Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Změny na železnici s novým jízdním řádem od 14. prosince

article

Při koupi přes mobilní telefon máte jízdenku s údaji o rezervaci přímo v mobilu - netřeba tisknout

V polovině prosince se nejen u nás, ale i v sousedních státech mění jízdní řád na železnici. Jaké změny čekají na cyklisty od 14. prosince 2014 v Plzeňském kraji? Tak výrazné, jako byla loňská změna tarifu na přepravu kol ve vlaku, to sice nebudou, přesto nás ale změny čekají - ty příjemné i méně příjemnější. Některé z nich se dotknou i cyklistů. Čeho se týkají? Pojďme si je postupně projít...

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 21.11.2014
Vstoupit do diskuse (0)

testVlaky a spoje

Na trati Praha-Plzeň-Cheb a na trati Praha-Plzeň- Klatovy budou vypraveny nové typy rychlíků třídy Rx s vagony vybavenými zásuvkami a některými vagóny s klimatizací. Takto vybavené vlaky jste již na obou tratích mohli spatřit. Nyní získaly tyto „luxusnější" rychlíky své označení. České dráhy s novým jízdním řádem v ČR nabízejí 6562 vlaků s přepravou kol, což je o 542 vlaků víc než letos. Cyklisté se budou v našem kraji stále častěji setkávat se žlutými soupravami Regionova a modrobílými RegioSharky. Nadále budou naším krajem na trati do Chebu projíždět dva páry souprav Pendolino, jen jejich časy odjezdů se změnily - Z Plzně do Chebu odjíždí v 18.08h (SC 506), do Ostravy v 8.00h (SC 505), do Františkových Lázní ve 12.08h (SC 512) a do Bohumína v 15.58h (SC 515). Vůz pro přepravu cestujících s koly je označen číslem 4. Celá souprava pojme ale stále jen 3 cestující s koly (pokud nepočítáme ta skládací, která cestují ve složeném stavu jako zavazadla).

Mnohé cyklisty, zvlášť ty s chytrými telefony potěší, že v některých vlacích je již k dispozici Wi-Fi připojení. Kromě Pendolina se můžete připojit také ve všech vozech typu RegioShark. Počet tzv. dámských kupé, tedy kupé určených zejména pro samostatně cestující ženy a dívky, se nezmění, najdete je zejména v nově označovaných rychlících RX na tratích Praha-Plzeň-Cheb a Praha-Plzeň-Klatovy. Tichý oddíl mají v Plzeňském kraji jen vozy Pendolino (vůz č. 1).

testPříjemnou změnou je nové přímé spojení do Bezdružic, které je součástí nového konceptu dopravy na trati Plzeň-Bezdružice a Plzeň-Mariánské Lázně. Přibyly zde nové spěšné vlaky, které budou jezdit z Plzně na Mariánské Lázně ve dvouhodinovém taktu a mezitím v pracovní dny bude jezdit plzeňská linka Blovice-Plzeň-Kozolupy a v té druhé dvouhodině bude jezdit přímý spoj z Plzně do Bezdružic - Regionova umožňující přepravu kol a Souprava 810 umožňující jen omezenou přepravu několika kol na představku (motoráček). Před cestou si prověřte přepravu kol ve vybraném spoji. Kraj kolem Bezdružic je pro cyklisty velice atraktivní a tak se dá očekávat, že linka bude zejména o víkendech cyklisty hojně využívána. Třeba do bezdružického železničního muzea, o kterém jsme již psali v článku Na kole do nového železničního muzea v Bezdružicích. Během týdenního sčítání bylo na území Plzeňského kraje přepraveno necelých 5 000 cyklistů, počet se proti minulosti výrazně nemění. Zatím je v našem kraji cyklisticky nejvytíženější železniční trať na Šumavu. Pro nízké využití byly redukovány vlaky z Horšovského Týna do Staňkova, budou tak jezdit jen v sobotu a neděli.

