Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Zajímavý strom? Přihlaste ho do ankety Strom roku!

article

Při našich výletech rádi zastavíme u krásných stromů. Mnohé z nich jsou chráněné, některým jsem dokonce svými návrhy k ochraně pomohla. Vždy mne těší, když vidím, že tito statní svědkové minulosti vypadají zdravě a požívají úcty okolí. Ty nejzajímavější exempláře, často s vlastním příběhem, se stanou finalisty celostátní ankety Strom roku. Ta právě začíná. Nechcete přihlásit strom, který máte rádi?

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 19.03.2015

testVždy, když podnikáme nějaký cyklotvýlet se zastávkou u zajímavého stromu, těšíme se s kamarády v sedle, i když ten strom známe. Pohled na krásný strom působí totiž impozantně i v zimě. Takto mne okouzlil například Chocenický drnák při cestě od Bzí. Nedaleký Zhůřský křemelák nás překvapil spíš nemile - stísněný životní prostor, který mezi zahradami měl, se podepsal na jeho vitalitě. Jen nenápadný křivatec žlutý, který kvetl u jeho kořenů, mi připomněl, jak je důležité nejbližší okolí statných stromů. Ty, co jsou památkové chráněné, požívají většinou ochrany i s okolím do 10 metrů od paty stromu. Někdy se toto území vztahuje na plochu, kterou lze promítnout obrovskou korunu k patě stromu. Právě nevhodnými zásahy do ochranného pole některé stromy v minulosti utrpěly. Asi nejvíc poznamenala příliš blízká orba Lomanský dub - silně se naklání směrem od silnice a koruna na straně do pole výrazně chřadla. Zásluhou paní Čihákové z Muzea borové smoly v Lomanech, se pluhy při orbě v posledních letech již stromu vyhýbají a ten postupně nabírá sil. Právě Lomanský dub patří k nejstarším stromům u nás v Plzeňském kraji. Ostatně prvorepubliková smaltovaná cedulka dosvědčuje, že úcty požíval už u našich předků.

 

testDo ankety Strom roku však můžete přihlásit nejen strom památný, ale prostě jen významný nebo se zajímavým příběhem. Právě stromy se zajímavým příběhem nebo historií získávají největší podporu a umisťují se na čelních místech. „V každé obci určitě roste alespoň jeden strom, který místní lidé považují za neodmyslitelnou součást svého prostředí, historie nebo i vlastního života. Právě tyto stromy se snažíme zviditelnit a skrze anketu jim pomoci získat prostředky na odbornou péči," vysvětluje cíl ankety její koordinátorka Andrea Krůpová. Dvanáct finálových stromů pak bude mít díky zpoplatněnému hlasování příležitost získat peníze například na odborné ošetření nebo výsadbu nových dřevin. Vítěz navíc postoupí do mezinárodního kola ankety Evropský strom roku. Uzávěrka nominací na Strom roku 2015 je 30. dubna.

 

Díky hlasování v anketě mohly být například v loňském roce ošetřeny čtyři stromy, čímž se dosáhlo zlepšení jejich zdravotního stavu a vitality. V blízkosti tří finálových stromů proběhly nové výsadby. Další navrhovatelé se zase rozhodli využít získané peníze k propagaci stromu - ať už formou pohlednic, naučné tabule nebo jiných tématicky zaměřených vzdělávacích pomůcek. Účast stromu v anketě navíc pomohla stmelit obyvatele a motivovat je, aby se více zajímali o přírodu ve svém okolí.


Jak přihlásit strom do ankety Strom roku

Navrhnout kandidáta na Strom roku 2015 může kdokoli - jednotlivci, rodiny, sousedé, učitelé se školáky, spolky, sdružení i celé obce. Z došlých přihlášek odborná porota vybere 12 finalistů, kteří budou několik měsíců soutěžit testo přízeň veřejnosti ve zpoplatněném hlasování. Vítězný strom Nadace Partnerství ocení 20. října, kdy se v České republice slaví Den stromů.
1. Zjistěte základní parametry stromu (druh, stáří, obvod kmene, lokalita, GPS souřadnice atd.).
2. Vypátrejte z kronik, knížek i od pamětníků příběh stromu, nebo nechejte školáky vymyslet vlastní.
3. Pořiďte fotografie stromu.
4. Zapojte do tvorby přihlášky školu, spolky i nadšence všech generací.
5. Vymyslete, co byste udělali s výtěžkem hlasování (ošetření stromu, výsadby, naučná cedule apod.).
6. Odešlete přihlášku do 30. dubna na stromroku@nap.cz.


Podrobnosti o tom, jak strom přihlásit, budou od 21. března dostupné na www.stromroku.cz.

Finalisté předchozích ročníků ankety z Plzeňského kraje

testStromy z Plzeňského kraje v anketě Strom roku již několikrát zabodovaly. Výčet umístění finalistů za poslední roky vám nabízíme:

 

2014 - Skomelský dub  na Radnicku (2. místo)

2013 - Poběžovická lípa (3. místo)

2012 - Kaštan u kostela ve Svojšíně (9. místo)

2011 - Ostrovecká lípa v Černošíně (7. místo)

2011 - Dub v Záchlumí na Tachovsku (9. místo)

2009 - Dub u kláštera v Kladrubech u Stříbra (3. místo)

2008 - Lípa pod Ticholovcem v Příchovicích u Přeštic (8. místo)

2007 - Lípy ze Sedliště ve Starém Sedlišti na Tachovsku (11. místo)

2006 - Lípa na platořské návsi na Klatovsku (2. místo)

2002 - Lipová alej v Druztové na severním Plzeňsku (12. místo)

 

testO anketě Strom roku

Nadace Partnerství pořádá anketu Strom roku již čtrnáct let. V průběhu této doby obdržela 1144 návrhů na Strom roku a do hlasování se zapojilo téměř 532 tisíc lidí. Hlasující v anketě přispěli na péči o stromy částkou více než 2,1 milionu korun. Úspěšný model ankety se nadaci podařilo zavést také do dalších evropských zemí.

 

Vítězové národních kol v těchto zemích pak postupují do mezinárodní ankety nazvané Evropský strom roku.

Odkazy

www.stromroku.cz - internetové stránky ankety Strom roku

Zajímavá místa --> Památné stromy - naše sekce věnovaná památným stromům. Kromě popisu samotného stromu zde najdete také nejvhodnější přístupovou cestu s kolem a GPS souřadnice místa, kde strom roste spolu s odkazem do mapy.

 

Přečtěte si také

Zvítězí v anketě Strom roku 2014 dub ze Skomelna? - jak probíhalo finále soutěžního klání s finalistou ze Skomelna v roce 2014

Pro inspiraci na výstavu fotografií - článek o fotovýstavě významných stromů