Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

5 tipů na dárky cyklistům nejen pod stromeček

article

Také se snažíte stihnout v posledních dnech před ježíškovým zazvoněním vše, co jste si naplánovali? Úklid, přání a dárky... To poslední bývá někdy problém. Co koupit manželovi, příteli či kamarádovi? Nebo snad manželce či kamarádce? Pokud jezdí na kole, máme pro vás pár tipů na dárky na poslední chvíli nebo prostě i na jindy. Třeba naši inspiraci nevyužijete jen před Vánoci.

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 19.12.2014

Pro něho i pro ni

testTi, co rádi šlapou do pedálů, se snižujícími se teplotami před Vánoci většinou zazimovávají kola a přesedlávají na běžky. Skalní cyklisté, kteří letní kolo vymění za zimáka, toho ale většinou najedou mnohem méně, než za dlouhých prosluněných dní. Velcí cestovatelé začínají spřádat plány na cesty v další cyklistické sezóně. Jako inspirace slouží články, filmy, ale hlavně mapy, průvodci a cestovatelské knížky. Zážitky z cest a výletů, inspirativní vypravování, nebo jen učebnice pro začínající cyklomechaniky. Tím vším můžete udělat radost všem, co s vámi šlapou do pedálů, nebo i těm, o kterých víte, že na kole prostě jezdí rádi. Plzeňské nakladatelství CYKLOKNIHY nabízí knížky vlastní i jiných nakladatelů, ve kterých si najde to své oblíbené téma každý, kdo rád usedá na bicykl jak pravidelně, tak občasně. Již několikrát jsme psali o vyhledávané knížce Jirky Štekla 333 výletů po rozhlednách Čech, Moravy a Slezska. Nově tato „encyklopedie rozhleden" získala 2. místo na prestižní soutěži TOURMAP 2014 v kategorii turistických průvodců a to v mezinárodní konkurenci 197 přihlášených titulů! Letos k rozhlednové knížce navíc přibyl i velký nástěnný kalendář Rájem rozhlednovým 2015. Celkem 12 listů obsahuje 12 fotografií a 12 kreseb s popisem, vytvořených Jirkou Šteklem. Kalendář byl představen již v květnu při otevírání rozhledny na Kotli u Rokycan a možná díky tomu, už je teď rozebrán. Série cestovatelských knížek s tipy na výlety přímo zakreslenými v mapách má již čtvrté pokračování. Po knížce Lucky Kovaříkové a Michala Jona Cyklostezky Evropy a Jiřího Jokla Ostrov tisíce vůní se série rozrostla ještě o knížku Jana Vlasáka V Albánii nejsou lvi a titul Víta Čeňovského Rumunské pastorále. Právě Rumunské pastorále se chystám číst. Letos na podzim jsem strávila už pěkných pár hodin přípravou týdenní cyklistické výpravy do Českého Banátu v Rumunsku a tak mi kniha doplní informace dalšího z cyklocestovatelů po tomto zapomenutém kraji. 

Pro milovníky umění i  šikovné mechaniky

testPo loňském úspěchu vydalo letos nakladatelství CYKLOKNIHY další velký nástěnný kalendář Žena a kolo. Dvanáct starých reklamních plakátů, na kterých se objevují ženy na kole, vychází tentokrát na rozdíl od minulého roku v provedení na šířku. Možná, že kalendář (či později některý z jeho listů) ozdobí dílnu některého milovníka kol. Pro ty, co by se chtěli naučit, jak se o svého dvoukolého miláčka postarat sami, vydaly CYKLOKNIHY Velkou modrou knihu o servisu jízdních kol. Kniha radí, jak postupovat při opravě kola v nesnázích, ale také vysvětluje, co na kole jak funguje.

Pro bikery a jiné masochisty a „extrémisty" za řidítkytest

Je až s podivem, kolik cyklistických závodů se u nás v Čechách jezdí a kolik lidí se jich účastní. Ty nejnáročnější závody ale nejsou ani zdaleka tak známé, jako třeba Tour de France či Giro di Italia. Přestože jsou zřejmě mnohem náročnější a o pouhou účast na nich se svádějí bitvy. Možná jste o některém z nich už slyšeli... Milan Silný ve své knize Cyklistické maso v české kotlině, která před pár dny vyšla, píše o těchto: Loudání českou krajinou, Mrazivé dobrodružství, Šediváčkův long, Pět korunek Krušnohoří, 1000 Miles Adventure, Cesta za rekordem Bílina - Sněžka, Zimní výzva, Ledový kafe, Nonstop napříč týdnem, Pražské schody, Františkov 500 km v sedle, Vrchařská koruna Valašska, Opel handy cyklomaraton. Možná si vzpomínáte, že o jedné z nich - 1000 Miles Adventure - jsme již psali v článku Karel Babka o závodě 1000 Miles Adventure 2013. A pokud si myslíte, že je to příliš siný kafe, zvažte trilogii o kopcích na kole téhož autora. Knížky Každý kopec má své NEJ, Každý kopec stojí za TO a Každý kopec se zvedá VÝŠ jsou nyní k dispozici pohromadě v pěkné dárkové kazetě. O některých titulech se také dočtete ve čtvrtletníku CYKLOČTENÍ o nabídce cyklistické a cykloturistické literatury u nás. Stáhnout si ho můžete v naší sekci Mapy a brožury.

Designová lahůdka pro majitele skládacích kol Brompton

testPokud jste si mohli někdy pěkně zblízka prohlédnout skládací kolo Brompton, nejspíš jste se nestačili divit nad spoustou větších či menších vychytávek, které tohle kolo a hlavně jeho skládání dovádějí k dokonalosti. Stejně jako dobré šaty zdobí elegantní doplňky, tohle platí i o Bromptonu. Firma si zakládá na chytře vymyšlených doplňcích. Mezi ty poslední patří nářadíčko, které se dá vložit do rámové trubky. Obsahuje montpáky, lepení, víceúčelový šroubovák s hroty nejen se šroubovákem ale i imbusy. Čím je ale jedinečné? Jednoduchým a chytrým složením do úhledného balíčku tvaru trubky, který lehce vložíte, ale i vytáhnete z otvoru v rámové trubce. Jak se to dělá, ukazuje výrobce na videu.

Jedna vychytávka na konec aneb dárek za pár korun pro každého cyklistu test

No a pokud nemáte na dárky moc peněz a chcete za pár korun potěšit originálním nápadem, máme pro vás malý tip. Stačí koupit minibalení opalovacího mléka (stačí i s nižším ochranným faktorem) a přibalit k tomu balíček papírových kapesníčků. Tak získáte jednoduchou a efektivní sadu na „umytí" rukou od šmíru na cestách. Ne každý s sebou vozí rukavice a natáhne si je před opravou defektu. Pokud máte defekt na zadním kole, téměř vždy se o řetěz ušpiníte. Pak ale stačí nakapat trochu opalovacího mléka a krouživým pohybem prstů jím šmír rozpustit. Kapesníčkem pak jen šedivé mléko z rukou setřete a můžete s voňavýma a čistýma rukama pokračovat. Pokud tomu nevěříte, podívejte se na fotografie v článku Jak krásně očistit ruce od šmíru po opravě defektu na trase.

 

Přečtěte si také 

Jak krásně očistit ruce od šmíru po opravě defektu na trase

Na Kotli u Rokycan je nová rozhledna

Tip na cyklistický dárek pod stromeček