Ceny a nové jízdné

Jízdné pro cestující se letos zvýší v průměru o 1%, to znamená, že např. na trati Plzeň-Domažlice (59 vlakových kilometrů) se zdraží z 87Kč na 88Kč. Pro ty, co pošilhávají po lepším cestování, mají ČD dobrou zprávu: Příplatek za cestování I. třídou bude při vzdálenosti nad 120 kilometrů nově jen 30% oproti stávajícím 50%. Děti do 6 let mají dopravu vlakem zdarma, je třeba jim ale pořídit jízdenku za 0Kč (z důvodu evidence). ČD také s novým jízdním řádem zavádějí tzv. novou variantu skupinové víkendové jízdenky, která bude platit kromě vlaků i na plzeňskou MHD. Ta s celostátní působností stojí 750 Kč, skupinová víkendová jízdenka po Plzeňském kraji bude stát 350 Kč. Ke společnému cestování vlakem ji mohou využít až 2 dospělí a 3 děti. Jízdenka platí celý jeden den v sobotu, neděli nebo státní svátek. Poslední sobotu v září (Den železnice) může jízdenku použít maximálně 5 spolucestujících bez ohledu na věk. Ceny za přepravu kol se s novým jízdním řádem nemění. Stejně jako dosud již elektronické jízdenky nemusíte tisknout, ale průvodčímu můžete ukázat jen QR kód v chytrém mobilu nebo alfanumerický kód jízdenky, který vám přijse SMSkou do mobilu. Ten je vhodné si poznamenat  i na kousek papíru pro případ, že by se vám mobil vybil. Ve vlacích se specifickým způsobem odbavení (některé lokální tratě, kde jezdí soupravy bez průvodčího) se prokazujete strojvedoucímu, případně revizorovi.

Aplikace Můj vlak pro chytré mobily

testtesttestZatímco dosud jste mohli jízdenky či místenky nakupovat elektronicky pouze prostřednictvím eShopu na internetových stránkách, teď k tomu můžete využít speciálně vyvinutou aplikaci pro chytré telefony s operačním systémem Android i iOS (pro Apple i Phony). Aplikace, která prý nemá v Evropě konkurenta, umožňuje vyhledávání spojení, zakoupení jízdenky a místenky, stažení off-line jízdního řádu pro ČR i jiné státy, ale poskytuje také informace o vlaku, jako jsou řazení, navazující spoje či nástupiště příjezdu/odjezdu atd. „K dispozici je již od přelomu října/listopadu a dosud si ji stáhlo na 30 tisíc našich zákazníků," uvedla tisková mluvčí ČD Radka Pistoriusová.
Aplikace bohužel stejně jako e-shop na internetových stránkách neumožňuje koupit jízdenku resp. místenku až do času odjezdu vlaku ale nejpozději 15 min před odjezdem. Tak s tím počítejte předem!

eShop Českých drah

testJe zjevné, že od zavedení možnosti koupit jízdenku po internetu, se snaží České dráhy zvýhodňovat ty zákazníky, kteří využívají elektronický nákup. S tímto trendem se setkáme i v okolních státech na západ od nás, třeba v Německu či Rakousku, kde je nákup přes internet či prodejní automat levnější než u kasy na nádraží. Jak jsme psali už v našem článku S kolem do vlaku s povinnou rezervací Místo+kolo o výhodách koupě jízdenek a místenek přes internet, pokud zvládnete elektronickou komunikaci se systémem, můžete koupi jízdenky včetně finálního zaplacení zvládnout za 2-3 minuty od stolu či mobilního telefonu a přitom ještě mnohdy ušetřit. Zatím ale systém při rezervacích typu Místo+kolo, které představují společnou místenku na číslovaném sedadle i háku na kola, neumožňuje výběr konkrétního místa. Podle Radky Pistoriusové se ale potřebná úprava eShopu ČD již připravuje a měla by být k dispozici v prvním čtvrtletí příštího roku, tedy před začátkem cyklistické sezóny.

