m
 GPS:

 49.618054,

 13.613298 (v mapě zde)

 Získání stavebního povolení:  30. dubna 2018
 Datum otevření:  13. dubna 2019
 Vstupné:  50 Kč
 Stavební náklady:  neuvedeno *)
 Návštěvnost za rok 2019:  3500 platících osob

* ...prý vzhledem k většímu množství prací prováděných svépomocí, cena ve srovnání s podobnými rozhlednami výrazně nižší

Odkazy

www.stastnavez.cz

 

Přečtěte si také

Jiří Štekl objížděl hradní a zámecké věže na kole - o nové rozhlednové knížce Jirky Štekla

Kniha Rájem rozhlednovým II zvítězila - rozhovor s Jirkou Šteklem o tom, jak vznikala knížka o rozhlednách 

Fotogalerie