Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

ČD opět otevírají v kraji půjčovny kol. V Plzni ale stále chybí.

article

Půjčovny kol Českých drah již nabízejí také elektrokola.

Již o tomto velikonočním víkendu se opět otevřou půjčovny kol Českých drah v Plzeňském kraji. Ve stanicích Domažlice, Tachov a Klatovy nabídnou klasické bicykly i elektrokola. Lze si je vypůjčit, ale také je zdarma přepravit vlakem na místo startu vyjížďky případně je bezplatně uschovat v některé z úschoven, a vydat se na část výletu pešky. Jak si půjčit drážní kolo?

Autor: cykloRADKA (text&foto), archiv ČD (foto) Aktualizace: 23.03.2016
Zájemcům nabízí České dráhy kvalitní kola s předpisovou výbavou a pravidelným servisem. Při zapůjčení kola je nezbytné podepsat nájemní smlouvu, předložit dva osobní doklady (občanský, řidičský průkaz nebo např. In Kartu ČD), zaplatit půjčovné a složit vratnou kauci. Kola jsou registrována v systému CEREK, který je přímo napojen na městskou policii, čímž je zajištěno ještě lepší zabezpečení půjčených kol. Výhodná je i cena výpůjčného, poskytují se slevy pro držitele In-karty a jízdenek Eurail a InterRail. Navíc na vybraných tratích je přeprava kol z půjčoven ČD v osobních a vlacích v kraji zdarma. testJsou to:

trať 170 Plzeň hl.n. - Cheb
trať 178 Svojšín - Bor
trať 180 Plzeň hl.n. - Česká Kubice
trať 183 Plzeň hl.n. - Železná Ruda-Alžbětín
trať 184 Planá u Mariánských Lázní - Domažlice
trať 185 Horažďovice předměstí - Domažlice

 

 

1 hodina

 

 ½ den

(max 5h) 

 1 den

 

 Víkend

 (Pá 12h-Ne18h)

Základní
 35 Kč      159 Kč  199 Kč   459 Kč
Zlevněné  25 Kč *  129 Kč**   159 Kč *  379 Kč *

*) ... pro držitele In Karty nebo jízdenek Eurail, Interrail
**) ... pro držitele In Karty nebo jízdenky ČD, Rail plus, Eurail a Interrail

 

Vratná kauce pak činí:
• 1000 Kč za 1 kolo
• 500 Kč při hodinovém nájemném
• 2500 Kč za 1 elektrokolo

 

I letos je síť cyklopůjčoven ČD dostupná ve všech krajích České republiky. Národní dopravce nabízí celkem 96 půjčoven, z toho je 33 půjčoven s objednáním předem. Veškeré informace o půjčovnách i přepravě kol ve vlacích ČD jsou k dispozici na www.cd.cz/cdbike. V rámci spolupráce mezi kraji lze kola např. v Jihočeském vypůjčit a v kraji Vysočina vrátit. Kola půjčená v půjčovnách ČD v Plzeňském, ale musíte vrátit zase v Plzeňském kraji.

 

testPřečtěte si také

S novým jízdním řádem ČD podraží přepravné kol - o novinkách jízdního řádu platného od 13. prosince 2016

S kolem do vlaku - vyhněte se úskalím - souhrnná informace pro ty, kteří chtějí cestovat vlakem i s kolem a zvládnout to vše bez šrámů na kole i na duši

S kolem do vlaku s povinnou rezervací Místo+kolo - skoro všechny rychlíky mezi Prahou a Plzní mají povinnou rezervaci místa pro kolo. Co to znamená a jak si ji zajistit?

Půjčovny kol ČD konečně i v Plzeňském kraji - i v Plzeňském kraji již fungují půjčovny ČD. Kde a jak se dovíte v tomto článku. (Vyšlo v dubnu 2014)

Na kole do nového železničního muzea v Bezdružicích  - máte-li rádi jízdu na kole i mašinky, můžete si udělat pěkný výlet do Bezdružic