Nový věrnostní program

České dráhy zavádějí pro zákazníky využívající eShop a Aplikaci Můj vlak (pro tu až od 14. prosince 2014) nový věrnostní program. Za každých dosažených 10 Kč z ceny jízdenky získá zákazník bod, u mezistátních jízdenek pak 5 bodů za jízdenky do 50km a 10 bodů za jízdenky nad 51km, za jízdenky za tzv. globální cenu a za lůžkové a lehátkové příplatky. Za získané body lze čerpat benefity pro cestování vlakem nebo zážitky se železniční tematikou. Za 500 bodů tak lze například získat 90% slevu na koupi celostátní skupinové jízdenky v hodnotě 750Kč.

Výluky

testTi, kteří jezdí vlakem směrem na Prahu vědí, že úsek z Plzně do Rokycan je nyní jednokolejný, aktuálně v úseku Ejpovice-Rokycany. Rekonstrukce přitom nezasáhne jen cyklisty ve vlaku, ale také podél něj, kudy vede mezinárodní cyklotrasa číslo 3. Ta je již letos v úseku kolem Ejpovic uzavřena a vyznačena cyklistickou objížďkou. Další objížďky ale bohužel čekají cyklisty i v příštím roce. Po dokončení rekonstrukce trati v těchto místech se přesune stávající přestup na vlaky do Radnic z Chrástu do Ejpovic (plánováno na rok 2017). Nyní až do 22. prosince trvá výluka na trati č. 160 z Plzně do Třemošné, příští rok budou na trati č. 160 do Žatce práce pokračovat. „Na příští rok je naplánováno veliké množství výluk z důvodu dočerpání prostředků z EU na rekonstrukci tratí, což je meziročně nebývalý nárůst. Je otázkou, zda budeme moci zajistit náhradní přepravu autobusy, protože většina tratí v PK je jednokolejných," uvedl ředitel Regionálního obchodního centra ČD v Plzni Vladimír Kostelný. V souvislosti s tím se dá očekávat, že počet spojů náhradní přepravy s přepravou kol bude omezen.

Nádraží

testZměn se dočká hlavně plzeňské nádraží. V souvislosti s rozšiřováním nástupišť a nově vybudovaným nástupištěm nyní označovaným 1a (nyní je nejbližším nástupištěm při vstupu podchodem ze Šumavské ulice), dojde k přečíslování. Nástupiště 1, 2, 3, 4, 5 a 6 dostanou již ke 14. listopadu 2014 nová čísla, a to v pořadí podle svého umístění od severu k jihu. V poslední etapě rekonstrukce dostanou nástupiště také chybějící zastřešení a kvalitní povrch.

Jak uvedla ředitelka Plzeňského organizátora veřejné dopravy (POVED) Zdeňka Kmochová, nádraží v našem kraji jsou postupně vybavována QR kódy, které po načtení umožní majitelům chytrých telefonů zjistit, z jakého nástupiště jejich vlak odjíždí a zda a jaké má aktuální zpoždění. Jsou umístěny zejména na těch železničních stanicích a zastávkách, na kterých není informační systém SŽDC. Např. Švihov, Chlumčany, Dobřany, celá trať 160 (Plzeň-Žatec), všechny stanice v Železné Rudě, ad. Z domova se na aktuální odjezdy můžete podívat na stránkách POVEDu, na zastávce či ve stanici přes QR kód tam zveřejněný. Informace o odjezdech a příjezdech vlaků přitom čerpají z internetového portálu Správy železniční dopravní cesty (SŽDC), kde lze již nyní sledovat na internetu například příjezdy vlaků na hlavní nádraží v Plzni

Půjčovny kol

Letos na jaře otevřené půjčovny kol ČD v železničních stanicích v Domažlicích a Tachově, o kterých jsme psali v článku Půjčovny kol ČD konečně i v Plzeňském kraji, zaznamenaly výrazný rozdíl ve využití. Zatímco v Tachově bylo využití kol minimální, v Domažlicích bylo realizováno 74 výpůjček během letošní cyklistické sezóny.

Odkazy

Tabule s odjezdy vlaků z hlavního nádraží v Plzni

Přečtěte si také

S kolem do vlaku s povinnou rezervací Místo+kolo
Půjčovny kol ČD konečně i v Plzeňském kraji
Na kole do nového železničního muzea v Bezdružicích

 

Diskuse (0)

Vstoupit do diskuse