Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Výluky na železničních tratích z Plzně pokračují

article

Stejně jako na dálnici, tak i na železnici se většina oprav provádí od jara do zimy, tedy v době, kdy vlaky využívají i cyklisté. Zatímco v minulých letech se výluky v našem kraji spoustředily na železniční koridor Praha - Plzeň - Stříbro - Cheb, nyní se postupně týkají skoro všech železničních tratí z Plzně. Již tuto sobotu začíná výluka na trati č. 160 do Žatce, další výluky budou následovat. A dotknou se i cyklistů...

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 15.08.2013
Vstoupit do diskuse (0)

testJiž od soboty 17. srpna 2013 začne výluka na trati č. 160 z Plzně do  Žatce a Mostu. Oprava pražců, ale i dalších zařízení vyřadí z provozu postupně několik úseků trati a cestující budou muset použít autobusy náhradní dopravy.  Výluky budou probíhat v několika etapách. Dotknou se jak osobních vlaků, tak rychlíků. Zasáhnou i ty, kteří budou chtít tou dobou cestovat s kolem. Cestovní doba osobních vlaků se s každým přestupem z vlaku na autobus prodlouží asi o 15-20 minut. Výlukový jízdní řád se  ale připravuje tak, aby bylo možné  zachovat vlakové přípoje.

 

I. etapa (So 17/8/2013, 8.30h - Po 26/8/2013, 24h): výluka na trati Horní Bříza - Žihle

 

osobní vlaky z Plzně do Horní Břízy budou jezdit, mezi Horní Břízou a Žihlí budou jezdit autobusy náhradní dopravy

 

rychlíky z Plzně budou nahrazeny autobusy již z Plzně a to až do Mostu, přičemž některé z nich budou zastavovat ve všech rychlíkových zastávkách za cenu toho, že přijedou pozdě (označené Z), ty další (označené R) budou zastavovat  jen ve vybraných rychlíkových zastávkách, aby stihly dojet do cílové stanice ve stejném čase jako vlak a cestující stihli přípoje. Na žatecké trati totiž probíhá další výluka v úseku Blatno - Petrohrad a Podbořany - Kaštice, proto budou autobusy náhradní dopravy jezdit až do Mostu.

II. etapa (Út 27/8/2013, 00.00h - Út 10/9/2013, 18h): výluka na trati Plzeň - Žatec (- Most)

osobní vlaky i rychlíky z Plzně budou nahrazeny autobusy již z Plzně, místo rychlíků budou jezdit autobusy nadále až do Mostu, přičemž některé z nich budou zastavovat ve všech rychlíkových zastávkách za cenu toho, že přijedou pozdě (označené Z), ty další (označené R) budou zastavovat  jen ve vybraných rychlíkových zastávkách, aby stihly dojet do cílové stanice ve stejném čase jako vlak a cestující stihli přípoje. Na žatecké trati totiž probíhá další výluka v úseku Blatno - Petrohrad a Podbořany - Kaštice, proto budou autobusy náhradní dopravy jezdit až do Mostu.

 

testPři výlukách budou s autobusy jezdit také nákladní auta, která budou sloužit pro přepravu kol - to bude u spojů, které jsou ve výlukovém jizdním řádu označeny kufrem. Přeprava kol bude zajištěna u všech náhradních spojů místo rychlíků a u některých spojů místo osobních vlaků. České dráhy ale žádají cyklisty, aby přepravu skupin 5 a více cyklistů hlásili předem (ideálně aspoň 3 dny před odjezdem) a to na telefonním čísle 840 112 113. Tak se vyvarují případného odmítnutí kvůli nedostatečné kapacitě při převozu. Když pojedou dva nebo tři cyklisté, není problém jim kola do auta dát, když se kol objeví třeba osmnáct, je nutné přepravu objednat dopředu. „V autobusech náhradní přepravy je podle smlouvy umožněna přeprava kol. Buď v zavazadlovém prostoru nebo na plošině. Jejich počet a uložení by měl cyklista domluvit na místě při nastupování s průvodčím a řidičem," uvedl k převozu kol ředitel Krajského centra osobní dopravy Vladimír Kostelný.

 

Rady při výluce

  • Než se vydáte na trať, prověřte, zda v příslušný den nebude výluka
  • Výlukový jízdní řád se často trochu liší. POZOR  - odjezd bývá o něco dřív!
  • Kolo před naložením odstrojte
  • Sledujte pozorně jeho nakládání (můžete si pořídit i fotodokumentaci)
  • Při vykládání kola sledujte, jak cestu přežilo
  • Hned po vyložení kolo důkladně kolo zkontrolujte zda není poškozeno (i odspoda), na pozdější reklamace již nebude brán zřetel !!!

Výlukový jízdní řád

Po dobu výluky platí tzv. Výlukový jízdní řád, který si můžete stáhnout na konci tohoto článku. Autobusy náhradní dopravy jsou v něm označeny červeně, spoje, jejichž jízdní řád nebyl upraven, jsou označeny černě. České dráhy doporučují cestujícím se včas informovat o spojeních na trati. Spojení i s kolem lze jednoduše vyhledat na stránkách Českých drah www.cd.cz kde při zadání požadavku vyberete z nabídky místo jednoduché hledání volbu pro cestující s kolem.

 

Další plánované výluky v Plzeňském kraji

  • Od 9. září do 7. listopadu 2013 proběhne výluka v úseku trati číslo 183 mezi stanicemi Nýrsko a Špičák, kde jsou také naplánovány práce na trati. Začátek šedesátidenní výluky se posunul z plánovaného data na pondělí 9. září, tedy až po akci Kolem Železné Rudy.
  • Od 9. do 18. září 2013 proběhne výluka s náhradní autobusovou přepravou na trati 184 v úseku Třemešné - Bor
  • Od 18. října do 26. října 2013 je naplánována výluka na trati číslo 190  v úseku mezi Plzní a Nepomukem. Provoz na trati bude probíhat podobně jako při červencové výluce, o které jsme na našem portále již psali v článku Výluky na trati do Nepomuku omezí i cyklisty

testPřečtěte si také

S kolem do vlaku - vyhněte se úskalím - souhrnná informace pro ty, kteří chtějí cestovat vlakem i s kolem a zvládnout to vše bez šrámů na kole i na duši

 

www.cd.cz - stránky Českých drah, kde najdete i vyhledávač spojení s kolem (rozšířené hledání)

 

Přeprava kol ve vlaku - informace na stránkách Českých drah

 

 

 

Přílohy

Výlukový jízdní řád na trati č. 160 Plzeň - Žatec - Most 1. etapa (17-26/8/2013) (230.31 kB)
Výlukový jízdní řád na trati č. 160 Plzeň - Žatec - Most 2. etapa (27.srpna-10.září 2013) (234.05 kB)

Diskuse (0)

Vstoupit do diskuse